De ce trebuie să te speli întîi pe cap şi apoi pe corp?
Dermatologul american Christie Kidd susţine că spălarea părului înaintea corpului ar putea reduce acneea, mai ales cea de pe pielea spatelui.
Dacă acneea este normală şi comună în adolescenţă, afecţiunea poate apărea la persoanele adulte cu probleme de sănătate. Christie Kidd, dermatolog al celebrului model american Kendall Jenner, dezvăluie o metodă simplă de a reduce acneea.
Medicul dermatolog recomandă reorganizarea rutinei la duş pentru a proteja porii pielii. Prin urmare, recomandă să ne spălăm în această ordine:
– aplicarea balsamului pe păr
– clătire
– strîngerea părului
– spălarea corpului
Balsamul aplicat după spălarea corpului poate duce la acnee, mai ales pe spate.
Conform OMS, acneea e „o inflamaţie a foliculului pilo-sebaceu, care afectează faţa, gîtul, trunchiul şi partea superioară a spatelui”. Apare frecvent în timpul adolescenţei şi este mai mult sau mai puţin severă, în funcţie de individ.
Mulţi factori pot interfera la apariţia acneei: genetica, hormonii, stresul. Mai există şi acneea medicamentoasă, cea care apare prin contactul cu anumite substanţe chimice: medicamente administrate pe cale orală (corticosteroizi, carbonat de litiu), ulei sau cosmetice iritante, dioxine sau fenoli halogenaţi, care sînt prezenţi în mediu, chiar şi în cantităţi mici. Alţi factori: poluare, fumat, soare.
Evoluţia acneei este imprevizibilă şi nu putem şti întotdeauna cînd se va opri, de exemplu, din cauza modificărilor hormonale (ciclu menstrual, pilule anticoncepţionale, sarcină, menopauză).
Folosiţi cosmetice noncomedogene, mai potrivite pentru pielea predispusă la acnee. Acordaţi atenţie machiajului, care trebuie să fie specific pentru acest tip de piele. Microchisturile trebuie eliminate de dermatolog, deoarece acestea sînt „punctele de plecare ale leziunilor inflamatorii”. Curăţarea dermatologică a pielii trebuie să fie precedată şi urmată de tratamente de exfoliere (vitamina A, acid glicolic) prescrise de dermatolog.
Pentru a lupta împotriva inflamaţiei:
– Utilizaţi „tratamentul local cu antibiotice (eritromicină, clindamicină) sau peroxid de benzoil”.
– Utilizaţi „antibiotice pe cale orală, cyline de ultimă generaţie, care conţin doza bacteriostatică optimă”. Tratamentul durează aproximativ 3 luni.
– Evitaţi utilizarea simultană a antibioticelor topice şi orale.
– Fetele ar trebui să evite pastilele „androgenice”, fiind mai indicată terapia cu hormoni „care conţine un anti-androgen”.
Sursa: medisite.fr
Comentariile sunt închise.