EPlante medicinale

Echinacea, planta care previne răceala şi gripa

Echinacea creşte în America de Nord şi este folosită în scop terapeutic mai ales pentru întărirea imunităţii. Sînt cunoscute multe specii de Echinacea, însă doar trei dintre ele sînt folosite în medicină.

De la Echinacea întrebuinţăm rădăcinile de la plantele care au cel puţin trei ani. Afecţiuni pentru care se recomandă: răceli, infecţii, eczeme, inflamaţii, psoriazis, hemoroizi şi muşcături de insecte. Protejează pielea împotriva acţiunii soarelui.

Se administrează sub formă de ceai şi extracte din părţile aeriene uscate. Uneori, plantele proaspăt tăiate sînt zdobite pentru a se face suc. În cosmetică, se prepară creme, loţiuni, apă de gură, unguente, paste de dinţi pe bază de echinacea. Pulberea obţinută din planta uscată se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Cele mai spectaculoase rezultate ale Echinaceei se văd în sezonul rece, fiind denumită adesea „vaccin antigripal natural“. Remediul cu echinacea acţionează relativ rapid (în 3-4 zile apar efectele de mărire a capacităţii de apărare a organismului în faţa infecţiilor), are o toxicitate scăzută, poate fi folosit pe termen lung, fără efecte adverse.

Pe termen scurt, cel mai rapid şi simplu mod de administrare este tinctura, pe care o găsim în farmacii şi magazine naturiste. Se ia o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Atunci cînd răceala s-a instalat deja, se iau pînă la 4 linguriţe pe zi. Odată cu răceala, cedează şi infecţiile renale, unele boli de piele de origine infecţioasă sau chiar tumori benigne. Echinacea e indicată persoanelor relativ sănătoase, care vor să prevină bolile respiratorii din timpul iernii, care sînt sensibile la frig, care fac guturai, se confruntă cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mică pală de curent.

Atenţie! Nu este recomandată în timpul sarcinii, în timpul alăptării sau în copilărie. Pacienţii suferinzi de boala lui Crohn, scleroză multiplă, artrită reumatică, lupus sau diabet de grad I trebuie să evite administrarea produselor pe bază de Echinacea. Pentru că este distrusă de anumite enzime din ficat, Echinacea poate să interacţioneze cu medicamentele împotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, împotriva cancerului, contraceptive orale.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.