Florile de tei, de ajutor copiilor hiperactivi
Florile parfumate de tei au multiple întrebuinţări curative. Preparatele se recomandă în special în bronşite, stări gripale, tulburări cardiace. Florile de tei trebuie culese imediat după înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită şi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine.
Infuzia este un bun expectorant şi ajută ca sedativ în stări de tensiune psihică şi în insomnii. Infuzaţi 15-30 g de flori într-un litru de apă fierbinte. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, ultimul la culcare. Avînd o acţiune sedativă şi uşor hipnotică, sudorifică şi diuretică, ceaiul de flori de tei a fost folosite la tratarea spasmelor, tulburărilor digestive, insomniei, nevrozelor şi deoarece acţioneză asupra hipervîscozităţii şi hipercoagulării sanguine, sînt bune în tratarea aterosclerozei. Recent s-a descoperit că florile de tei cresc rezistenţa non-specifică a organismului, fiind un remediu excelent împotriva gripei şi răcelii, în special la copii. Infuzia de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arterială.
Scoarţa acţionează în special la nivelul ficatului şi a vezicii biliare. Lemnul de tei este folosit în ceai pentru a combate artrita, reumatismul, migrenele şi calculii biliari şi renali.
Băile cu ceai din flori de tei sînt cunoscute pentru calmarea oboselii, insomniei şi anxietăţii. Fac minuni în cazul copiilor hiperactivi.
Ceaiul din flori de tei proaspăt preparat poate fi folosit şi ca loţiune pentru ten. Ajută la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajută la reducerea inflamaţiilor, ceaiul de tei este un remediu excelent pentru ochii umflaţi.
Precauţii
Infuzia foarte concentrată poate avea efect excitant asupra sistemului nervos şi poate cauza insomnii. Consumul excesiv de ceai de tei poate favoriza unele disfunctionalităţi ale inimii.
Comentariile sunt închise.