AlimenteGNutriţiePlante medicinale

Galangalul, frate cu ghimbirul şi turmericul, dar mai puternic

Arată ca ghimbirul, acționează ca turmericul, luptă împotriva cancerului și poate menține creierul sănătos. Este galangalul, o rădăcină asiatică folosită în bucătăria thailandeză, care combate opt tipuri de cancer și reduce inflamația cronică, adesea mai bine decît medicamentele.

Galangalul nu este ghimbir, dar e un condiment rădăcină care provine din China și Thailanda, cu gust de pămînt și citrice, cu o tentă picantă, dar nu din cauza capsaicinei.

Beneficii

1. Agent de luptă împotriva cancerului. Rădăcina are capacitatea de a lupta și de a preveni cancere și tumori.

– cancer gastric. Un studiu din 2014 din Iran a constatat că extractul lichid de galangal a distrus un număr semnificativ de celulele canceroase gastrice, într-un test de laborator, după 48 de ore.

– leucemie. Celulele monocitare acute, specifice leucemiei rapide care începe în măduva osoasă, au fost expuse la extract lichid de galangal. Cercetătorii din Jamaica au sugerat că acest extract ar putea fi un remediu potenţial pentru această formă de leucemie.

– melanom. Cercetătorii de la Universitatea Naţională Chiayi din Taiwan au studiat impactul a trei compuşi din rădăcina de galangal asupra celulelor melanomului uman (cancer de piele). Toți cei trei compuși au avut un efect antiproliferativ, ceea ce înseamnă că au oprit creșterea celulelor canceroase noi.asian_spice_trio

– cancer pancreatic. Un studiu lansat în 2017 a testat impactul galangalului asupra celulelor cancerului pancreatic, constatînd că a oprit creşterea celulelor noi şi a suprimat căile genei responsabile de extinderea maladiei.

– cancer de colon. Primul efect al galangalului a fost studiat împotriva celulelor cancerului de colon (în 2013), iar oamenii de știință au descoperit că a provocat apoptoza (moartea celulelor) a două tipuri de celule canceroase de colon.

– cancer mamar. În 2014, o universitate iraniană a descoperit că extractul de galangal a oprit dezvoltarea cancerului de sîn, dar nu a afectat celulele mamare sănătoase.

cancer hepatic. Unul dintre motivele pentru care cancerul este atît de devastator este modul în care se răspîndește sau metastazele la alte organe decît cele de la care provine cancerul. Acest lucru este valabil mai ales în cazul cancerului de ficat. Un studiu efectuat în Taiwan în 2015 care investighează impactul compușilor extrași din galangal asupra celulelor HepG2 (un tip de cancer la ficat) a constatat că aceşti compuși naturali au scăzut incidența metastazelor, stopînd celulele canceroase să se mai atașeze la alte celule sănătoase.

– colangiocarcinomul (cancerul ductului biliar). Această formă particulară de cancer este un cancer agresiv, care infectează conductele biliare care leagă ficatul de intestinul subțire. Extrasul de rizom de galangal testat într-un studiu din 2017 din Thailanda a oferit șoarecilor o durată de viață mai lungă, a dus la o incidență mai mică a metastazelor și nu a produs efecte secundare vizibile asupra subiecților.

2. Îmbunătățește sperma. Anumite părți ale rădăcinii de galangal sînt utile în promovarea fertilității masculine. Cercetătorii din Iran au descoperit că a crescut numărul de spermatozoizi și motilitatea (sau capacitatea de a se deplasa) acestora, la şobolani. Un studiu din Danemarca a analizat efectul unui rizom de galangal, asociat cu un extract de fructe de rodii, pe spermatozoizii bărbaților sănătoși. Cercetătorii au descoperit că numărul spermatozoizilor motili a crescut de trei ori faţă de placebo.

3. Acționează ca agent antiinflamator. Inflamația stă la baza majorității bolilor. Aceasta înseamnă că inflamația cronică este legată de dezvoltarea unui număr mare de boli, inclusiv cancer, boli de inimă, boala Alzheimer și multe altele. Rădăcina de galangal exercită efect antiinflamator asupra corpului. Există o citokină (proteină de semnalizare celulară) găsită în organismul uman cunoscută sub numele de factor de necroză tumorală alfa sau TNF-alfa, care reglează răspunsul imun. Această proteină este obiectul a numeroase cercetări, deoarece TNF-alfa, dacă este suprastimulată, poate provoca leziuni dăunătoare și poate contribui la boli letale cu inflamație cronică. Un fitonutrient găsit în galangal suprimă activitatea TNF-alfa și, prin urmare, poate ajuta la reducerea inflamației în organism.uploads_130510_165608

– Această plantă medicinală poate ajuta la reducerea inflamației asociate cu artrita. Într-un studiu din 2001, subiecții care au luat extract de galangal și ghimbir, au înregistrat o reducere semnificativă a durerii la genunchi și a nevoii de medicație.

– O altă boală care poate fi tratată cu succes cu unul dintre fitonutrienții din această plantă (kaempferol) este mastita. Mastita este o inflamare a mamelonului, legată de alăptare. Cînd au fost tratați cu kaempferol, șoarecii din studiu au prezentat o reducere a inflamației (asociată, cel puțin parțial, suprimării TNF-alfa).

Leziunea pulmonară acută care duce la sindromul de detresă respiratorie este adesea fatală. Cu toate acestea, activitatea antiinflamatorie a galangalui pare să aibă un impact pozitiv asupra leziunilor pulmonare acute și poate fi o opțiune semnificativă de tratament în viitor.

4. Are calități antibacteriene și antifungice. Extractul de galangal exercită un efect antimicrobian asupra mai multor bacterii cunoscute pentru infectarea alimentelor, cum ar fi stafilococii, E. coli, listeria, salmonella și clostridium. Poate chiar să lupte împotriva E. coli rezistent la amoxicilină și să inverseze efectiv rezistența la unele tulpini de amoxicilină. Gătind crustaceele cu această plantă, puteți inhiba impactul unei bacterii cunoscute sub numele de vibrio. Vibrioza poate afecta pe cei care mănîncă crustacee necorespunzătoare, în special stridii.

O altă bacterie comună, care, de fapt, este transportată de aproximativ 66% din populația lumii (conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) se numește H. pylori. Cu toate acestea, această plantă puternică poate inhiba şi ajuta la prevenirea ulcerului gastric cauzat de bacteriile H. pylor.

5. Bogat în antioxidanți. Antioxidanții din această plantă par a fi cei mai eficienți în conservarea produselor din carne pe perioade mai lungi de timp.

6. Menţine buna sănătate a creierului. ACA, un compus din această rădăcină, ar putea avea efect protector al creierului, scăzînd unele forme de degenerare cognitivă legată de vîrstă. Prin reglarea TNF-alfa, galangalul poate ajuta la lupta împotriva depresiei. Inflamația cronică și reacția excesivă a TNF-alfa reprezintă o fațetă studiată recent în legătură cu depresia.

7. Poate ușura durerea de stomac și problemele digestive. Efectul cel mai vechi și cel mai frecvent căutat al galangalului este cel asupra stomacului deranjat. În medicina asiatică, este folosit pentru calmarea stomacului, diaree, vărsături și oprirea sughițului.

galangal-e1366750775540Ce este galangalul?

Galangalul și ghimbirul sînt două rădăcini diferite, dar provin din aceeași familie. Galangal se referă la oricare dintre cele patru specii de plante din familia Zingiberaceae: Alpinia galanga (galangal mai mare), Alpinia officinarum (galangal mai mic), Kaempferia galanga (kencur, galangal negru sau ghimbir de nisip) sau Boesenbergia rotundă.

100 grame de rădăcină de galangal conține aproximativ: 71 calorii, 15 grame carbohidrați, 1 gram de proteine, 1 gram de lipide, 2 grame fibre, 5,4 grame de vitamina C.

Ghimbir, turmeric, galangal. Asemănări şi deosebiri

La fel ca ghimbirul şi turmericul, galanganul combate cancerului, dar e cel mai puternic. Reduce inflamația și oferă suport digestiv. Turmericul și ghimbirul combat diabetul în mod natural. Turmericul și galangalul contribuie la promovarea sănătății creierului. Numai turmericul aduce beneficii sistemului cardiovascular. Ghimbirul ajută la pierderea în greutate, iar galangalul promovează creșterea numărului de spermatozoizi. Galangal poate creste efectiv cantitatea de acid gastric şi nu este recomandat persoanelor cu ulcer peptic, în timp ce celelalte două pot fi folosite pentru a trata aceste afecţiuni.

În scop medicinal, galangalul se prepară sub formă de decoct (lichior din rădăcini), pulbere, ceai.

Atenţie! Evitați utilizarea galangalului în timpul sarcinii, dacă nu sînteţi monitorizată îndeaproape de un medic. Galangalul este un aliment relativ hipoalergic. Galangalul (în special Alpinia galang) poate crește cantitatea de acid din stomac.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.