Mişcare şi naturăPsihologie

Cele 9 ingrediente ale fericirii

Fericirea este o senzație greu de explicat, mai ales pentru că nu pe toți ne face fericiți același lucru. Cotidianul spaniol La Vanguardia, a întocmit o listă cu factorii care aduc fericire, aşa cum au fost identificaţi în cadrul studiilor ştiinţifice. 1. Natura. A petrece timp în afara casei, mai ales dacă ne înconjurăm de natură, este asociat cu o mai bună sănătate mintală, potrivit unui studiu al University of Exeter Medical School. Chiar și simplul fapt de a privi imagini reprezentînd natura a dovedit că stimulează părți din creier asociate cu fericirea și atît de mult dorita stabilitate emoțională.

2. Soarele. Ieșind din casă ne expunem razelor soarelui, care ajută corpul să producă vitamina D, necesară pentru absorbția calciului în oase. Nivelurile scăzute de vitamina D sînt asociate cu depresia și tristețea, potrivit unui studiu american.

3. Exercițiile fizice. Activitatea fizică ajută corpul să producă anticorpi și să elibereze endorfine.

4. Odihna. Fie că este vorba despre o siestă sau despre o noapte întreagă de somn, este esențial să dormim bine pentru a ne simți bine și a fi fericiți. Potrivit experților de la Harvard Medical School, odihna insuficientă poate determina niveluri de optimism mai scăzute. În plus, un studiu recent a dovedit că a dormi bine contribuie la o stare de sănătate mai bună și la fericire. Așadar, cel mai bun sfat este acela de a vă odihni dacă doriți să fiți mai fericiți și să trăiți mai bine.

5. Meditaţia. Meditația pare uneori complicată, dar cei care nu o practică sînt invitați să o facă, pentru că aduce numeroase beneficii. Un studiu realizat la Massachusetts General Hospital cu participanții la un curs de meditație de opt săptămîni a constatat că părțile creierului asociate cu compasiunea și conștiința au crescut în urma meditației. La rîndul lor, părțile asociate cu nivelurile mai mari de stres s-au redus după acest curs.

6. Muzica şi dansul. Știința a mai demonstrat că ascultînd muzică și mergînd la dans, se reduc nivelurile de stres, iar cele de fericire sînt mai mari. Psihologii americani susţin că pentru a atinge fericirea, trebuie să ascultăm muzică veselă.

7. Zîmbetul. Cine zîmbește cu adevărat, fără a se preface, este mai fericit, potrivit concluziilor unui studiu american. Persoanele care lucrează cu publicul și se forțează să zîmbească își înrăutățesc starea de spirit, iar persoanele care zîmbesc pentru că gîndesc lucruri pozitive sînt mult mai vesele.

8. Călătoriile. Cu simpla planificare a unei călătorii veți fi mai fericiți. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Olanda. Căutați o destinație și imaginați-vă toate lucrurile pe care le-ați putea face.

9. Relaţiile sociale. Potrivit unui alt studiu, relațiile cu ceilalți sînt fundamentale pentru o viață lungă și fericită, încheie agerpres.ro.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments