Metodă care prezice data naşterii copilului
Doar 5% dintre femei nasc exact în ziua în care s-au aşteptat să se producă evenimentul. Pentru unele mame, în special la cele care nasc pentru prima dată, termenul se poate prelungi cu cîteva săptămîni.
O noua analiză de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, Pennsylvania, sugerează o modalitate mai precisă de a prezice cînd se va naşte copilul, dincolo de metoda standard de numărare a celor 280 zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual al gravidei.
Potrivit CNN, secretul poate consta în măsurarea lungimii colului uterin cu ajutorul ultrasunetelor, între 37 și 39 de săptămîni. Studiul, care a analizat 735 de mame cu o singură sarcină, a constatat că, atunci cînd colul uterin a fost de 10 milimetri sau mai puțin, a existat o șansă de 85% ca micuţul să sosească în următoarele șapte zile. Cînd colul uterin a fost mai mic de 30 de milimetri, șansele au scăzut la 50%.
Metoda ar putea oferi familiilor de militari sau cu parteneri care călătoresc în interes de serviciu o scuză valabilă pentru a rămîne acasă atunci cînd se apropie momentul. „Femeile cer întotdeauna o dată mai precisă, ca să se pregătească cu concediul sau să-şi facă planuri în legătură cu rudele care o vor îngriji în timpul travaliului”, spune dr. Vincenzo Berghella, autorul principal al studiului. „Acestea sînt planuri care ajută la reducerea anxietăţii unei femei cu privire la debutul travaliului. În plus, avînd un termen mai precis, obstetricienii pot furniza informații care ar putea ajuta la îmbunătățirea sau chiar la salvarea vieţii mamei şi copilului.”
Alți profesioniști din domeniul medical au îndoieli. Fahimeh Sasan, profesor asistent de obstetrică, ginecologie şi ştiinţă a reproducerii la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, a declarat: „Măsurarea lungimii colului uterin cu ultrasunete transvaginale între 37-39 săptămîni poate fi destul de dificilă, deoarece colul uterin nu este pe deplin sau optim vizibil în toate sarcinile, prin urmare, măsurarea poate să nu fie nici foarte fiabilă, nici reproductibilă”.
În plus, există dezbaterea asupra excesului de ultrasunete. Conform Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie, doar una sau două teste cu ultrasunete prezintă risc scăzut şi sarcini fără complicații și ar trebui „să fie utilizate numai atunci cînd este indicat clinic, pentru cel mai scurt timp și cu cel mai scăzut nivel de intensitate pentru obţinerea unui diagnostic precis”.
Femeile primesc o medie de 5,2 ultrasunete per sarcină – o creștere de 92% faţă de anul 2004. Pe termen lung, efectele secundare negative ale ultrasunetelor asupra oamenilor au fost demonstrate în cadrul unor studii pe animale (embrioni de șoareci și pui). Utilizarea crescută a scanării cu ultrasunete prenatale poate explica rata de creştere a cezarienelor potenţial inutile din cauza supraestimării dimensiunii fetale.
Sursa: livinghealthy.com
Comentariile sunt închise.