BoliFicatul şi bilaInvestigaţii medicale

Te doare ficatul. Ce ar putea să însemne?

Expresia „durere de ficat” este un termen impropriu, ficatul nu conţine terminaţii nervoase. Ţesutul care-l înconjoară este cel care doare şi asta ar putea semnala o afecțiune a ficatului.

Funcţiile ficatului

Ficatul este al doilea cel mai mare organ al corpului, numai pielea este mai mare și mai grea. Îndeplinește o serie de funcții esențiale legate de digestie, metabolism, imunitate și depozitarea substanțelor nutritive în organism. Produce proteine esenţiale, metabolizează şi înmagazinează grăsimi și carbohidrați care ne furnizează energie, secretă bilă, care ajută la descompunerea grăsimilor și favorizează absorbția vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, E și K). Ficatul functioneaza ca o „instalație de tratare a deșeurilor”, eliminînd reziduurile produse de corp, alcool, anumite medicamente și toxine din mediu.

Mecanismul senzaţiei de durere de ficat

Senzația de durere hepatică poate apărea deoarece stratul de ţesut care înconjoară ficatul, denumit capsula Glisson, conține terminaţii nervoase. Orice boală care afectează ficatul şi care îi creşte dimensiunea poate duce la ceea ce se resimte ca durere de ficat, organul mărit presînd pe capsula exterioară.

Consecinţe

Cele mai multe afecţiuni care cauzează o astfel de durere pot afecta funcția hepatică și acest lucru poate avea consecințe grave pentru sănătate. Un ficat bolnav nu asigură o nutriţie adecvată, chiar dacă dieta este sănătoasă, organismul nu poate produce suficientă energie pentru a funcționa bine și este posibil să aveți substanțe potențial nocive în sînge, care sînt transportate în tot corpul. Mecanismul de declanșare a celor mai multe boli de ficat este în esență același: inflamația de lungă durată a ficatului duce la răni progresive, care afectează funcţia hepatică.

Cauze

Cele mai frecvente cauze care stau la baza bolilor de ficat cu dureri sînt alcoolul, excesul de greutate, hepatita A, B sau C. Durerile hepatice mai pot apărea şi dacă aveți o obstrucție de canal biliar, care împiedică bila să iasă din ficat, dar și dacă suferiţi de hemocromatoză, ceea ce face ca excesul de fier să fie stocat în ficat şi alte organe.

Simptomele bolii hepatice

  • Durere în zona abdominală
  • Greață
  • Umflarea abdomenului, picioarelor şi gleznelor
  • Oboseală
  • Urină mai închisă la culoare decît de obicei
  • Mîncărimi
  • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor

Ce e de făcut?

Avînd în vedere că ficatul este capabil de autoregenerare, un stil de viață sănătos va îmbunătăți funcția acestuia și va ajuta la ameliorarea durerii hepatice, dacă boala nu este într-un stadiu avansat. Anumite boli de ficat sînt tratate cu medicamente, dar în cazul bolii hepatice avansate, poate fi necesar un transplant.

Pierderea în greutate și exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea bolilor de ficat, dar şi limitarea la un singur pahar de alcool pe zi şi evitarea oricărui exces.

Sursa: universityhealthnews.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.