AlimenteDanturaNutriţieRemedii

20 de alimente care te spală pe dinţi

Un zîmbet strălucitor este un semn de sănătate. Dar programul aglomerat nu ne permite să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă. Ce-i de făcut în acest caz? Apelăm la guma de mestecat sau mîncăm o legumă care curăţă dinţii şi împrospătează respiraţia.

Există nenumărate plante care joacă rolul pastei de dinţi.
1. Merele. Sînt o sursă importantă de vitamine şi minerale, dar şi o pastă de dinţi naturală, care curăţă petele de pe dantură. Cel mai eficient soi este mărul verde.
2. Morcovii. Pe lîngă faptul că este o legumă extrem de sănătoasă, un morcov crud, consumat zilnic, ne ajută să scăpăm de placa bacteriană de pe dinţi.
3. Căpşune. Se freacă dinţii cu un piure din căpşune. Apoi, clătiţi intens gura, acidul din căpşune putînd dăuna smalţului şi gingiilor.
4. Ţelina. Protejează împotriva cariilor. Prin mestecare, ţelina neutralizează bacteriile care produc carii, dar ajută şi la curăţarea gingiilor şi a limbii prin folosirea în amestec cu alte legume abrazive.
5. Pătrunjelul. Este cea mai bună apă de gură. Zdrobiţi între dinţi cîteva frunze de pătrunjel. Acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii şi superioare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de halenă, precum şi celor cu boli respiratorii cronice.
6. Lămîia. Sub formă de suc proaspăt sau prin frecarea dinţilor cu o felie de lămîie, ajută la albirea danturii. Nu folosiţi foarte des acest remediu, acidul citric atacă plombele şi smalţul.
7. Uleiul de măsline extra virgin. Albeşte dinţii, dacă îi frecaţi cu o cîrpă curată pe care aţi turnat din acest ulei natural.
8. Muştarul. În amestec cu ulei de măsline curăţă dinţii.
9. Lemnul de frasin. Sub formă de leşie este un agent de albire. Un remediu popular este periajul cu cenuşă de lemn.
10. Bicarbonatul de sodiu. Face dantura mai albă încă de la prima utilizare, dar nu trebuie abuzat deoarece zgîrie smalţul.
11. Sarea.  Albeşte dinţii, dacă nu frecăm foarte tare, pentru a nu distruge smalţul.
12. Kiwi. Întăreşte gingiile.
13. Ceaiul verde. Conţine antioxidanţi foarte puternici, care omoară bacteriile orale care convertesc zahărul în tartru. De asemenea, combate respiraţia urît mirositoare.
14. Menta (frunzele proaspete). Menţine o respiraţie proaspătă pentru un timp îndelungat.
15. Ciupercile Shiitake (ciupercă nativă din Asia de Est). Ajută la prevenirea formării tartrului.
16. Hreanul. Inhibă creşterea bacteriilor care determină apariţia cariilor dentare.
17. Apa. Hidratarea suficientă este cea mai bună metodă pentru a menţine un flux salivar optim. Saliva luptă cu bacteriile dăunătoare care formează cariile şi placa bacteriană. O simplă clătire a gurii cu apă spală resturile alimentare, privînd astfel bacteriile de hrană.
18. Afinele. Contracarează efectul bacteriei Streptococcus mutans, principala responsabilă pentru apariţia cariei dentare.
19. Vinul. Atît cel roşu, cît şi cel alb, combate bacteriile care determină apariţia plăcii bacteriene.
20. Salvia. Frunzele proaspete de salvie albesc şi redau luciul dinţilor. Ajută şi la împrospătarea respiraţiei.
Pentru dinţi albi şi strălucitori pe o perioadă mai îndelungată, evitaţi consumul în exces de cafea, sosuri, băuturi carbogazoase colorate, ciocolată, ceai negru, ţigări.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.