Citricele, arme împotriva afecţiunilor de sezon
Citricele sînt fructele de sezon cu cele mai mari depozite de vitamină C. Înlocuiesc multe medicamente, previn şi vindecă boli şi, mai ales, menţin sănătatea inimii.
Clementine
- Sînt citrice rezultate din încrucişarea mandarinelor cu portocale amare.
- Conţinut: vitamine şi antioxidanţi, fibre şi substanţe cu rol anticancerigen.
- Alergii. Întăresc sistemul imunitar şi stabilizează reacţia alergică.
- Litiază renală. Se recomandă zilnic 3-5 mandarine.
- Vedere. Vitamina A din clementine ajută la menţinerea acuităţii vizuale, fiind de real folos mai ales vîrstnicilor.
- Aroma. Are efect calmant şi luptă cu stresul, declanşînd în creier producerea de serotonină.
- Consumate toată iarna, aceste fructe pot neutraliza acţiunea radicalilor liberi şi încetinesc astfel procesul de îmbătrînire.
Portocale
- Cu două portocale pe zi, organismul se curăţă de toxine şi luptă cu cele mai aprige boli, dar şi cu îmbătrînirea.
- Conţinut: apă (90%), hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele C, A, complexul B, PP precum şi săruri minerale.
- Principiile active din aceste fructe acţionează ca tonic al sistemului nervos, tonic muscular şi remineralizant.
- Fortifică organismul, stimulează imunitatea naturală, luptînd cu bolile infecţioase.
- Stimulează şi detoxifiază ficatul, rinichii şi intestinele.
- Cura de portocale e recomandată în primul rînd copiilor în creştere, anemicilor, bolnavilor cu stări febrile, convalescenţilor, vîrstnicilor, celor care au probleme cu secreţia biliară, tromboza, fragilitatea capilară, constipaţia, demineralizarea, scorbutul, astenia fizică şi intelectuală.
- Aceste fructe sînt şi antitumorale, subţiază sîngele, favorizează transpiraţia, fluidifică sîngele şi tonifică vasele sanguine. Reechilibrează sistemul nervos.
- Sucul reduce riscul formării calculilor renali, scade nivelul colesterolului, îmbunătăţeşte vederea.
- Extern, sucul tratează dermatozele, gingivitele şi stomatitele.
- Din coaja de portocală fiartă în apă se obţine un medicament natural împotriva constipaţiei, care stimulează şi secreţia biliară şi peristaltismul intestinal. Tot pentru constipaţie, se recomandă seara, înainte de culcare, două portocale.
- Ca aperitiv, coaja macerată într-un litru de vin, timp de opt zile, ajută foarte mult stomacul.
- De la portocal sînt bune şi florile, sub formă de infuzie. Aceasta e recomandată pentru insomnii şi migrene.
- Răceală. O jumătate de pahar de limonadă fierbinte se amestecă cu o jumătate de pahar de suc de portocale, apoi se adaugă o lingură de vin alb. Amestecul se bea seara înainte de culcare, fiind foarte bun şi în caz de insomnie.
- Pentru arteroscleroză şi migrenă, se taie mărunt o jumătate de kilogram de portocale, cu tot cu coajă. Se adaugă 100 g de hrean ras şi 300 g de zahăr. Amestecul se pune într-un litru de vin alb şi se ţine la baie de aburi o oră. Se iau cîte 50 de grame de cinci-şase ori pe zi.
- Sucul de portocale e bun şi ca antidot în caz de intoxicare cu alimente alterate.
- Mahmureala trece tot cu suc de portocale în care s-a adăugat un ou proaspăt.
- Pentru eczeme uscate, seara se pune pe pielea bolnavă coajă de portocală, cu partea interioară pe rană, şi se bandajează bine.
- Uleiul esenţial din coajă de portocale scade tensiunea şi îmbunătăţeşte starea de spirit.
- Portocalele pot reduce tensiunea arterială, scad riscul de cancer (pulmonar, mamar, stomacal, de colon, hepatic, melanom) şi reglează nivelul zahărului în sînge.
Mandarine
- Conţinut: beta-caroten, precursorul vitaminei A, vitaminele C, B, E, K, dar şi calciu, fosfor, fier, fibre şi proteine utile în digestie.
- Mîncînd doar un fruct pe zi, luptaţi cu anemia şi reduceţi colesterolul din sînge.
- Cure de slăbire. Au puţine calorii, iar conţinutul de fibre creează rapid senzaţia de saţietate. Mobilizează grăsimile din depozite şi intensifică arderile, crescînd uşor metabolismul.
- Ajută în constipaţie, îmbunătăţesc vederea, cresc pofta de mîncare a copiilor, sporesc rezistenţa la infecţii.
- Au proprietăţi antioxidante şi detoxifiante, luptă cu tumorile.
- Sînt folosite în tratamentele cosmetice pentru tenul gras sau sensibil ori iritat.
- Digestie leneşă. Coaja proaspătă de la trei-patru fructe se taie mărunt, se pune într-un pahar de alcool şi se lasă la macerat timp de o săptămînă într-un vas bine închis, agitînd din cînd în cînd. Se strecoară şi se iau cîte 20-25 de picături de trei ori pe zi, cu o jumătate de ora înainte de masă.
- Infecţii micotice. Se curăţă de coajă o felie de mandarină şi se pune pe locul afectat. Procedura trebuie repetată de cîteva ori pe zi.
- Tuse. Se calmează cu decoct din coajă de mandarină.
- Uleiul de mandarine. Este utilizat în tratamentele tonice pentru piele, dar şi în aromaterapie.
- Mandarinele protejează de bolile de inimă, diabet şi atac cerebral, prevenind şi obezitatea.
Pomelo
- Rinichi. Previne infecţiile urinare împiedicînd bacteriile să se dezvolte şi grăbind vindecarea.
- Răni. Enzimele active şi antioxidanţii din fruct intervin activ în procesul vindecării unei răni, crescînd nivelul de colagen din piele.
- Dinţi. Menţine sănătatea dinţilor şi a gingiilor, previne anemia şi scade riscul de osteoporoză, îmbunătăţind densitatea osoasă.
- Consumat zilnic, creşte rezervele energetice ale organismului, combate eficient oboseala şi astenia, este util în perioadele de convalescenţă, de suprasolicitare fizică şi psihică.
- Previne cancerul şi arteroscleroza.
- Ameliorează durerile de cap obişnuite şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale intracraniene.
- Combate căderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului de păr.
Grepfrut
- Este un citric hibrid obţinut din pomelo şi diferite soiuri de portocal.
- Se spune că ar fi cel mai sănătos citric.
- Conţinut: bioflavonoizi, care ajută la absorbţia vitaminei C şi întăresc vasele de sînge. Grepfrutul roz sau roşu conţine licopen, cu efecte antitumorale şi care împiedică îmbătrînirea precoce.
- Creşte pofta de mîncare şi ajută digestia.
- Este considerat un remediu excelent pentru stres şi proasta dispoziţie. Un pahar de suc de grepfrut dimineaţa, pe stomacul gol, oferă energie pentru întreaga zi.
- Răceli. Protejează ca un scut împotriva răcelilor, iar în cazul în care boala s-a instalat, ameliorează durerile de gît, scade febra şi grăbeşte vindecarea.
- Bila. Două pahare pe zi de suc proaspăt de grepfrut stimulează bila, previn balonarea şi combat durerile de cap date de acumularea de toxine în organism.
- Consumul constant de grepfrut, cîte un fruct pe zi, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza, astmul.
- Protejează inima, prevenind bolile cardiace.
- Persoanele care urmează tratament medicamentos nu ar trebui să consume grapefruit decît cu recomandarea medicului.
- Artrită. E bun sucul de grapefrut.
- Are un bun efect antiseptic, tratînd infecţiile bacteriene şi fungice.
Lămîile
- O felie de lămîie în ceai sau apă ajută împotriva stresului şi răcelii.
- Gravidelor, le taie greţurile, iar mamelor le sporeşte laptele.
- Sucul proaspăt de lămîie ajută la eliminarea acidului uric. De aceea, e foarte eficient în afecţiuni ale articulaţiilor, boli legate de depunerea de săruri, lotiază renală.
- Anghină. Se consumă o jumătate de lămîie cu coajă cu tot. Se mestecă încet.
- Laringită. Se amestecă o jumătate de pahar de suc de lămîie cu un pahar de miere, se pun la fiert cîteva minute la foc mic. Se ia cîte o linguriţă din acest amestec la fiecare 5 minute.
- Nas înfundat. Se storc în palmă cîteva picături de lămîie şi se aspiră pe nas.
- Dinţii. Devin perfect curaţi, iar respiraţia e proaspătă mîncînd felii de lămîie. Vitamina C omoară bacteriile care duc la apariţia cariilor.
- Mîncînd lămîia întreagă, nu doar sucul, acţiunea vitaminei C este de 20 de ori mai puternică.
- Hipertensiune. Se rade o jumătate de lămîie cu coajă şi se amestecă cu miere. Se ia cîte o linguriţă, de trei ori pe zi.
- Lămîia amestecată cu pastă de usturoi e bună ca adjuvant în osteoporoză.
- Crampe musculare: Dimineaţa şi seara se ung tălpile cu suc de lămîie.
- Migrene. Aşezaţi pe tîmplă şi frunte o coajă de lămîie, cu partea interioară spre piele.
- Ameţeli. Se pune pe frunte şi pe tîmple miez de lămîie încălzit uşor.
- Atenţie! Folosirea în exces a lămîilor afectează smalţul dinţilor. Lămîile sînt de asemenea contraindicate în cazul enterocolitei cronice, gastritei, ulcerului gastric şi duodenal, cu aciditate crescută.
- Combate eficient peste 20 de germeni, fiind un ajutor preţios în lupta împotriva infecţiilor, în special a răcelii şi gripei.
- Oxiuri. Se amestecă cu miere sîmburi de lămîie pisaţi şi se ia în fiecare dimineaţă cîte o linguriţă.
- Pentru slăbit. Turnaţi seara o ceaşcă cu apă în clocot peste o linguriţă de muşeţel şi o lămîie tăiată felii rotunde. Dimineaţa se strecoară maceratul şi se bea pe nemîncate.
- Degerături. Se fac frecţii cu suc de lămîie.
- Uleiul obţinut prin presare la rece îmbunătăţeşte circulaţia sîngelui, ajută la diminuarea vîscozităţii şi astfel scade presiunea în venele varicoase. Este un remediu tradiţional pentru tratarea capilarelor sparte, vizibile sub piele.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.