BoliCreier şi sistem nervosInvestigaţii medicaleUtile

Cele mai frecvente afecţiuni ale degetului mic

La un moment dat, te poţi răni la unul sau mai multe degete. Chiar dacă nu ţi-ai rupt vreunul, poţi să simţi durere sau amorţeală după lovitură. Cînd aceste simptome se întîmplă fără niciun motiv, te poţi îngrijora. Dacă ai dormit pe mînă, îngrijorează-te dacă amorţeala nu dispare după trezire.

Există mai multe motive pentru care degetul mic poate amorţi, iar unele dintre ele anunţă probleme medicale grave.

1. Diabet zaharat. Diabetul poate provoca, ocazional, amorţeală în degetul mic. Mai des, poate provoca amorţeală la nivelul picioarelor şi la celelalte extremităţi. Una dintre complicaţiile frecvente ale diabetului zaharat este neuropatia diabetică. Această afecţiune este cauzată de o circulaţie slabă a sîngelui sau de niveluri ridicate ale zahărului din sînge, pe termen lung. Din păcate, ambele probleme sînt frecvente la diabetici. Structurile nervoase vor fi afectate, motiv pentru care simţi amorţeală.

2. Sindromul canalului Guyon. Este o afecţiune care se dezvoltă atunci cînd nervul ulnar e comprimat. Nervul ulnar este situat în interiorul unui tunel din încheietura mîinii, care este cunoscut sub numele de canalul Guyon. Acest nerv coboară pînă la cot şi urcă pînă la gît. Se conectează atît la degetele mici, cît şi la inelare. Sindromul canalului Guyon poate apărea din mai multe motive. Se poate datora tumorilor sau unei anomalii musculare la încheietura mîinii. Se poate dezvolta din cauza suprautilizării încheieturii mîinii, în special în activităţi care implică mişcări repetitive. Poţi dezvolta sindromul canalului Guyon din cauza cheagurilor de sînge din artera ulnară, a chistului ganglionar sau a artritei la încheietura mîinii. De asemenea, poate apărea din cauza unei vătămări grave sau repetate la încheietura mîinii.Carpal-tunnel-guyon-canal-syndrome-pain

Cînd ai acest sindrom, este posibil să simţi furnicături şi ace în degetele mici, chiar o senzaţie de arsură în mînă şi în încheietura mîinii. Din fericire, sindromul canalului Guyon poate fi tratat cu antiinflamatoare. În cazurile severe, se poate ajunge la operaţie. Această intervenţie chirurgicală implică efectuarea unei incizii în palma mîinii pentru a reduce presiunea asupra nervului ulnar.

3. Sindromul tunelului cubital. Această afecţiune apare atunci cînd se pune o presiune suplimentară asupra nervului ulnar. Se dezvoltă frecvent dacă vă aplecaţi adesea pe cot sau pe o suprafaţă tare sau îndoiţi cotul pentru o perioadă lungă de timp. Deoarece mulţi oameni dorm cu o mînă sub pernă, se sindromul poate apărea a doua zi. Se poate întîmpla şi atunci cînd osul cotului creşte anormal sau cînd există o activitate intensă care afectează nervul ulnar. Cînd ai acest sindrom, poţi dezvolta amorţeală sau durere la nivelul cotului. Este posibil să ai furnicături sau slăbiciuni în inelar şi în degetele mici. Poţi avea probleme de prindere a obiectelor. Ca tratament, medicul recomandă purtarea unei orteze de cot în timpul exerciţiilor fizice sau purtarea unei atele în timpul somnului. În cazuri severe, poate fi recomandată o intervenţie chirurgicală.Mana-nerv-ulnar-cot-neuropatie

4. Accident vascular cerebral. În acest caz, un cheag de sînge determină scăderea fluxului sanguin în creier. Simptomele frecvente ale unui AVC în stadiile incipiente pot însemna şi furnicături sau amorţeală la nivelul extremităţilor sau la o parte a corpului. Ai nevoie urgentă de asistenţă medicală.

5. Leziuni ale nervilor degetelor. O leziune gravă a mîinii poate afecta nervii, iar cei din degetul mic sînt foarte uşor de rănit sau tăiat. Pentru restabilirea sensibilităţii, este posibil să ai nevoie de intervenţii chirurgicale pentru a repara nervul deteriorat. Cînd simţi prima dată amorţeală în degetul mic, poţi presupune în mod automat că ai simptome de sindrom de tunel carpian. Cel mai probabil, nu este cazul. Tunelul carpian conţine nervul median care se desfăşoară de-a lungul palmei pînă la încheietura mîinii. Atunci cînd acest nerv e comprimat, simţi slăbiciune, durere, furnicături şi amorţeli. Dacă te confrunţi cu amorţeală în degetul mic, nu ai sindrom de tunel carpian. Sindromul tunelului carpian afectează primele trei degete, deci nu pe cel mic.

Sursa: medhealthdaily.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.