Dovleacul, leac fermecat
Dovleacul nu e doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor pentru sănătate. De la medicina tradiţională chineză pînă la descoperirile moderne ale ştiinţei, toate confirmă efectele benefice ale acestui aliment dulce şi parfumat.
Întocmai ca bostanul fermecat din poveste, acesta este un remediu naturist care te transformă într-un om sănătos, plin de vigoare, alungînd boli dintre cele mai grave, inclusiv cancerul.
Cum alegem bostanul ideal?
Există multe varietăţi de dovleac, unele sînt comestibile, altele au scop ornamental. Dovleacul de copt are o coajă groasă, putînd fi păstrat timp îndelungat, chiar şi 6 luni. Pentru prepararea de leacuri naturiste, dar şi pentru gătit, e bine să alegem dovleci mai mici. Cei mari îşi pierd din gust odată ce îmbătrînesc. Alegeţi-i pe cei cu coajă portocalie, chiar şi verde, dar cu condiţia ca interiorul să fie portocaliu intens. Dovlecii cei mai buni trebuie să fie tari şi să nu fie crăpaţi. Întregi, pot fi păstraţi la frigider cîteva săptămîni bune; tăiaţi, trebuie preparaţi în maximum două zile. Nu aruncaţi seminţele, şi ele au rol terapeutic. Dovleacului i s-a dus faima că ajută la regenerare şi chiar amînă bătrîneţea.
Bogăţie de vitamine
Dovleacul este o sursă excelentă de vitamina A (beta-caroten şi alfa-caroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan şi folaţi şi o sursă bună de acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de pulpă de dovleac asigură aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamină A. Studiile epidemiologice au arătat că o dietă bogată în vitamina A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, ateroscleroză, cataractă şi degenerare maculară, conferă o protecţie antioxidantă foarte eficientă.
- Dovleacul este capabil să îmbunătăţească activitatea splinei, pancreasului şi a stomacului, tratează bolile inflamatorii, febrile, abcesul pulmonar, viermii intestinali, atenuează durerile acute, anihilează toxicitatea altor alimente şi tratează chiar dependenţa de opiu.
- Un ceai decoct, făcut din 10 frunze de dovleac fierte în 400ml apă şi cu puţină sare, băut de 2 ori pe zi, poate trata dizenteria.
- Chiar şi răguşeala şi tusea pot fi alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de 2-3 ori pe zi.
- Minunatul dovleac este recomandat şi fumătorilor, chiar şi celor pasivi, protejînd de apariţia emfizemului pulmonar. Consumul constant de dovleac scade semnificativ riscul de cancer pulmonar.
- Dovleacul este un puternic antioxidant şi antiinflamator, reglează glicemia. Protejează faţă de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat. Se vorbeşte de înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac. Acesta conţine o substanţă care combate diabetul zaharat de tipul I. Aşadar, dovleacul tinde să devină leacul natural al acestei boli, prin regenerarea pancreasului şi scăderea necesarului de insulină.
- Dovleacul combate cancerul, mai ales cel de colon. Oricum, este duşmanul contipaţiei cronice. Se alege 500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie în bucăţele şi se fierbe în apă. Cînd s-a înmuiat dovleacul, lichidul se scurge şi se păstrează. Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn, pînă se face o pastă fină, peste care se pune apa în care a fiert. Se freacă şi se omogenizează. Băutura rezultată se consumă în două reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile. Dovleacul mai are acţiune inhibitoare şi asupra cancerului de sîn.
- Uleiul de seminţe de dovleac conţine numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E şi K, multe alte minerale cum sînt calciul şi magneziul, peste 60% acizi graşi nesaturaţi şi proteine vegetale. Recente studii medicale au dovedit că acest ulei aduce importante beneficii sănătăţii: normalizează colesterolul, previn şi tratează problemele care apar la vezica urinară şi prostată.
- S-a constatat că în seminţele de dovleac există anumiţi constituenţi care acţionează atît prin reducerea nivelului substanţelor care conduc la formarea pietrelor la rinichi, cît şi prin creşterea nivelului celor care inhibă formarea acestora.
- S-a dovedit că tratamentul cu seminte de dovleac are un efect extrem de eficient în cazurile de infecţii cu paraziţi intestinali (tenie şi giardia). La persoanele diagnosticate cu ascaridioză (limbrici), se recomandă să se bea 400g suc proaspăt de dovleac, urmat, după 2 ore, de un purgativ, timp de două zile consecutiv. Viermii inelari sînt eliminaţi. Amestecaţi 50 de grame de seminţe de dovleac decojite şi pisate, un pahar de apă fiartă şi 50 mililitri suc de portocale sau lămîe. Se bea în două reprize, în aceeaşi zi. După două ore, se iau două linguri de ulei de parafină. Se repetă odată pe săptămînă, pînă la vindecare.
- Specialiştii în nutriţie spun că alimentul-minune pentru bărbaţii cu probleme de fertilitate este dovleacul. Acesta ajută la producerea unui număr mai mare de spermatozoizi. În plus, seminţele de dovleac conţin zinc, element esenţial în asigurarea calităţii spermei. Iată o astfel de reţetă pentru fertilitate: se dizolvă 100 g de gelatină într-o cană cu apă fiartă, se lasă la răcit, apoi, se adaugă două ceşti cu cremă de cafea, un vîrf de linguriţă cu ghimbir, două linguriţe cu coajă de portocală rasă, două linguri cu zahăr şi 500 g de dovleac fiert sau copt. Se amestecă bine şi se dă la rece.
- Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte cu ajutorul următorului preparat: se coc puţin 20g seminţe de dovleac, se curaţă de coji şi se strivesc miezurile într-o pînză curată. Se amestecă seminţele cu puţin sos de soia sau zahăr şi cu 100 ml apă caldă. Se bea acest amestec dimineaţa şi seara, timp de 3-5 zile.
- Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi, tulburări de menopauză.
- Uleiul de seminţe de dovleac este indicat şi pentru masaj, datorită proprietăţilor lui curative în problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau ulceraţiile. Unele studii au identificat potenţialul ridicat al acestui ulei în tratarea artritei.
- Uleiul de seminţe de dovleac este utilizat pe scară largă şi în industria cosmetică, la fabricarea cremelor antirid şi hidratante. Patru linguri de miez de dovleac, tăiat mărunt, se fierb la flacără mică cu o ceaşcă de smîntînă, pînă ce pulpa se înmoaie. Se adaugă o lingură de tărîţe de grîu, se amestecă repede şi se aplică pe faţă, cît masca e fierbinte. Se lasă să acţioneze 25 de minute, apoi se spală.
- Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamaţiilor şi abceselor.
Răspunde şi tu! [socialpoll id=”2397339″]
Medicul tărtăcuţă
Dovlecelul-tărtăcuţă e folosit la decor. Dar chinezii au descoperit în el adevărate medicamente naturiste. Este un excelent detoxifiant, un puternic diuretic, un bun expectorant, stimulînd buna funcţionare a vezicii biliare, a plămînilor, intestinului subţire şi a intestinului gros. Vara, se scapă de efectele insolaţiei şi de setea persistentă cu 100 g de suc. Bolnavii cu edeme asociate cu lipsa urinării (disurie), cei care suferă de boli renale, cardiace, beri-beri (avitaminoza B), sau cu ascite cirotice pot consuma cantităţi mari de sirop obţinut din fierberea îndelungată a 100 g coji de tărtăcuţă. Pentru constipaţie, edeme şi hemoroizi se face o supă din 100 g tărtăcuţă fiartă pe foc mic. Sau se coc 30 g tărtăcuţă, pînă se înnegreşte coaja. Se consumă de 2 ori pe zi.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.