7 explicaţii pentru ochii (aparent) inegali
Unii oameni au observat că au un ochi mai mic decît celălalt. Acest lucru se poate datora unei iluzii optice, dar există şi motive pentru care un ochi ar putea fi cu adevărat mai mare decît celălalt.
1. Boala Graves. Apare în cazul unei tiroide hiperactive. Pot apărea simptome ca: înroșirea, durerea și umflarea ochiului. Umflarea poate face ca un ochi să fie mai mare decît celălalt. Trebuie tratat hipertiroidismul, pentru a preveni complicațiile bolii lui Graves. Unii oameni consideră că ajută şi folosirea măştii de somn pe durata nopţii.
2. Ambliopia. Această afecțiune apare în timpul copilariei timpurii, atunci cînd vederea copilului nu se dezvoltă normal. Cînd cineva are ambliopie, ochii nu se mișcă mereu în aceeași direcție, în același timp. Acest lucru poate duce la o afectare a vederii și poate face ca un ochi să pară mai mare decît celălalt. Dacă această boală progresează, poate duce la efecte secundare severe, cum ar fi orbirea completă.
3. Asimetrie naturală. Unii oameni se nasc cu un ochi mai îngust, mai mic sau mai rotund decît celălalt. Ochii pot părea asimetrici şi dacă sînteți obosit sau deshidratat, ambele probleme fiind ușor de rezolvat prin consum de apă și repaus. Dacă ochii sînt constant asimetrici, există și tehnici de machiaj care pot ajuta. Utilizați ochelari mai groși pentru ochiul mai mic pentru a-l face să pară mai mare. Mascara poate mări genele, făcînd ochiul să pară mai mare.
4. Exoftalmia. Această boală presupune ca unul sau ambii ochi să pară mai proeminenţi. Poate fi cauzată de o tumoare în spatele ochilor sau o tiroidă hiperactivă. Trebuie tratată cauza care stă la baza acestei afecțiuni medicale.
5. Anizocoria. Ochii par a avea mărimi diferite din cauza unei iluzii optice cauzată de dimensiunile diferite ale pupilelor. Uneori, cineva se naște cu pupile de dimensiuni diferite (diferență de 0,5 pînă la 1 mm). Cunoscută ca anizocorie, această afecțiune este, în general, cauzată de un anumit tip de nerv, vas de sînge, tulburări cerebrale sau oftalmologice. Atîta timp cît nu aveți alte simptome, nu trebuie să vă faceţi grijit. Dar trebuie să mergeţi la medic dacă suferiți de dureri de cap, leziuni ale capului, grețuri, modificări ale vederii, vărsături sau febră.
6. Căderea pleoapelor. Din punct de vedere medical, o pleoapă căzută este cunoscută sub numele de ptoză. Această afecțiune poate să apară în mod natural sau ar putea fi provocată de o altă afecțiune, printre care: o boală autoimună numită miastenia gravis, o reacție alergică, probleme ale nervilor, o infecție oculară sau migrene. Ar putea fi şi din cauza îmbătrînirii sau ceva din naștere. Trebuie să mergeţi la doctor dacă constataţi şi o afectare a vederii.
7. Strabismul. Acesta este termenul medical pentru ochii încrucișați. Un ochi pare să se miște într-o direcție diferită decît celălalt ochi. Problema se poate manifesta tot timpul sau la întîmplare. De asemenea, puteți prezenta alte simptome, cum ar fi afectarea vederii, vedere dublă sau scăderea vederii. Exercițiile vizuale sau purtarea unui plasture pentru un ochi pot ajuta. Unii oameni mai folosesc ochelari sau picături pentru ochi. Dacă vă deranjează, există și intervenții chirurgicale care pot corecta această afecțiune.
Sursa: medhealthdaily.com
Comentariile sunt închise.