BoliImunitateInvestigaţii medicaleMame şi copiiPieleaUtile

„Triunghiul morții” – zona feţei de care trebuie să ai mare grijă

Există o zonă a feței numită „triunghiul morții”, situată între buza superioară şi nas. Medicii acordă o atenție deosebită infecțiilor din această zonă, pentru că pot deveni repede extrem de grave, chiar mortale.

Ce este?

Triunghiul morții este un termen colocvial pentru o zonă a feței care include porţiunea de sub nas și colțurilor gurii”, spune dr. Amesh A. Adalja, medic infecționist la Centrul pentru Securitate Sanitară Johns Hopkins, Pennsylvania. Această zonă este conectată prin vase de sînge şi patru nervi cranieni majori la zone ale craniului, unde infecțiile se pot răspîndi foarte rapid, iar din cauza proximității cu porțiunile critice ale creierului, se poate ajunge rapid la complicații grave.

Complicaţii în această zonă

Dacă pielea din interiorul acestui triunghi este lezată (un coş rupt, de exemplu), bacteriile pot intra în corp. Infecția stafilococică este unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții din această zonă a corpului.

În funcție de care dintre cei patru nervi este infectat, puteți dezvolta paralizie în mai multe părți ale feței, inclusiv la ochi și gură, iar funcțiile motorii pot fi afectate. Puteţi chiar să vă pierdeţi vederea.o-PIMPLE-facebook

Tromboza sinusurilor cavernoase se poate dezvolta în cavitatea sinusală ca urmare a infecției. Această boală poate duce la formarea de cheaguri de sînge, ceea ce crește șansele de accident vascular cerebral și deces.

Bacteriile din această zonă au de parcurs o distanță mai mică pentru a produce o deteriorare mai mare a corpului față de o leziune a pielii de pe picior. Triunghiul morţii are acces rapid la centrul nostru de control.”

Gura și nasul sînt pline de bacterii, dar corpul este proiectat să se protejeze împotriva lor. Pielea din triunghiul morții este o primă linie de apărare împotriva bacteriilor invadatoare. Dacă această barieră e doborîtă, atunci lucrurile pot deveni mortale.

Această zonă este propice furunculozei, infecţiilor foliculilor de păr. Dr. Dina Strachan, dermatolog în New York arată că infecţia în această zonă se poate răspîndi adesea prin manipulare, cum ar fi strîngerea nasului, smulgerea firelor de păr din nas sau orice altceva care distruge bariera pielii. Dacă un coş arată diferit, lăsați-l în pace și observați-l. Cereți tratament medical dacă nu sînteți sigur.

Posibilități de tratament

Ca şi cele mai multe infecţii ale pielii, în cazul în care o persoană vede un coş cu puroi, este probabil să aibă o infecţie celulitică sau stafilococică. Infecţia se tratează cu antibiotice, cît mai din timp.

De aceea este important să solicitați asistență medicală dacă observați un chist sub piele în această zonă a feței. Dacă este un chist benign, e ușor de drenat. Dacă este o infecție severă, care poate duce la complicații mortale, trebuie tratată urgent.

Acest tip de infecție poate fi prevenit printr-o igienă corectă: „Evitați să băgaţi degetul în nas, să smulgeţi părul din nas, să rupeţi coşurile. Utilizați o tehnică sterilă, dacă aveți leziuni în nas”, spune Strachan.

Spălați periile de machiaj în mod regulat și evitați să atingeți mîinile cu fața.

Curățați orice tăieturi sau răni din această zonă cu un astringent de prim ajutor, cum ar fi peroxidul de hidrogen.

Sursa: healthline.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.