HPlante medicinale

Hasmaţuchi, condimentul cu efect diuretic

Este o plantă-condiment pentru mîncărurile de cartofi, salate sau ciorbe. Popular i se mai spune asmăţui sau asmaţuc. Frunzele sînt subţiri, ramificate, ca la pătrunjel, motiv pentru care i se mai spune pătrunjel franţuzesc sau pătrunjel creţ.

Frunzele de hasmaţuchi conţin o cantitate foarte mare de vitamina C şi vitamine din complexul B, minerale, uleiuri volatile. Are o aromă delicată de anason dulce.

În scop medicinal, se foloseşte planta în stare proaspătă, înainte să înflorească şi e indicată în afecţiuni ca: retenţie urinară, litiază, afecţiuni oftalmologice, eczeme, dermatoze, bronşită, afecţiuni pulmonare cronice, hemoroizi. Hasmaţuchi are un puternic efect diuretic, este stimulent pentru ficat şi aparatul digestiv, purifică sîngele (mai ales dacă este consumat crud), iar dacă este folosit zilnic în mîncăruri, elimină toxinele din organism. Hasmaţuchi are capacitatea de a tăia apetitul pentru dulciuri şi scade absorbţia zahărului la nivelul tubului digestiv. Principiile active conţinute în plantă stimulează secreţiile salivare, gastrice, biliare şi intestinale, favorizează digestia şi secreţia laptelui.

Ceaiul de hasmaţuchi curăţă tenul de sebum şi de puncte negre. În stare uscată sau sub formă de infuzie se foloseşte ori de cîte ori doriţi un ceai aromat. Pentru aceasta aveţi nevoie de o linguriţă cu vîrf adăugată la 250 ml apă clocotită, se lasă o jumătate de minut la infuzat şi se strecoară. Se beau pînă la două căni zilnic, mai ales în boli renale sau afecţiuni cardiovasculare.

Dacă vreţi să pierdeţi cîteva kilograme puteţi să înlocuiţi celebra supă de varză cu supa de hasmaţuchi, mult mai bogată în substanţe nutritive. Consumată în fiecare dimineaţă, supa are un puternic efect antioxidant şi conferă şi energie.

Prin uscare, planta pierde efectul revigorant. Folosit în stare proaspătă, se prepară astfel: se spală frunzele, apoi se scoate sucul cu ajutorul storcătorului de fructe.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.