ImunitateOctombrieTerapii alternative

Vaccinuri naturale vegetale

Întocmai ca nişte vaccinuri antigripale, plantele ne feresc de gripă şi ne ajută să trecem mai uşor peste manifestările ei

Aparatul imunitar cu care natura ne-a înzestrat şi fără de care n-am putea supravieţui nici măcar o zi trebuie ajutat să funcţioneze la capacitate maximă. Mai ales în această perioadă, cînd răcelile şi gripa ne ameninţă la tot pasul. Nu trebuie să ne îndopăm cu medicamente. Revigorarea imunităţii se poate obţine şi cu plante cu acţiune specifică, adevărate vaccinuri antigripale oferite de natură.
1. Echinaceea, leacul de căpătîi al pieilor roşii, dă cele mai spectaculoase rezultate în timpul sezonului rece, în prevenirea gripei. Remediile cu echinaceea au efecte în 3-4 zile şi pot fi folosite pe termen lung, fără efecte adverse. Pe termen scurt, cel mai rapid şi simplu mod de administrare este tinctura, o linguriţă de trei ori pe zi. Echinaceea e bună la debutul bolii, în caz de infecţii în gît, amigdalită, infecţii renale sau chiar tumori benigne. Vitamina C combinată cu echinaceea reduce incidenţa răcelii cu 86%, echinaceea simplă doar cu 65%, iar atunci cînd boala deja s-a instalat, echinaceea reduce dezvoltarea răcelii cu 33%.
2. Cel mai redutabil concurent al echinaceei este arnica, deoarece, pe lîngă efectele imunostimulatoare, are şi o acţiune antibiotică foarte puternică, putînd fi eficientă şi în cazul infecţiilor gata declanşate. Mai mult, datorită efectelor sale antidepresive şi tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamnă-iarnă. Intern, se foloseşte tinctura, cîte 50 de picături, diluate într-o jumătate de pahar de apă, de trei-patru ori pe zi. Sau, sub formă de gargară. Arnica e bună în guturai, faringită, amigdalită, bronşită, sinuzită, boli însoţite de febră, infecţii urinare.
3. Ginsengul măreşte capacitatea şi viteza de adaptare a organismului la frig şi stres, sporeşte imunitatea organismului, adaptîndu-l uşor la oscilaţiile de temperatură. Sub acţiunea ginsengului, infecţiile dau înapoi, convalescenţa este mai scurtă, puterea de muncă sporeşte. La venirea anotimpului rece, o cură de 10-20 de zile cu această plantă ţine la distanţă gripa şi guturaiul. Se administrează circa 1 g de rădăcină pe zi, pentru un adult.
lemondetoxtea4. Măghiranul are efecte imunostimulatoare foarte rapide. Măreşte temperatura organismului, producînd un acces de febră (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar să acţioneze extrem de eficient. Două căni de ceai fierbinte de măghiran constituie un remediu salvator în fazele incipiente ale răcelii. Măghiranul este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii sau care se confruntă cu oboseală şi contracturi musculare.
5. Tinctura de propolis (concentraţie 20-30%), cîte 20-30 de picături diluate în 100 ml apă, timp de una-două săptămîni, stimulează imunitatea. Tot din produsele stupului, polenul are acelaşi efect întăritor. Se iau două linguriţe de granule zilnic, timp de o lună.
6. Usturoiul ne fereşte de răceli. Se mănîncă 3-5 căţei zilnic, timp de două-trei săptămîni, sau se beau cîteva înghiţituri de macerat de usturoi.
7. Hreanul se consumă ca salată sau ca macerat, timp de două-trei săptămîni sau mai mult.
8. Lămîile se consumă ca atare, suc sau macerat, pe timp nelimitat.
9. Se pot face cure de cîte o lună, consumînd cîte 100 g de germeni de grîu zilnic.
10. Consumul nelimitat de mere este un antigripal dovedit.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Comentariile sunt închise.