Te-ai saturat de munca ta? Iată ce poţi face!
Angajații neimplicați afectează performanța organizațională. Un studiu Gallup arată că peste 60% dintre ei nu mai sînt atraşi de muncă.
Cei care se confruntă cu plictiseala profesională, cu lipsa de interes pentru ceea ce au de făcut în fiecare zi, trebuie să găsească și singuri soluții pentru a remedia această problemă, nu de dragul companiilor în care lucrează, ci pentru că detașarea poate avea efecte nocive asupra traseului profesional.
Ce puteți face?
1. Reanalizați-vă alegerile în sfera vieții profesionale. Adesea, ceea ce am considerat că ne definește la începutul traseului profesional se schimbă fundamental după cîțiva ani de muncă. Poate că între timp am descoperit altceva despre noi sau despre jobul pe care credeam că ni-l dorim și simplul fapt că cel actual ne provoacă doar plictiseală nu înseamnă că nu putem găsi un loc de muncă în care să ne simțim cu adevărat actualizați.
2. Înțelegeți care este scopul jobului pe care îl ocupați în paradigma organizațională. Rutina zilnică ne poate împinge foarte ușor în extreme. Putem ajunge să credem că ceea ce facem nu are valoare și acest lucru se proiectează negativ asupra stimei de sine și capacității de auto-motivare. Înainte de a aștepta de la cei din juri să fim valorizați, e bine să înțelegem cum ceea ce facem contribuie la realizarea obiectivelor organizaționale (și, implicit, individuale).
3. Încercați să găsiți o echipă/organizație din care o să vă facă plăcere să faceți parte, de care să vă simțiți mîndri. Este foarte posibil ca plictiseala profesională să fie doar o consecință a faptului că a venit momentul să faceți o schimbare. Dincolo de dimensiunea profesională a jobului pe care îl veți viza, nu uitați cît de important este să fiți mîndri de ceea ce faceți și de oamenii cu care colaborați în fiecare zi. Evaluați în interviurile pe care le aveți și această dimensiune înainte de a lua decizia de a accepta o altă ofertă.
Articolul integral în portalhr.ro
Comentariile sunt închise.