25 de vinuri medicinale de făcut acasă
Vinurile medicinale sînt adevărate elixire naturale, cunoscute încă din Antichitate. Aceste licori, preparate după reţete populare, şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului. Infuziile sau decocturile de plante în vin sînt remedii cu efecte pozitive asupra sănătăţii, cu condiţia să nu confundăm vinurile medicinale cu vinul de masă.
Băut în cantitatea recomandată, preparat în gospodăria proprie în vase emailate sau de sticlă, fără conservanţi şi ustensile metalice, astupat cu dop de plută şi ţinut la rece, vinul medicinal este un medicament fără egal.
- Vinul de afine este un bun antiseptic şi bactericid, fiind recomandat în ateroscleroză, constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficienţă biliară şi diabet. 500 de grame de afine şi un litru de vin roşu se fierb aproximativ un sfert de oră, se lasă să se răcească, apoi se filtrează. Se iau 25 ml de trei pe zi, înainte de mesele principale.
- Vinul de coacăze are proprietăţi antidiareice şi e un bun antireumatismal şi tonic general, fiind recomandat în tratamentul hipertensiunii, artritei, litiazei renale, dar şi al menopauzei sau reumatismului. Se pun la macerat timp de o lună 200 de grame de coacăze, 50 ml rachiu, 100 grame zahăr şi un litru de vin alb. Apoi se filtrează şi se administrează cîte 50 ml, de trei pe zi, înainte de mese.
- Vinul de ceapă. E un excelent stimulent general şi un bun tonic cardiac. Se recomandă în cazurile de astenie şi tulburări renale. Mod de preparare: 500 g de ceapă se storc, iar la sucul obţinut se adaugă 150 grame de zahăr. Se pot folosi şi cinci cepe tocate mărunt, lăsate la macerat 8 zile. Se amestecă, apoi se filtrează. Se administrează de trei ori pe zi, 50 ml, înainte de mese.
- Vinul de grapefruit. E unul dintre cele mai bune drenoare hepatice şi digestive. Se recomandă în insuficienţă biliară, anorexie şi artrită. Sucul de la două grapefruituri se amestecă cu un litru de vin alb, 50 ml rachiu şi 200 grame de zahăr. Se lasă la macerat două săptămîni, apoi se filtrează. Se recomandă consumul a 50 ml de trei pe zi, înainte de mese.
- Vinul de tarhon este un excelent remediu în tratarea durerilor reumatice şi balonărilor. Pentru prepararea acestui tip de vin avem nevoie de 30 grame de frunze proaspete de tarhon şi un litru de vin alb. După ce sînt uscate foarte bine, frunzele se acoperă cu vinul alb şi se lasă la macerat o săptămînă, apoi se filtrează. Se iau 25 ml de trei pe zi, înainte de mese.
- Vin de mentă. Persoanele care suferă de tulburări nervoase, palpitaţii sau tulburări digestive pot consuma acest vin, recomandat şi pentru eliminarea viermilor intestinali. Pentru preparare avem nevoie de 500 ml de infuzie de mentă (peste 25 g de mentă uscată se toarnă apă fiartă şi se lasă 15 minute), 500 ml vin alb şi patru linguriţe de miere de albine. Se amestecă toate ingredientele şi se lasă la macerat şase săptămîni, apoi se filtrează. Se iau 50 ml de trei pe zi, înainte de mese.
- Vin de nuci. Datorită proprietăţilor sale antidiareice, dezinfectante, astringente şi tonice, este recomandat în tratarea anemiei, diareei, gutei şi a reumatismului. Se pun la macerat 25 nuci verzi tăiate în patru, un litru de vin roşu, 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. Se lasă două luni, apoi se filtrează şi se pune în sticle închise la culoare. Se iau cîte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Se mai poate prepara şi după reţeta: 350 g frunze de nuc, 1 litru vin roşu, 1 baton de scorţişoară, 100 g zahăr, 25 ml rom, puse la macerat timp de o lună. Se consumă filtrat.
- Vin de urzică. 150-200 g de vîrfuri de urzici se toacă mărunt şi se pun la macerat într-un litru de vin roşu timp de 8 zile. Se agită zilnic de două ori pe zi. Se filtrează şi se pune în sticlă de culoare închisă, la rece. Este un tonic general extraordinar.
- Vin de prune uscate. Se prepară din 300 grame de prune uscate, un litru de vin roşu, 50 ml rachiu, 150 grame de zahăr şi o linguriţă de vanilie. Ingredientele se pun într-un borcan, se amestecă şi se lasă la macerat trei săptămîni. Se recomandă administrarea a 50 ml, de trei pe zi, înainte de mese. Este un bun diuretic, energizant şi detoxifiant, fiind recomandat persoanelor care suferă de anemie, constipaţie, gută, nefrită sau reumatism.
- Vin de vîsc. Reglează tensiunea arterială. Puneţi într-un borcan 6 linguri de vîsc (ramuri tinere şi frunze), uscat şi măcinat, în 1,5 l de vin de casă şi lăsaţi la macerat 8-10 zile. Agitaţi zilnic borcanul. Se strecoară şi se păstrează la rece. Se consumă de 3 ori/zi, cîte 1-2 linguriţe în 50 ml apă, cu 30 de minute înainte de masă. Are rezultate deosebite în tuse, hipertensiune arterială, întărirea imunităţii organismului, arteroscleroză.
- Vin de portocale. Face poftă de mîncare. Într-un litru de vin alb, se pun sucul unei portocale mai mari şi 3-4 flori de muşeşel, 2-3 cuişoare, 150 g zahăr şi 50 ml rachiu, se lasă la macerat 8-10 zile. O altă reţetă de obţinere a acestui vin este următoarea: se pune o portocală mai mare, tăiată, într-un borcan şi se adaugă 150 g zahăr, 1 baton de scorţişoară şi 10 cuişoare. Peste acestea se toarnă 1 litru de vin alb şi 50 ml rachiu şi se macerează timp de o lună, agitînd zilnic borcanul. Vinul de portocale este indicat în dispepsie, lipsa poftei de mîncare, constipaţie, tonic general, sînge îngroşat. Se consumă cîte 50 ml, de 3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă.
- Vin de pătrunjel. Se iau 2 legături de pătrunjel, care se toacă mărunt, peste care se pune 1,5 l vin alb şi două linguriţe de oţet de vin. Se pune vasul la fiert şi se lasă 8-10 minute la foc slab, apoi se adaugă 500 g miere, cînd lichidul este călduţ. Se amestecă bine, se filtrează şi se toarnă în sticle mici, depozitîndu-se la rece. Are efecte în bronşită, astenie, icter, retenţii de lichide în organism, boli însoţite de febră.
- Vin de pere. E recomandat în caz de litiază renală, retenţie de apă, diabet, celulită. Se taie 500 g pere albe în rondele. Separat, se pune la fiert într-un vas 1 litru de vin alb. Cînd clocoteşte, se adaugă perele. Se lasă pe foc pînă cînd volumul scade la jumătate. Se strecoară după răcire. Se iau cîte 25 de ml, dimineata, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de micul-dejun.
- Vin de aloe. Puneţi într-un borcan de sticlă de culoare închisă 200 ml suc de aloe, 250 g miere polifloră şi 2 l de vin alb de casă. Lăsaţi 5 zile totul la macerat şi agitaţi borcanul de două ori pe zi. Se filtrează prin tifon şi se pune în sticle de culoare închisă, ţinute la rece, din care luaţi, de 3-4 ori/zi, cîte o lingură, cu 30 de minute înainte de masă, în ceai din flori de tei sau cimbrişor. Este indicat în astm bronşic, gripă, constipaţie, nevralgii, nevroze, reumatism, ulcer gastroduodenal. Cei care au hiperaciditate gastrică vor pune miere de salcîm în loc de miere polifloră. Acest preparat pe bază de aloe este mult mai eficient celor cu grupa de sînge A.
- Vin de mărar. Este leac în astm, aerofagie, tulburări nervoase, impotenţă, insuficienţă ovariană. Se pun la macerat timp de 10 zile, într-un litru de vin roşu: 50 g seminţe de mărar, 20 g seminţe de anason, 100 g zahăr, 25 ml rachiu. Se filtrează şi se iau zinic cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de fiecare masă, cu 15 minute.
- Vin de ienupăr. Pentru tratarea aterosclerozei, gutei, reumatismului, afecţiunilor renale, cistitelor, este renumit vinul de ienupăr. Ingrediente: 50 boabe de ienupăr, 1 litru vin roşu, 50 ml rachiu. Se pisează boabele de ienupăr şi se pun la macerat în vin şi rachiu, timp de o săptămînă. Apoi, se pune pe foc amestecul şi se lasă să fiarbă 5 minute. Se lasă în repaus o săptămînă înainte de a se filtra. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute înainte de masă.
- Vin de mure. Este recomandat în tulburări gastrice şi intestinale, dureri de gît, afecţiuni ovariene. Ingrediente: 1 kg mure, 1 litru apă, 1/2 litru de vin alb, 300 g zahăr. Se zdrobesc murele şi se pune totul la macerat 15 zile. Se filtrează şi se îmbuteliază. Se beau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute înainte de masă.
- Vin de piersici. Pentru constipaţie, litiază renală, tulburări digestive, e bun vinul de piersici. Avem nevoie de 2,5 kg piersici, 4 litri vin alb, 1,3 litri coniac, 500 g zahăr, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscată. Peste piersicile decojite şi tăiate în bucăţi, se pune zahărul şi se lasă cîteva ore. Apoi, se fierbe amestecul 15 minute. După se s-a răcit, se adaugă vinul alb şi coniacul, drojdia şi migdalele. Se lasă la macerat, la rece, timp de 30 de zile. Se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute înainte de masă.
- Vin de leurdă. Se prepară dintr-un pumn de frunze tăiate mărunt care se dau în clocot în 1 litru de vin alb natural. Se îndulceşte după gust cu miere. E bun bătrînilor cu secreţii pulmonare abundente şi greutate în respiraţie, tuberculoză pulmonară şi hidropizie.
- Vin de ciuboţica-cucului. Se prepară un vin bun pentru inimă. Se umple o sticlă de 2 l cu flori proaspete, se toarnă deasupra vin alb natural, pînă se acoperă florile. Sticla se astupă şi se lasă la soare la macerat timp de 2 săptămîni. În afecţiunile cardiace, se ia din cînd în cînd cîte o înghiţitură de vin, dar nu mai mult de 3 linguri pe zi.
- Vin de rostopască. Se toarnă 1 l vin peste 30 g de plantă cu rădăcini cu tot şi se lasă să stea 1-2 ore, apoi se filtrează. Se bea cu inghiţituri mici în bolile hepatice, afecţiunile biliare, renale, icter, hemoroizi, vîjîit din urechi. Extern, se foloseşte împotriva cancerului de piele, contra bătăturilor, a verucilor şi a eczemelor.
- Vin de rozmarin. Pentru digestie dificilă e bun vinul de rozmarin: puneţi 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, într-o sticlă de 750 ml. Turnaţi vin alb şi lăsaţi la macerat vreme de 15 zile. Se bea cîte un păhărel după mesele principale.
- Vin de angelică. În aerofagie şi balonări, vinul de angelică face minuni. Într-un litru de vin roşu, se pun la macerat 30 g de rădăcină de angelică, un vîrf de cuţit de scorţişoară, un praf de nucşoară rasă şi o cuişoară. Se lasă să stea 20 de zile, apoi se strecoară. Se bea un păhărel înainte de mesele principale.
- Vin de pelin. Se amestecă 400 g miere cu 3 litri vin alb şi se lasă să fiarbă la foc mic 5 minute. Se adaugă 150 ml suc de pelin şi se mai lasă să dea cîteva clocote. După ce s-a răcit se îmbuteliează în sticle sterilizate. Se beau 150 ml dimineaţa pe stomacul gol. Dispare oboseala, creşte puterea de concentrare, dispar palpitaţiile, ameţeala.
- Vin de praz. Se macerează 10 zile, 100 g praz tocat într-un litru de vin alb natural. Se beau 50 ml în fiecare dimineaţă după micul dejun. Băutura e bună pentru ateroscleroză, hipertensiune şi pietre la vezica urinară.
Cîteva sfaturi
- La prepararea vinurilor medicinale se folosesc numai vase metalice smălţuite.
- Fructele trebuie să fie bine coapte şi spălate.
- Plantele se usucă numai la umbră.
- Nu se folosesc plante de pe marginea drumului.
- Se păstrează la temperatura camerei, în sticle bine închise.
- Nu se consumă în amestec.
- Vinurile medicinale nu sînt recomandate, în general, bolnavilor cu afecţiuni hepatice, gastrite acide, ulcer gastric sau duodenal şi hipertensivilor. Ca orice vin, vinul medicinal trebuie consumat cu măsură şi numai după ce cereţi sfatul medicului.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.