AAlimenteNutrienţiNutriţiePlante medicinaleRemediiUtile

Alacul, cel mai nutritiv soi de grîu

Alacul este una dintre cele mai vechi plante cultivate în istoria omenirii și se crede că a fost folosit încă de acum 7.000-8.000 de ani. Este o cereală rudă cu grîul, plină de substanțe nutritive, vitamine, minerale și compuși organici esențiali pe care alte cereale și varietăţi de grîu nu le conțin, ceea ce ar putea explica interesul reînnoit pentru alac. Denumirea științifică a acestui vechi preparat alimentar este Triticum spelta, dar este mai cunoscut sub denumirea de grîu nedecorticat sau grîu spelt. Se găseşte în supermarketuri și magazine de produse naturiste. Făina poate fi folosită pentru pîine, paste și produse de panificație (pizza). În Bavaria și Belgia, din alac se face bere.

Compoziţie

Alacul este bogat în carbohidrați, dar nivelurile foarte ridicate de proteine (21% din consumul zilnic recomandat) și fibre dietetice (30% într-o singură porție) sînt impresionante. Alacul mai conține şi fier, cupru, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, niacină, tiamină, vitamina B6 și acid folic.

Beneficii

1. Facilitează digestia. Fibrele dietetice ajută la stimularea tranzitului intestinal, accelerarea absorbției nutrienților și ameliorarea unor afecţiuni precum constipația, balonarea, crampele, diareea și problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele. Alacul are unul dintre cele mai ridicate conținuturi de fibre dietetice dintre toate soiurile de grîu.image_1280px_b49e0b71985842c2a87945b414c82bc7
2. Ţine sub control colesterol. Fibrele alimentare dietetice pot interacționa cu procesele de absorbție a colesterolului și inhibă absorbția colesterolului din alimente. De fapt, alacul poate viza în mod specific colesterolul rău și îl poate elimina din organism.

3. Îmbunătățește circulația sîngelui. Nivelele ridicate de fier și cupru din alac se combină pentru a crește semnificativ circulația sîngelui. Fierul și cuprul sînt esențiale pentru crearea globulelor roșii, iar creşterea fluxului de sînge în tot corpul înseamnă o oxigenare suplimentară a organelor și țesuturilor, accelerarea vindecării, niveluri de energie amplificate și un metabolism mai bun. Creșterea circulației poate accelera și creșterea părului, în timp ce conținutul de fier previne anemia.

4. Reglează hormonii. Niacina este una dintre vitaminele esențiale care se găsesc în cantități semnificative în alac. Joacă un rol cheie în funcţionarea glandelor suprarenale, în special în producția de hormoni sexuali.

5. Îmbunătățește sănătatea oaselor. Alacul are o gamă impresionantă de minerale esențiale necesare pentru sănătatea oaselor. Aceste minerale contribuie la dezvoltarea țesutului osos, prevenind astfel osteoporoza și alte afecțiuni legate de vîrstă care slăbesc sau degradează oasele din organism.

6. Susţine creșterea și dezvoltarea. Nivelele ridicate de fosfor şi proteine, fac ca această cereală să fie foarte importantă pentru dezvoltarea și dezvoltarea de noi țesuturi, vase de sînge, mușchi, oase și organe. Fosforul este unul dintre elementele esențiale care stau la baza creării de noi proteine.Spelt-Bread-3-Seed

7. Stimulează imunitatea. Tiamina stimulează sistemul imunitar și mecanismele defensive ale corpului, în același timp relaxînd stresul psihic și anxietatea. Alacul este una dintre puţinele cereale care se pot lăuda cu un nivel semnificativ de tiamină.

8. Controlează diabetul. Deși zaharurile simple și carbohidrații sînt cunoscuți ca fiind periculoși pentru diabetici, conținutul ridicat de fibre din alac poate contracara aceste efecte și poate ajuta la reglarea eliberării și descompunerii acestor zaharuri simple în glucoză. Prin reglarea eliberării de insulină și glucoză în organism, alacul ajută la gestionarea diabetului zaharat.

Atenţie! În ciuda tuturor acestor beneficii sănătoase, alacul conține gluten, alergenul responsabil pentru boala celiacă. Prin urmare, persoanele care suferă de această afecțiune ar trebui să aleagă alte cereale.

Sursa: organicfacts.net

Comments

comments

Comentariile sunt închise.