Leacuri tradiţionale pentru cei cu diabet
Diabetul este o cădere a sistemului metabolic, care cauzează un nivel excesiv al zahărului din sînge (peste 80-110mg%). Odată apărut, diabetul durează toată viaţa.
Boala fiind progresivă, necesită o monitorizare permanentă, controlul glucozei în sînge şi urină, fiind analize pe care diabeticul trebuie să le facă lunar sau cel mult la două luni. Nu e uşoară viaţa unui bolnav de diabet. Dar trebuie să fie conştient că, netratată la timp sau incorect tratată, boala poate conduce la instalarea rapidă a unor complicaţii acute (coma diabetică), iar viaţa îi este în pericol. Cu puţină disciplină şi o dietă sănătoasă, diabeticii pot duce o viaţă normală. În ziua de azi, avem la dispoziţie numeroase modalităţi de a preveni şi de a trata diabetul. Dar, pe lîngă tratamentul alopat, adică cel cu medicamente, orice bolnav diagnosticat cu diabet poate folosi şi remedii naturiste. Nu ezitaţi să profitaţi de vechile leacuri, efectele lor au ajutat diabeticii vreme de sute de ani, vă vor ajuta şi pe dumneavoastră!
De ce apare diabetul?
Diabetul poate fi cauzat de numeroşi factori: prea puţină insulină, un dezechilibru al secreţiei de hormoni din pancreas, activitatea scăzută a tiroidei, prea mulţi carbohidraţi rafinaţi şi un aport insuficient de crom şi alte minerale. Stresul emoţional sau fizic, obezitatea şi inactivitatea fizică, fumatul şi alcoolul contribuie şi ele la apariţia diabetului. Femeile sînt mai expuse diabetului la sarcină şi la menopauză. Diabetul e mai frecvent la adult, cu incidenţă maximă după 60 de ani. Cele mai des întîlnite simptome ale diabetului sînt setea excesivă, urinarea frecventă cu o cantitate mare de lichid, foame constantă, pierdere rapidă în greutate, mîncărimi, oboseală profundă, tulburări de vedere, cîrcei şi un nivel ridicat al zahărului, atît în sînge, cît şi în urină. Specialiştii spun că 90% din populaţia predispusă la această boală poate preveni această afecţiune evitînd o dietă bogată în grăsimi şi zahăr. Specialiştii au reuşit să reducă necesarul de insulină al pacienţilor, hrănindu-i cu mîncare crudă, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminţe, muguri. Alimentele cele mai bogate în fibre sînt spanacul, prunele, porumbul, mazărea proaspătă, murele, cartofii dulci, broccoli, migdalele, stafidele, zucchini, prunele uscate şi boabele de fasole pitică. Diabetul ar trebui combătut cu orice armă posibilă de care dispuneţi: dietă, minerale (crom, zinc şi magneziu), complexul de vitamine B, hormoni tiroidieni, un management adecvat al stresului, exerciţii fizice regulate şi puternice şi scăparea de kilogramele în plus. Nu uitaţi că şi medicamentaţia prescrisă de medic este importantă, dar încercaţi să o susţineţi şi prin metode oferite de experienţa tradiţională.
Două tipuri de diabet
Alimentaţia diabeticului trebuie să conţină supe de zarzavaturi, borşuri, rasol de vită, varză fără carne, sarmale fără orez, peşte, telemea, legume crude (ciuperci, salată verde, spanac, fasoleverde, sparanghel, cimbru, usturoi, ridichi, praz, roşii), fructe proaspete (fragi, căpşuni, zmeură, mure, mere, pere, agrişe, caise, vişine, cireşe timpurii, portocale, grape-fruit), ceaiuri îndulcite cu zaharină. Sînt total interzise: ciorbe cu rîntaş şi paste făinoase, vinul, mustul, lichiorul, fasolea boabe, mazărea, fructele uscate, linte, dulciuri. Diabeticul trebuie să mănînce la ore regulate, întotdeauna aceleaşi, mai ales dacă face insulină. Trebuie să aibă un cîntar şi să măsoare cantităţile din alimentele permise, să respecte schema alimentară prescrisă. Alimentele care conţin glucoză nu trebuie consumate toate odată, ci se vor împărţi în cele trei mese principale. Există două tipuri de diabet, în funcţie de care sînt indicate şi remediile naturiste. Diabetul zaharat de tip 1 e caracterizat prin absenţa insulinei, lucru ce va duce la creşterea masivă a zahărului în sînge. În absenţa tratamentului cu insulină, se instalează coma diabetică. Apare la orice vîrstă, dar în special sub 35 de ani. Tratamentul în aceste cazuri este administrarea insulinei din exterior. Diabetul zaharat de tip 2 înseamnă că glicemia creşte prin incapacitatea insulinei de a introduce glucoză în celulă. Acest tip de diabet apare după 35 de ani. Terapia constă în regim alimentar, medicaţie orală sau insulină.

Alimente recomandate, alimente interzise
Unele alimente, ca zahărul, dulceaţa, marmelada, bomboanele şi în general, toate zaharicalele, sînt strict interzise diabeticului. Cunoscînd conţinutul aproximativ de glucide al alimentelor, diabeticul îşi poate alcătui singur meniul zilnic, în funcţie de cantitatea de glucide permisă de medic (150 g glucide în 24 ore). Orice diabetic ştie că 300 de grame de mere conţin 30 de grame de glucide sau că 200 de grame de pîine au 100 grame de glucide (recomandată e pîinea graham). Toţi nutriţioniştii recomandă o alimentaţie bogată în fructe pentru că zahărul din ele, cu excepţia strugurilor, este mai bine tolerat de diabetic decît glucoza. Grăsimile nu trebuie consumate în cantităţi prea mari, deoarece predispun la acidoză, iar cu timpul pot duce la încărcarea cu grăsimi a pereţilor arteriali, favorizînd apariţia gangrenei diabetice sau a anginei de piept. Dintre grăsimi, sînt recomandabile cele vegetale (ulei, mai ales cel de porumb) şi mai puţin untura, untul, slănina şi gălbenuşul de ou. Sînt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate în albumine, ca ouăle, carnea, peştele şi brînzeturile, în afară de urdă şi de brînză de vaci. Zarzavaturile sărace în glucide pot şi trebuie să completeze regimul zilnic al diabeticului.
Trucul cu măsline
Ce sfaturi are pentru diabetici medicina tradiţională? În primul rînd, renumit este ceaiul de teci de fasole, pentru scăderea glicemiei. Mai sînt bune şi infuziile de frunze de dafin, salvie, coada calului, gălbenele, pufuliţă cu flori mici, cimbrişor. Se fierbe o linguriţă de amestec la o cană cu apă timp de 3 minute. Se consumă zilnic trei căni, cîte una înaintea fiecărei mese principale cu o jumătate de oră. Un pahar (200 ml) de ovăz nedecorticat se clăteşte cu apă rece, se toarnă într-un vas cu capac şi se opăreşte cu un l de apă clocotită. Se acoperă cu capacul şi se lasă să infuzeze timp de 12 ore. Se strecoară prin trei straturi de tifon şi lichidul rezultat se bea în trei reprize, timp de o zi. Tratamentul durează trei luni, după care se face pauză o lună. Ovăzul rămas după strecurarea infuziei se dă prin maşina de tocat carne. Se toarnă peste el un litru de apă şi se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. Se strecoară şi se bea. Această fiertură reglează funcţiile ficatului la diabetici. 200g de sîmburi din cele mai mari şi cele mai frumoase măsline se pun la uscat timp de 2-3 săptămîni, după care se sparg în piuă şi se rîşnesc pînă devin o pulbere fină. În fiecare dimineaţă, se fierbe o cană de apă cu o linguriţă de pulbere şi se bea cu înghiţituri mici, pe stomacul gol, pînă la ora amiezii. În acest timp, se mai ia o linguriţă de ulei de măsline. Cura se ţine zilnic, pînă la epuizarea prafului de sîmburi. Se poate repeta după jumătate de an.
Afinul, un prieten de nădejde
Pentru normalizarea glicemiei, se iau trei ştiuleţi de porumb fără boabe şi se pun la fiert în doi litri de apă. Cînd lichidul se reduce la jumătate, se împarte în patru căni şi se bea toată cantitatea în decursul unei zile. Cura durează trei zile, timp în care se măsoară glicemia înainte de a începe tratamentul şi la cîteva zile după. Ceaiul de afin nu poate lipsi din nicio dietă a diabeticilor. Se prepară astfel: o lingură de frunze mărunţite se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute şi se strecoară. Se consumă 2-4 căni pe zi. Se mai poate folosi şi macerat: se pun două linguriţe de plantă măcinată cu rîşniţa de cafea în 250 ml apă, pentru 12 ore, apoi se strecoară. Se poate lua chiar praful care se obţine din frunze uscate, care se ţine sub limbă cîteva minute, apoi se înghite. Se poate face acest de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese. Se poate adăuga acest praf în ciorbe sau mîncăruri. Tratamentul cu afin este cel mai eficient deoarece conţine myrtilină, supranumită insulină vegetală. Cu afin, există şi o terapie rusească. Se bea un litru de infuzie de afin pe zi, sau două trei cani de infuzie din frunze de dud, se ia o linguriţă de boabe de muştar de trei ori pe zi. Vechii ruşi mai recomandă şi terapia prin rîs, pentru efectul acesteia de a diminua zahărul din sînge.
Infuzii, pulberi, rachiu
Fitoterapia mai recomandă în tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac: o lingură de muguri se pun într-un litru de apă clocotită. Se ia cîte o lingură, de trei ori pe zi. Un alt remediu este maceratul de urzici: se lasă la macerat în alcool frunze de urzici, timp de o săptămînă, apoi, se bea cîte un păhărel, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Fasolea verde este şi ea un remediu excelent: se fierb păstăile de la 3 kg de fasole verde şi, din zeama obţinută, se bea cîte o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, timp de două săptămîni. 300 grame de fasole verde este egală cu 2 unităţi de insulină. Foarte bună este şi ceapa fiartă în lapte. Se mănîncă de două ori pe lună, fără a bea laptele. Se spune că sucul de ţelină, trei păhărele pe zi, scoate cantitatea de zahăr din sînge. Mai sînt buni 4-5 morcovi pe zi, tijele de păpădie, sucul de castraveţi proaspeţi, 100 ml zilnic. Cura de vîsc are şi ea rol terapeutic. Vîscul se lasă în apă rece pînă a doua zi, apoi se încălzeşte uşor, se strecoară, se beau trei ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 săptămîni. Se prepară usturoi macerat în rachiu de secară. Se folosesc trei căpăţîni de usturoi zdrobite într-o sticlă de un litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consumă o lingură în fiecare zi, înainte de micul dejun. De asemenea, diabeticilor le este recomandat să mănînce jumătate de linguriţă de scorţişoară zilnic, deoarece aceasta echilibrază nivelul de zahăr din organism şi aduce rezultate benefice în ceea ce priveşte sănătatea inimii. Face minuni dieta bogată în acizi graşi Omega 3. Peştele este cea mai bună sursă, medicii recomandînd cu precădere somonul, sardinele şi macroul, deoarece scad nivelul colesterolului rău din organism.
Sucuri şi salate
Ca tratament natural pentru diabet, fitoterapia mai recomandă un amestec din cerenţel (3 p), frunze de mur şi de afin (cîte o parte din fiecare), sclipeţi (3 p), coji (teci) uscate de fasole verde (2 p). Se pune o linguriţă cu vîrf de amestec la 250 ml de apă, se opăreşte şi se lasă să stea timp de trei minute, apoi se strecoară. Se consumă, zilnic, 1,5-2 litri din acest ceai. Un alt leac este sucul crud de varză, consumul zilnic de morcovi proaspeţi, ceapă şi usturoi. Întrucît rădăcina de obligeană vindecă aproape toate afecţiunile pancreasului, această plantă ajută şi în diabet. Se lasă o cană cu apă rece, pe timpul nopţii, cu o lingură rasă de rădăcină de obligeană, se încălzeşte uşor a doua zi, se filtrează şi se bea cîte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă. Frunzele şi mlădiţele de soc sînt şi ele indicate în diabet, sub formă de ceai. Primăvara, este recomandată salata din frunze şi tulpini de păpădie, care este bine să fie consumată zilnic, timp de 4 săptămîni. 10-15 tulpini de păpădie pe zi pot produce o scădere totală a nivelului zahărului în sînge. Rădăcinile de cicoare se pot oferi diabeticilor drept zarzavatul de regim cel mai bun. Şi prazul este excelent. Peste 500 g de praz, tăiat pînă la vîrfurile verzi, se toarnă 0,7 l de vin alb sec şi se lasă 24 de ore acoperit. Se filtrează şi lichidul se toarnă în sticle. Se bea, dimineaţa şi seara, cîte o gură. Resturile pot fi puse pe pîine şi mîncate. Sucul de creson (năsturel), cîte 60-150 ml/zi, amestecat cu apă sau lapte, ajută la normalizarea glicemiei.
Mare nevoie de crom
Pentru funcţionarea normală a corpului, fiecare celulă trebuie „să-şi deschidă uşile“ şi să permită zahărului să pătrundă. Rolul de cheie care deschide această uşă îl are cromul. Fără el, cantitatea de zahăr creşte în sînge şi apare diabetul. Mîncărurile naturale care conţin crom sînt piperul negru, brocoli, boabele integrale. Bitterul suedez influenţează pancreasul în mod favorabil, ba îl poate chiar vindeca, se recomandă şi în diabet. Vitaminele care nu trebuie să lipsească sînt vitamina C, B12 şi E. Diabeticii au nevoie de mai multă vitamina C decît persoanele sănătoase. O cantitate sporită de magneziu reduce multe complicaţii asociate cu diabetul, precum bolile de inimă, problemele renale, retinopatina diabetică, impotenţa şi afecţiunile nervoase. Aloe vera îmbunătăţeşte vindecarea rănilor în cazurile de diabet Ştevia este un îndulcitor natural perfect pentru diabetici. Ceaiul verde ajută la protejarea celulelor pancreatice producătoare de insulină. Fructele de ienupăr sînt utile în diabetul de tip 1. Frunzele şi tulpina de lucernă sînt foarte nutritive pentru pancreas în diabetul de tip 1. Rădăcina de gheara-dracului curăţă profund muşchii şi ţesuturile, fiind ideală în pancreasul diabetului de tip 2. Iarba de mare e bună în tratamentul diabetului de tip 1 şi 2. La fel, şi frunzele de zmeură roşie, aliment minune pentru organismul feminin, bogat în vitaminele A, B, C, D, E, F şi G, calciu, fosfor şi magneziu. Gingsengul scade nivelul glucozei în diabetul de tip 2, stimulatează celulele beta din pancreas să producă mai multă insulină.
Reguli în alimentaţie
– reducerea poftei de mîncare. În general, diabeticii ştiu să bea o lingură de ulei de măsline sau de scaieţi pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apă, înainte de mese. Cînd apare senzaţia de foame, se consumă un fruct, o felie de pîine prăjită, un morcov, o roşie sau cîteva felii de castravete.
– mîncaţi pe săturate, nu ţineţi post ca să slăbiţi, umpleţi stomacul ca să aibă suficient de lucru. Daţi-i alimente pe care le poate prelucra în mod normal.
– începeţi masa cu puţină salată verde, ruptă în fîşii, mestecată bine.
– sarea trebuie redusă la mai puţin de 7 g zilnic, cee
– e indicată carnea de pasăre, pui sau viţel. În principiu, un diabetic fără complicaţii poate consuma aproximativ 150-200g carne slabă pe zi, fiartă sau friptă.
– se vor face băi progresive la picioare, duşuri reci, duşuri cu jet de apă pe tot corpul, frecţii, spălări cu oţet de mere.
Articolul integral în Monitorul Expres
Comentariile sunt închise.