BoliHormoniSomnul şi insomnia

Nu e bine să adormi zilnic cu suplimente pe bază de melatonină!

Melatonina este tot mai populară printre persoanele care au probleme cu somnul, dar nu vor să ia medicamente. Este un supliment pe care-l găsim în magazine naturiste, dar nu trebuie luat după ureche şi în niciun caz în mod regulat.

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, în mod natural, la întuneric. Melatonina reglează somnul, dar reprezintă, în acelaşi timp, şi un puternic antioxidant, care protejează şi repară celulele. Organismul continuă să producă melatonină într-o oarecare măsură pînă cînd se luminează, deci pe durata somnului, hormonul asigură o odihnă de calitate. Suplimentele alimentare cu melatonină funcţionează în mod similar cu hormonul natural, însă efectul nu este declanşat de lumină, ci imediat.

Studiile arată că doza corectă de melatonină pentru a ajuta somnul este de 0,3 miligrame, însă multe suplimente de pe piaţă sînt vîndute în tablete de cîte 3 miligrame. Asta înseamnă de 10 ori mai mult decît are nevoie organismul, asta în cazul în care iei o singură tabletă sau capsulă. Dacă iei o cantitate de melatonină prea mare, pot apărea dureri de cap şi ameţeli. Mai mult, efecte pot fi similare cu cele ale unei mahmureli. Există motive de îgrijorare şi în ceea ce priveşte tulburarea ritmului circadian de somn al organismului. Mai exact, pot apărea schimbări de ordin fizic, psihic şi de comportament: insomnie sau de somnolenţă excesivă.

De asemenea, trebuie să fii atent cînd vine vorba de orele la care iei melatonină. Prea devreme există riscul de a adormi la volan, în drum spre casă, prea tîrziu, vei adormi la ore prea înaintate. Dacă iei melatonină din cînd în cînd pentru tulburarea de somn declanşată de decalajul de fus orar, nu este o problemă. Însă dacă te bazezi constant pe acest supliment pentru a adormi, organismul tău ar putea începe să producă mai puţină melatonină, creînd un cerc vicios în care trebui să iei melatonină pentru a adormi.

Fumatul, consumul de cafea şi de alcool, electronicele şi lipsa de activitate fizică pe parcursul zilei pot afecta semnificativ calitatea somnului, deci trebuie evitate. Dacă nu reuşeşti să adormi nici aşa, e cazul să consulţi un specialist.

Articolul integral în csid.ro

 

Comments

comments

Comentariile sunt închise.