Gripa bate la uşă!
Gripa nu are graniţe. Virusurile gripale circulă de la un capăt la altul al globului, în funcţie de manifestările sezonului rece. În România, primele cazuri de gripă îşi fac apariţia la începutul iernii, iar epidemia atinge vîrful maxim de obicei în lunile ianuarie-februarie.
Gripa trebuie văzută ca o boală foarte gravă, care afectează tot organismul şi care poate duce rapid la complicaţii severe, ce pot avea uneori un deznodămînt fatal. Această infecţie foarte contagioasă se transmite uşor de la o persoană la alta pe cale aeriană, prin particule de secreţii respiratorii răspîndite în timpul tusei, strănutului sau chiar vorbitului. Virusul gripal se poate răspîndi şi prin strîngerea mîinilor sau prin contactul cu suprafeţe contaminate (telefon, mînere, bani).
În ţările Uniunii Europene, în fiecare an se înregistrează peste 38.000 de decese din cauza complicaţiilor gripei, cum ar fi pneumoniile, miocardita, endocardita. Mai multe decît decesele cauzate de accidente rutiere.
Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vîrstă. Dar cei mai expuşi riscului de a contracta infecţia sînt copiii de vîrstă şcolară (5-16 ani) şi persoanele active. În schimb, categoriile cele mai vulnerabile, care pot face adesea complicaţii severe, sînt vîrstnicii şi copiii sub 2 ani, gravidele, precum şi adulţii de orice vîrstă care suferă de anumite boli (afecţiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, diabet, obezitate, afecţiuni care slăbesc sistemul imunitar). De altfel, peste 90% din decesele provocate de gripă se înregistrează în rîndul vîrstnicilor şi bolnavilor cronic. Cei care suferă de o boală cardiacă prezintă de 50 de ori mai multe riscuri de a deceda din cauza gripei, iar în cazul celor cu două boli cronice asociate, riscul este de 100 de ori mare.
Virusul gripal are o capacitate crescută de a suferi mutaţii de la un an la altul. Există două tulpini virale: virusul de tip A (provoacă peste 80% din numărul de îmbolnăviri şi este cel mai schimbător) şi virusul de tip B (provoacă cele mai grave îmbolnăviri şi cel mai mare număr de decese). Tocmai pentru că virusul gripal se schimbă de la un an la altul, compoziţia vaccinului antigripal trebuie adaptată în fiecare sezon în funcţie de virusurile circulante.
Doctor Expres te întreabă
[socialpoll id=”2398693″ path=”/polls/2398693″ width=”540″]
Simptome. Majoritatea cazurilor de gripă se manifestă cu febră foarte mare, stare generală puternic afectată. Practic, gripa te pune la pat, de unde nu poţi să te mişti aproape o săptămînă, din cauza faptului că afectează întreg organismul. Cele mai frecvente şi totodată cele mai grave manifestări sînt cele pulmonare: tuse seacă pînă la epuizare, respiraţie dificilă, crize de sufocare, ce pot evolua brusc spre insuficienţă respiratorie. Pacientul nu se poate odihni, iar lipsa de oxigen la nivel pulmonar are răsunet asupra întregului organism. De obicei, un organism sănătos, cu un sistem imunitar competent poate face faţă unei infecţii gripale. Dar nu este o regulă generală.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, medicii recomandă:
- Evitarea, pe cît posibil, a spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele bolnave.
- Spălarea mîinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului, înainte de luarea mesei, la sosirea acasă sau la serviciu.
- Aerisirea locuinţelor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de circa 20 de grade C. Rămînerea la domiciliu a copiilor şi adulţilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Evitarea vizitării pacienţilor din spitale în perioada epidemiei de gripă.
- Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu alimentaţie echilibrată, bazată pe fructe şi legume, lactate, carne de calitate, hidratare optimă, precum şi respectarea nevoii organismului de odihnă, somn, relaxare.
- Vaccinarea grupelor populaţionale la risc (vîrstnici, pacienţi cu boli cronice, cadre medicale).
- Tratamentul gripei la ora actuală este extrem de limitat. Nu putem trata virozele, nu există medicamente ţintite contra virozelor şi tocmai din această cauză este important să avem grijă să ne protejăm.
Articolul integral în ziaruldesanatate.ro
Comentariile sunt închise.