Cafeaua crește pofta de dulciuri
Cercetătorii au descoperit că stimulentul din cafea numit cafeină slăbește capacitatea noastră de a percepe gustul mîncărurilor și băuturilor dulci, ceea ce poate crește dorința pentru aceste alimente.
Autorul studiului, Robin Dando, de la Departamentul de Ştiinţe Alimentare al Universităţii Cornell din Ithaca, New York, şi colegii lui, au anunţat în Journal of Food Science că ar trebui să fim atenți la ceea ce mîncăm pe lîngă cafea, deoarece băutura poate crește preferința pentru zahăr.
Cercetătorii americani au studiat 107 adulți, repartizaţi aleatoriu în două grupuri. Un grup a consumat cafea care conținea 200 de miligrame de cafeină, echivalentul unei cani de cafea tari, în timp ce celălalt grup a băut cafea decafeinizată suplimentată cu chinină, făcîndu-i astfel gustul la fel de amar ca al cafelei cu cofeină. Ambele grupuri au adăugat zahăr la băutura lor. Participanții nu știau ce tip de cafea beau.
Echipa a descoperit că subiecții care au consumat cafeaua cu cafeină au evaluat băutura ca fiind mai puțin dulce decît cei care au băut cafea decafeinizată. În plus, după consumarea unei soluții de zaharoză, participanții care au consumat cafea cu cafeină au declarat că soluția a fost mai puțin dulce decît cei care au băut cafeaua decafeinizată.
Cafeina blochează receptorii adenozinei din creier, ceea ce sporește vigilența. În același timp, blocarea acestor receptori reduce capacitatea unei persoane de a gusta alimente și băuturi dulci. La rîndul său, acest lucru poate crește poftele pentru astfel de produse.
„Cînd beți cafea cu cofeină, băutura va schimba modul în care percepeți gustul, atîta timp cît durează efectul băuturii”, spune Dando. Deci dacă mănînci mîncare după ce bei cafea sau alte băuturi cu cofeină, probabil vei percepe alimentele în mod diferit.
Într-un al doilea experiment, subiecții au fost din nou randomizați pentru a primi fie cafea cofeinizată, fie cafea fără cofeină. Fiecare participant şi-a evalat vigilența înainte și după consumarea băuturii și a estimat cantitatea de cafeină care se găsea în băutura lor.
Cercetătorii au descoperit că participanţii nu numai că nu au putut determina dacă au băut cafea cu sau fără cofeină, dar ambele grupuri au raportat aceeaşi creştere a vigilenţei după consum.
Consumul de cafea poate induce un efect placebo.
„Gîndiți-vă la cîinele lui Pavlov: actul de a bea cafea, cu aromă și gust de cafea, este de obicei urmat de vigilență, participanţii au devenit mai atenți chiar dacă n-au consumat cofeină. Ceea ce pare a fi important este acțiunea de a bea cafeaua. Doar acțiunea de a gîndi că ai făcut lucrul care te face să te simți mai treaz, te face să te simți mai treaz”.
Aportul zilnic de cafea e asociat cu un risc redus de cancer la ficat, iar cercetări mai recente au constatat că băutura ne-ar putea ajuta să trăim mai mult.
Sursa: medicalnewstoday.com
Comentariile sunt închise.