BoliCancerHormoniInvestigaţii medicaleŞtiriUtile

Ecoterapia, tratamentul tumorilor fără bisturiu

Tratamentul cu ultrasunete al tumorilor benigne mamare și tiroidiene ar fi un progres major pentru pacienţi, dar din păcate, terapia e scumpă şi greu de găsit.

Nodulii tiroidieni (mici umflături în tiroidă care afectează aproximativ 6 milioane de persoane, 75% femei) şi fibroadenoamele (tumori la sîn, care afectează una din zece femei) sînt formaţiuni nedureroase. Tumorile tiroidiene pot provoca disconfort la respirație, modificări ale vocii sau senzație de presiune în gît. Fibroadenoamele, care uneori pot ajunge la un diametru de 15 cm, produc disconfort fizic şi psihic.

De cele mai multe ori, aceste tumori sînt supuse monitorizării regulate sau tratamentului cu tehnici minim invazive, cum ar fi biopsia, radiofrecvenţa, laserul sau crioablaţia. Dar, pentru cazurile de risc, se recurge la intervenție chirurgicală. „În 2010, au fost realizate 35.000 tiroidectomii totale sau parțiale, pentru aproape 6.000 de cazuri de cancer, iar 60% din operaţii au fost pentru noduli benigni. Pierderea unui organ poate să fie o experiență traumatizantă pentru unii pacienți”, spune endocrinologul Herve Monpeyssen.

Ecoterapia oferă un tratament rapid și complet non-invaziv: nicio incizie sau cicatrice, nicio zi de spitalizare. Se aplică doar anestezie locală. Se utilizează ultrasunete de mare intensitate focalizate (HIFU), emise un dispozitiv cu ultrasunete. Aceste raze sînt concentrate spre un anumit punct. Încălzirea tisulară (pînă la 85 de grade C) provoacă necroză de coagulare (moartea prematură a țesutului). În jurul punctului carbonizat, restul tumorii va deveni treptat necrotic, în absența vascularizării. În plus, din cauza lungimii de undă foarte scurte, ultrasunetele afectează o zonă mică, menținînd astfel sănătoase țesuturile înconjurătoare. Tehnica a fost proiectată și dezvoltată de o companie franceză care foloseşte un aparat numit Echopulse.

O caracteristică specială a tehnicii este faptul că tumorile dispar cu timpul. Studiile au arătat că această micşorare e de aproximativ 59%, la șase luni după operație, și aproximativ 73% după un an, pentru fibroadenom. Pentru nodulii tiroidieni, e de aproximativ 48,7%, după șase luni. Potrivit medicilor britanici care au efectuat un studiu în 2015, durerea prezentă înainte de tratament a dispărut complet la 75% dintre femeile cu tratate cu ecoterapie. Adenofibromul nu a reapărut la niciuna, nici la un an de la operație. În cazul nodulilor tiroidieni, au existat rare reacții adverse tranzitorii. Funcția tiroidiană a rămas normală pe termen lung.

În ciuda acestor rezultate bune, doar două spitale dețin această tehnologie în Franța, iar ecoterapia nu este decondată de sistemul de asigurări sociale din această ţară. Tratamentul unei persoane costă circa 2.000 de euro. În Germania, tehnica este utilizată pe scară largă și se decontează. Metoda se aplică şi în România, în clinici private, sub numele HIFU-HCU.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Comentariile sunt închise.