Trei-fraţi-pătaţi, planta care vindecă bolile de piele
De la această plantă, numită uneori şi panseluţă sălbatică, folosim în scop medicinal părţile aeriene.
Se recomandă în bronşite, afecţiuni renale, eczeme, urticarii, furunculoză, constipaţie. Curăţă sîngele de toxine, diuretic, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice, uşor laxativ. În bronşite, astm, reumatism, se recomandă maceratul, pentru efecte complete. Rezultate deosebite se obţin în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (în special la guturai şi bronşită). Ceaiul este extrem de util în bolile de piele de orice tip. Se beau pe zi 1-2 litri de ceai de trei-frăţi-pătaţi, în cure de 1-3 luni. Ceaiul se prepară astfel: patru linguriţe de trei-fraţi-pătaţi se înmoaie în jumătate de litru de apă, de seara şi pînă dimineaţa, după care se filtrează, punîndu-se maceratul deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă la răcit, după care se strecoară şi se amestecă cu macerat. Astfel se obţine circa un litru de ceai, care păstrează foarte bine calităţile excepţionale ale acestei plante.
Reţetă pentru macerat: se pun într-un vas de porţelan sau sticlă 2-3 linguri de iarbă de plantă mărunţită, într-o jumătate de litru de apă de izvor sau plată. Se lasă să macereze la temperatura camerei, a doua zi se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se va opări vreme de jumătate de oră cu o jumătate de litru de apă clocotită, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se combină maceratul cu extractul obţinut prin opărire, iar preparatul va fi băut pe parcursul unei zile întregi. Infuzia diminuează reacţiile alergice.
Pulberea se administrează în caz de hipertensiune arterială, cîte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de patru săptămîni, cu pauze de două săptămîni.
Comentariile sunt închise.