BoliMame şi copiiORLŞtiri

Căştile ear-fit, periculoase pentru adolescenţi

Adolescenţii de 15-17 ani sînt cei mai susceptibili să utilizeze căştile ear-fit (în interiorul urechii), mai degrabă decît căştile exterioare, atunci cînd ascultă muzică la smartphone.

Aceste căşti pot provoca „daune ireversibile, dar insidioase” şi „traume acustice”.

Rezultatele unui studiu realizat recent în Franţa sugerează că această grupă de vîrstă trebuie să fie prevenită cu privire la riscurile folosirii îndelungate a căştilor ear-fit. Această expunere intensivă poate provoca „leziuni ireversibile, o oboseală a urechii, care poate duce la pierderea precoce a auzului şi traume acustice, acufene, hiperacuzie”.

  • 91% dintre adolescenţi folosesc telefonul pentru a asculta muzică, față de 48% în populația generală. Cu cît subiectul este mai tînăr, cu atît mai mult timp ascultă muzică la căşti.
  • 71% dintre copiii de 15-17 ani petrec mai mult de o oră pe zi ascultînd melodiile preferate pe telefon, față de 54% dintre cei cu vîrsta de 18-24 ani, 32 % dintre cei de 25-34 ani și 28% dintre persoanele de peste 35 de ani.
  • Adolescenţii de 15-17 ani sînt, de două ori mai susceptibili de a adormi, din cînd în cînd, ascultînd muzică.
  • Două treimi dintre adolescenți (65%) folosesc mai ales căștile interne, față de 43% în populația generală. Acest accesoriu, inserat în canalul auditiv, este „mult mai dăunător pentru ureche”.
  • Un sfert dintre adolescenţi au experimentat tinitus sau senzație de ureche înfundată după utilizarea prelungită a căștii. Proporția se ridică la 40% în rîndul adulților tineri (18-34 ani).
  • Cu toate acestea, o treime dintre adolescenţi nu cred că utilizarea prelungită a acestor căști prezintă un risc pentru sănătate, față de numai 15% în populația generală.

Sondajul a fost realizat prin telefon pe 1.200 de persoane cu vîrste de peste 15 de ani.

Sursa: lexpress.fr

Comments

comments

Comentariile sunt închise.