Aparatul respiratorBoliCancerŞtiri

O nouă terapie blochează cancerul pulmonar agresiv timp de doi ani

O nouă terapie ţintită opreşte pentru mai mult de doi ani progresul unei forme agresive de cancer pulmonar, de aproape trei ori mai mult decît standardul actual, potrivit rezultatelor unui studiu clinic recent.

Cercetătorii de la laboratorul elveţian Roche au blocat mai mult de 15 luni proliferarea cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) ţintind o mutaţie a genei ALK cu o moleculă numită Alecensa (alectinib), în timp ce concurentul american Pfizer a introdus Xalkori (crizotinib).

Nimeni nu şi-ar fi imaginat posibil să întîrzie atîta timp progresia cancerului pulmonar avansat, deoarece pentru terapii specifice pentru tumorile pulmonare dezvoltarea tumorilor poate fi stopată pentru cel mult douăsprezece luni”, a spus dr. Alice Shaw, director al departamentului de oncologie toracică de la Massachusetts General Hospital, Boston.

Aceste două molecule, Alecensa si Xalkori, ţintesc mutaţiile genei ALK, care afectează aproximativ 5% din totalul persoanelor cu cancer pulmonar NSCLC şi stimulează proliferarea celulelor canceroase vizate.

Această a doua generaţie de terapii direcţionate opreşte progresia cancerului pulmonar avansat timp de mai mult de doi ani, prevenind metastazele în creier. Este un rezultat remarcabil impotriva acestei boli provocatoare”, a spus dr. John Heymach, de la Universitatea din Texas, care nu a fost implicat în studiul clinic. „Cu această descoperire sîntem pe cale de a ajuta aceşti pacienţi să trăiască mai mult şi mai bine.”

Alecensa este în prezent aprobată numai pentru pacienţii cu cancer pulmonar-ALK pozitiv, a căror stare s-a agravat în ciuda tratamentului cu Xalkori, alegerea iniţială a terapiei curente.

Acest studiu clinic a demonstrat că Alecensa a redus riscul de progresie sau deces cu 53%, comparativ cu Xalkori, deoarece bolnavii au trăit 25,7 luni (în medie) după diagnostic, faţă de 10,4 luni, cu Xalkori.

Cercetătorii au descoperit că au existat semnificativ mai puţine metastaze cerebrale cu Alecensa (9% dintre pacienţi) decît cu Xalkori (41% dintre pacienţi).

Au fost observate reacţii adverse severe (oboseală, constipaţie şi dureri musculare) la 41% dintre participanţii trataţi cu Alecensa, faţă de 50% în grupul Xalkori.

Sursa: 7sur7.be

Comments

comments

Comentariile sunt închise.