Aparatul digestivDPlante medicinale

Dafinul stimulează digestia

Dafinul sau laurul dă aromă mîncărurilor, e plantă ornamentală, dar e şi un bun medicament. De la dafin folosim cu rol curativ frunzele, care se recomandă în caz de intoxicaţie, digestie grea, gripă, răguşeală şi bronşită.

Pentru atonie digestivă, se spală trei frunze verzi de dafin pe zi şi se mestecă pe stomacul gol, cîte una dimineaţa, la prînz şi seara. Efectul de întărire a digestiei este remarcabil. Tot dafinul are rolul de a îndepărta insectele dăunătoare din culturi.

În caz de beţie sau otrăvire, se iau 20-30 de frunze de dafin şi se opăresc cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 20 de minute. Se bea dintr-odată întreaga cantitate preparată, efectul de eliminare fiind foarte prompt.

În caz de gripă şi bronşită, se pun coaja de la o portocală şi patru frunze de dafin într-un litru de apă. Se lasă la macerat patru ore, după care se filtrează şi se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize. Acest preparat scade febra, elimină durerile de cap şi ne ajută să ne refacem rapid.

Folosit sub formă de cataplasme, dafinul calmează durerile reumatice.

Se mai poate prepara o alifie cu dafin, utilă în cazul paraliziei şi a durerilor reumatismale. Dafinul mai este folosit şi în tratarea ulceraţiilor bucale şi a vînătăilor.

Mirosul de dafin este stimulant şi se spune că îmbunătăţeşte memoria.

Atenţie! Deoarece în doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus în cantităţi mici în mîncare.

Comments

comments