Aparatul respiratorBoliMame şi copiiOctombrieVîrsta a treia

8 zvonuri false despre gripă

Sezonul gripei începe în octombrie și atinge apogeul în ianuarie și februarie. Virusul poate provoca și complicații letale grave, ca să nu mai vorbim de neplăcutele simptome de febră, frisoane, nas înfundat și dureri în tot corpul.

Autorităţile nu pot prezice dacă gripa din acest an va fi mai rea decît alte dăţi, aşa că trebuie să luăm măsuri pentru a ne feri pe cît posibil de virus. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că, atunci cînd cineva este bolnav într-un birou, în numai patru ore, mînerele, clanţele, butoanele copiatorului și ușa frigiderului poartă deja urme de virus infecțios. Unii încearcă să cîştige războiul împotriva microbilor ţinînd cont mai mult de mituri şi zvonuri.

Iată care sînt cele mai răspîndite idei false:

  1. Se poate face gripă de la vaccinul antigripal. Vaccinul conţine particule virale moarte, și din moment ce virusul nu este viu, nu te poate infecta. Corpul are nevoie de două săptămîni pentru a forma anticorpii la vaccin și a te proteja pe deplin. Așa că, dacă în acest timp prinzi o răceală sau o gripă, înainte sau imediat după vaccinare, vina nu e a vaccinului.

  2. Organismele tinere şi sănătoase nu trebuie să îşi facă griji cu privire la gripă. Deși este adevărat că gripa este periculoasă pentru copii, bătrîni și bolnavi cornici, poate provoca simptome severe şi la tineri. Chiar dacă nu eşti într-un grup cu risc ridicat, fă-ţi vaccinul pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei vulnerabili.

  3. Gripa include simptome gastro-intestinale. Stresul digestiv este rareori un simptom al gripei. Ceea ce numim „gripă la stomac” se referă la un grup de virusuri care produc vărsături și diaree, dar nu e virusul gripei. Deci dacă boala se manifestă cu vărsături, e foarte probabil să ai un germene cu totul diferit.

  4. Femeile gravide nu trebuie să se vaccineze antigripal. Dimpotrivă, toate femeile gravide ar trebui să facă vaccinul cît mai curînd posibil, pentru a se proteja pe ele şi pe copii în primele lor luni de viață, cînd sînt foarte vulnerabili la boli. Anticorpii care se formează ca răspuns la vaccin vor proteja copilul şi după naștere, prin laptele matern. Febra mare și infecțiile severe pot duce la complicații grave ale sarcinii și chiar travaliu prematur.

  5. Poţi scăpa de gripă dacă te speli mult pe mîini. Spălarea mâinilor cu apă și săpun nu este suficientă pentru a opri gripa. Virusul se răspîndeşte prin aer, prin picături de salivă de la o persoană care este contagioasă (cu o zi înainte și pînă la șapte zile după boală). Gripa se transmite şi prin atingerea feţei cu mîna după ce au fost atinse suprafeţe contaminate (virusul poate supravieţui pînă la opt ore pe lucruri). Așa că spală-te pe mîini cu apă și săpun și evită să duci mîna la ochi, nas sau gură. Stai la 2 metri de o persoană bolnavă, picăturile din aer nu se pot deplasa mai departe. Dezinfectează zonele comune de acasă sau de la locul de muncă.

  6. Dacă faci gripă, vaccinul nu a funcționat. Vaccinul antigripal nu este ca vaccinurile care protejează împotriva rujeolei sau poliomielitei, oferind o protecție de 100%. De obicei, vaccinul antigripal este de numai 60 pînă la 90% eficace. Asta deoarece mai multe tulpini circulă în fiecare an şi este dificil pentru oamenii de ştiinţă să anticipeze cu precizie care tulpini vor fi dominante. Dacă faci gripă după vaccin, aceasta înseamnă doar că ai contractat o tulpină diferită, neinclusă în vaccin. Partea bună e că simptomele vor fi, probabil, mai puțin severe.

  7. Antibioticele pot lupta împotriva gripei. Există medicamente antivirale care ar putea ajuta, dar nu antibioticele. Orice medicament antigripal are efecte relativ modeste, aşa că trebuie să te aştepţi ca boala să-şi manifeste toate simptomele. Cea mai bună soluţie e prevenirea, iar dacă ai febră, stai acasă, odihneşte-te, bea multe lichide și așteaptă să treacă.

  8. Vaccinul antigripal poate provoca Alzheimer. Acest vaccin nu provoacă nicio boală, deci nici Alzheimer. Conexiunea a apărut deoarece persoanele în vîrstă sînt sfătuite insistent să se vaccineze în fiecare an, astfel că oamenii, aşa cum asociază vîrsta înaintată cu vaccinul, aşa o asociază şi cu boala Alzheimer. Dacă un bătrîn care a făcut vaccinul antigripal începe să prezinte semne de pierderi de memorie mai tîrziu, cele două evenimente sînt independente.

    Sursa: health.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.