12 alimente care ţintesc cancerul
Deşi ar fi nerealist să credem că alimentaţia poate, singură, să învingă cancerul, probabil ştiţi deja că un regim alimentar echilibrat este o armă crucială în lupta împotriva acestei maladii.
Omega 3, seleniu şi acidul folic sînt adesea citate pentru efectele lor pozitive asupra sistemului unitar. Ştii de unde să le iei?
1. Peşte gras. Uleiul din peşte este bogat în grupul de acizi graşi cu catenă lungă omega-3, un puternic antiinflamator. S-a dovedit că lungeşte din nou telomerii (capetele cromozomilor din ADN), care se scurtează în cancer, compromiţînd structura ADN-ului şi reducînd longevitatea. Acizii graşi omega 3 din seminţele de in sînt acizi graşi cu catenă scurtă (nu lungi). Sînt la fel de importanţi, dar beneficiile sînt diferite (de exemplu, ajută la oxigenarea ţesuturilor şi furnizează fibre esenţiale). Peştele gras conţine, de asemenea, vitamina A, importantă în lupta împotriva cancerului (hering, macrou şi somon). Astfel, consumul de peşte gras ajută la reducerea riscului de prostată, de sîn şi de colon. Mai mult, cercetătorii au arătat că peştele gras ajută la prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei. Mai conţine şi vitamina D, o alta vitamină anticancer.
-
Morcovi. Carotenoidele sînt recunoscute pentru beneficiile lor împotriva cancerului. Un pahar de suc de morcov, doi cartofi dulci, 16 caise uscate sau patru pahare de cireşe roşii vor oferi fiecare cîte 25 mg de carotenoide. Puteţi prepara un suc din morcovi cruzi (bogaţi în pectină, bacterii intestinale sănătoase), mere (quercetină, un antioxidant excelent), sfeclă (antocianine, foarte bun antioxidant), ghimbir crud.
3. Ardei roşu şi galben. Sînt excelente surse de vitamina C, care întăreşte celulele imune şi neutralizează toxinele. Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru chimie, spune că pacienţii cu cancer ar trebui să consume 2-10 grame de vitamina C pe zi. Un ardei gras roşu conţine 250 mg de vitamina C, 200 g de broccoli crud conţin 175 mg, 150 g papaya conţin 90mg, în timp ce o portocală are 65 mg. Fructele de pădure şi cireşele sînt, de asemenea, surse de vitamina C. În plus, ardeiul roşu şi cel galben vă oferă carotenoide, indicate împotriva cancerului.
-
Seminţe de floarea-soarelui. Sînt bogate în zinc şi vitamina E naturală. Zincul potenţează vitamina C şi accelerează timpul de vindecare. Menţine o prostată sănătoasă. Aveţi nevoie de 15 pînă la 25 mg de zinc pe zi. Cinci linguri de seminţe de floarea-soarelui conţin 10 mg. În plus, seminţele de floarea-soarelui sînt şi o sursă bună de seleniu. Acest oligoelement, cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante şi anticancer, nu este produs de organism. Cinci linguri de seminţe furnizează 20 mg de vitamina E, care acţionează împotriva cancerului prin inhibarea creşterii celulelor canceroase şi protejarea celulelor imune împotriva radicalilor liberi. Pe scurt, vitamina E stimulează sistemul imunitar. Avem nevoie de 300-600 mg pe zi de vitamină E. Legumele verzi, soia şi migdalele sînt, de asemenea, surse bune de vitamina E.
5. Nuci. Şase nuci de Brazilia asigură doza zilnică necesară de seleniu (100-200 mg). Seleniul este un agent anticancerigen puternic. Opt felii de pîine integrală, un ou ecologic sau un piept mare de pui, de asemenea, asigură necesarul de seleniu al organismului. Tonul, ceapa, broccoli şi roşiile conţin seleniu. O serie de studii au arătat că persoanele care consumă nuci sau migdale în fiecare zi trăiesc mai mult.
-
Ciuperci medicinale. Shiitake şi Maiitake, ciuperci considerate cu rol terapeutic, consolidează sistemul imunitar şi luptă împotriva cancerului.
-
Roşii. Trebuie să mîncăm şapte pînă la zece roşii pe săptămînă, de preferinţă fierte. Conform cercetătorilor de la Harvard, consumul de roşii reduce cu 40% riscul de boli ale prostatei şi multe tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de colon, col uterin sau de sîn. Licopenul din tomate este responsabil pentru aceste beneficii. Se mai găseşte şi în căpşune, ardei, morcovi şi piersici. Supa de roşii conţine 65 mg licopen, mult mai mult decît cantitatea zilnică recomandată (25-40 mg). Licopenul ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sînge şi este un puternic antioxidant.
-
Legume verzi. Sînt surse de acid folic. Acesta ajută ADN-ul să se replice în mod corect şi protejează în timpul radioterapiei. Sulforafanul, o substanţă din broccoli, varză şi măcriş, acţionează împotriva agenţilor cancerigeni din mediu. O dietă bogată în legume verzi ajută organismul să devină alcalin. Atunci cînd corpul este uşor alcalin, sistemul imunitar funcţionează mai bine şi poate bloca dezvoltarea de metastaze.
-
Broccoli. Ca şi alte legume crucifere verzi, cum ar fi varza, varza creaţă şi varza de Bruxelles, broccoli conţine fibre care ajută la eliminarea toxinelor. În plus, aceste fibre sînt bogate în galactoză, care se leagă de agenţii nocivi din intestin şi este un aliment preferat de bacteriile intestinale bune (cum sînt şi morcovii, cartofii, cicoarea şi ceapa). Broccoli conţine de asemenea compuşi (indol-3-carbinol) care diminuează acţiunea estrogenilor agresivi.
10. Usturoiul. Alicina din usturoi opreşte răspîndirea cancerului într-o multitudine de moduri, de exemplu prin oprirea alimentării cu sînge a celulelor implicate în formarea tumorilor. De asemenea, usturoiul ucide germenii şi ciupercile. Usturoiul este un antiinflamator. Conţine seleniu, triptofan şi agenţi activi pe bază de sulf care atacă celulele canceroase. Doi sau trei căţei de usturoi crud pe zi fac minuni în lupta cu cancerul.
11. Sfeclă. Toate legumele şi fructele violet (cireşe, vinete, prune, struguri roşii) conţin antocianine (şi, uneori, resveratrol). S-a dovedit că antocianii au capacitatea de a ataca celulele canceroase. Resveratrolul luptă împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sînge şi la creier.
12. Leguminoase. Lintea, năutul, fasolea şi soia sînt o sursă excelentă de fibre şi proteine fără grăsime animală. Leguminoasele furnizează fibre, precum lignani, care poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi în intestin şi în fluxul sanguin.
Cu ce să mănînci toate aceste alimente?
- Foloseşte uleiuri de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin. Mai sînt bune cele din peşte, seminţe de in, nuci şi alte seminţe şi nucă de cocos.
- De băut, alege ceaiul verde. Trei ceşti pe zi vor neutraliza radicalii liberi.
- Mănîncă alimente integrale.
- Consumă probiotice în fiecare zi.
- Evită adaosul de zahăr (glucoză sau sirop de porumb bogat în fructoză).
Sursa: mieuxexister.com
Comentariile sunt închise.