BoliCreier şi sistem nervosORLŞtiriVîrsta a treia

Între pierderea mirosului şi boala Alzheimer există o legătură

Nerecunoașterea mirosului de lămîie sau confundarea acestuia cu mirosul altor fructe ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele precoce ale bolii Alzheimer, conform rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Neurologie. Această descoperire ar putea face posibilă detectarea mai rapidă a bolii, deoarece, în momentul în care memoria dispare, este adesea prea tîrziu.

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au efectuat un experiment cu aproape 300 de persoane cu vîrsta medie de 63 de ani și ai căror părinți au suferit de boala Alzheimer. Au fost testate pentru recunoașterea mirosului de fum, lămîie și benzină. Pentru acest studiu, 100 de voluntari au acceptat puncţii lombare pentru a li se măsura concentrațiile de proteine asociate bolii Alzheimer din lichidul cefalorahidian.

Rezultatele acestui studiu au arătat că participanţii care au avut cele mai mari dificultăți de recunoaștere a mirosurilor au fost cei ai căror biomarkeri de boală Alzheimer au fost cei mai anormali.

„Creierul lor a avut dificultăți în asocierea mirosului cu obiectul pe care-l reprezenta. De exemplu, unii au simțit lămîie, dar au răspuns că a fost un alt fruct”, spune Poirier, director al Programului de Cercetare pentru Îmbătrînire, Cogniție si Alzheimer de la Institutul Douglas.

Aceasta este prima dată cînd s-a reușit să se demonstreze în mod clar că există o legătură directă între pierderea capacității de a recunoaşte mirosurile şi biomarkerii care arată progresia bolii“, a declarat Mary-Elyse Lafaille -Magnan, cercetător la Universitatea McGill și principalul autor al studiului.

Testele de recunoaștere a mirosurilor ar putea ajuta oamenii de știință să urmărească evoluția bolii la persoanele expuse riscului de Alzheimer.

Acest lucru înseamnă că un test simplu de miros ne poate oferi informații cu privire la progresia bolii, la fel ca testele mult mai invazive şi costisitoare de lichid cefalorahidian utilizate în prezent. Cu toate acestea, problemele de identificare a mirosului pot fi orientative și nu ar trebui să înlocuiască testele actuale.”

Noi studii trebuie să fie puse în aplicare pentru a înțelege modul în care schimbările în capacitatea unei persoane de a identifica mirosurile în timp se referă la progresia bolii în sine.

Acest studiu confirmă concluziile cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), care au găsit dovezi din ce în ce mai clare că simțul mirosului a scăzut brusc în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Sursa: topsante.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.