Terapia Gerson, leacul cancerului sau doar un mit?
Acum aproape 100 de ani, un medic american a anunţat că a descoperit terapia care învinge cancerul. De atunci, mii de oameni susţin că s-au vindecat de multe boli incurabile urmînd această terapie.
Oamenii de ştiinţă au studiat şi ei indicaţiile acestei terapii şi efectele ei, dar nu pot susţine eficienţa terapiei denumită după numele celui ce a inventat-o, terapia Gerson. Aşa se face că astăzi, această presupusă soluţie contra cancerului este considerată doar un mit în comunitatea ştiinţifică. Cu toate acestea, terapia nu şi-a pierdut popularitatea, mulţi oameni disperaţi continuă să creadă în ea şi, în unele cazuri, rezultatele sînt uimitoare. Bazată pe principiul activării capacităţii proprii de vindecare prin alimentaţie naturală, tratamentul lui Gerson dă roade uneori, salvînd vieţi, alteori e apă de ploaie. Care este adevărul depre puterea vindecătoare a terapiei Gerson? Iată ce spun pacienţii vindecaţi şi ce ne îndeamnă medicii.
Pasul 1: clisme cu cafea
Terapia Gerson, dezvoltată de dr. Max Gerson în 1920, recomandă alimente ecologice, detoxifiere şi suplimente naturale pentru a curăţa şi a hrăni corpul astfel încît să aibă singur puterea de a lupta cu cancerul. Terapia presupune trei paşi importanţi: detoxifiere prin clisme cu cafea, dietă cu 13 pahare pe zi de sucuri de legume şi fructe şi suplimente cu potasiu, iod şi hormoni tiroidieni. Programul nu funcţionează dacă este adoptat parţial sau dacă mîncaţi fie şi un singur aliment interzis. Regimul strict şi autodisciplina reprezintă cheia succesului, susţin cei ce au reuşit să învingă cancerul prin metoda Gerson. Aşadar, vindecarea cancerului începe cu clisme cu cafea. Procedura pare respingătoare şi dubioasă, însă este foarte importantă în această terapie deoarece curăţă ficatul, scade cantitatea de toxine din sînge şi drenează fluidele care hrănesc celulele canceroase. Lichidul pentru clismă se prepară din trei linguri de boabe de cafea măcinată la un litru de apă distilată. Se fierbe amestecul timp de 5 minute, se lasă să stea încă 15 minute, se filtrează şi se adaugă apă pînă se obţine din nou un litru de lichid. Se răceşte la temperatura camerei. În timpul clismei, lichidul trebuie reţinut în rect timp de aproximativ 15 minute. Cu toate că foarte mulţi pacienţi s-au vindecat practicînd terapia pe cont propriu după ce au citit cartea medicului Max Gerson, se recomandă să se apeleze la un centru de tratament specializat, mai ales pentru procedura clismei cu cafea, care necesită o pregătire minuţioasă a pacientului pentru evitarea oricărui risc pentru sănătate. Efectele clismei cu cafea se pot vedea în maximum două săptămîni: stimularea imunitară, a secreţiei pancreasului şi a secretiei de bilă, eliminarea toxinelor din organism. Clisma este utilă în orice cancer, însă funcţionează vizibil mai repede în cazul celui de colon, de ovare, de ficat, al intestinului subţire. Frecvenţa clismelor e stabilită în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de reacţia la regimul alimentar.
Pasul 2: sucuri de legume şi fructe
Pasul doi este decisiv şi cel mai greu de urmat. Pentru a funcţiona bine şi a-şi menţine eficienţa mijloacelor de apărare, organismul are nevoie de toate mineralele. Salatele ar trebui să conţină morcovi, mere, măcriş, ceapă verde, ţelină, salată, conopidă, broccoli, andive, arpagic, cicoare, roşii, ardei verde, ridichi, sfeclă, varză. Oţetul de mere, sucul de lămîie, uleiul de in sînt acceptate. Cartofii sînt recomandaţi pentru masa de prînz şi cină şi pot fi înlocuiţi din cînd în cînd cu orez brun. Fulgii de ovăz sînt permişi la micul dejun. Ca îndulcitori sînt indicate mierea, siropul de arţar pur sau melasa, dacă pacientul nu suferă de diabet. Fructele uscate trebuie fierte. Gerson susţine că la fiecare masă trebuie mîncată o supă specială, numită supa anticancer, preparată din ţelină, pătrunjel, roşii, ceapă, usturoi, cartofi. Plantele aromatice şi mirodeniile nu sînt recomandate în primele săptămîni de tratament, deoarece pot stopa vindecarea, ulterior fiind permise mici cantităţi de enibahar, anason, frunze de dafin, coriandru, mărar, fenicul, nucşoară, măghiran, rozmarin, salvie, şofran, tarhon, cimbru, măcriş. Pîinea de secară trebuie mîncată numai după terminarea mesei. Terapia Gerson recomandă sucuri proaspete organice obţinute prin stoarcerea legumelor şi fructelor. Se bea cîte un pahar pe oră, 13 pe zi. Sucul e cea mai importantă componentă a tratamentului, pentru aprovizionarea organismului cu enzime, vitamine şi minerale. Indiferent care este sucul preferat, trebuie să existe un aport zilnic de 4-6 pahare de suc de mere cu morcovi şi 2-4 pahare de suc de frunze verzi. Toate tipurile de legume şi fructe sînt permise, cu excepţia celor din fructe de pădure, nuci, ananas, avocado, castraveţi, pentru că, fie sînt mai greu de digerat, fie nu au conţinut adecvat de proteine, fie pot provoca alergii. Se recomandă sucuri proaspete din năsturel, varză roşie, frunze de sfeclă roşie. Sucurile se consumă alternativ, unul verde urmînd după 2-3 pahare de sucuri de morcovi. Un pahar ar trebui să aibă aproximativ 230 ml.
Alimente interzise
În schimb, în dieta Gerson, unele alimente trebuie excluse: alcoolul, conservele, produsele congelate şi, în general, alimentele procesate. Sarea şi zahărul ar trebui să provină numai din alimente naturale. Trebuie eliminate complet afumăturile, băuturile îmbuteliate, toate produsele lactate, soia şi produsele din soia, fasolea uscată, făina. Uleiurile şi grăsimile de orice fel sînt interzise, cu excepţia uleiului brut din seminţe de in organice. Carnea de vită, de porc, de pasăre, ouă, peşte, fructele de mare sînt interzise pentru că sînt bogate în proteine, grăsimi, produse chimice, conservanţi, hormoni şi sare. Nu sînt permise nici ceaiul negru, verde, cafeaua şi orice lichid care conţine cofeină. Bomboanele, prăjiturile, produsele de patiserie sînt interzise. Consumul de apă nu e recomandat pentru că diluează acidul din stomac şi nu permite tractului gastro-intestinal să lucreze la capacitatea maximă. Sucurile furnizează suficiente lichide pentru o hidratare corectă a organismului. Ciupercile ar trebui evitate. Sînt interzise şi nucile, seminţele, arahidele, toate fructele cu coajă pentru că sînt prea bogate în proteine, grăsimi şi sare. Ardeiul iute nu e bun, însă cel dulce e indicat. Mai trebuie eliminate praful de copt, bicarbonatul, muştarul, orice produs care conţine fluor, inclusiv apa de gură, vopselele de păr, deodorantele, rujul, cosmeticele, în general. În loc de cremă, Gerson recomandă ungerea pielii cu ulei de in.
Pasul 3: mult potasiu
După tratamentul intensiv de 6-12 săptămîni, programul de terapie Gerson impune pacientului cu cancer să adere la un regim de întreţinere sărac în sare, dar bogat în potasiu. Doctorul a introdus cantităţi mari de potasiu în dieta pacienţilor săi, pînă la 40 de linguriţe pe zi de soluţie 10%, pe parcursul primelor trei săptămîni. Pacienţii au constatat o reducere imediată a edemelor şi durerilor. Paradoxal, Gerson a observat că adăugarea altor minerale, cum ar fi magneziul, calciul şi fierul, tulbură echilibrul mineral al pacienţilor şi generează efecte nocive. De exemplu, calciul ar stimula dezvoltarea tumorilor. Autorul teoriei crede că tratamentul cu minerale este suficient pentru a restaura oasele afectate de osteoporoză. Dr. Gerson susţine că începutul tuturor bolilor degenerative este pierderea ionilor de potasiu din celule şi invazia ionilor de sodiu. Acest lucru aduce la edem, pierderea potenţialului electric al celulelor. Producţia de enzime are nevoie de potasiu, acelaşi element tratînd şi leziunile tisulare, prezente în toate cazurile de cancer. Printre suplimentele prescrise de doctor se numără şi vitamina B3, cîte 6 comprimate de 50 mg pe zi, pentru creşterea oxigenării tisulare şi efectul de detoxifiere global. Se mai recomandă enzime pentru digestia şi absorbţia alimentelor (lipaze, amilaze şi proteaze), cîte două linguri de ulei organic de seminţe de in presat la rece, polen şi lăptişor de matcă, vitaminele B12 şi C.
Tratament scump
Există clinici specializate în terapia Gerson, cea din Mexic fiind administrată de fiica părintelui acestui tratament. Mii de pacienţi care au trecut pragul clinicii au declarat că au învins cancerul. Se spune că ar avea succes şi în boli de inimă şi ale sistemului circulator, hipertensiune, diabet, hepatite cronice şi ciroze, insuficienţă renală, scleroză multiplă, boli reumatice, astm, alergii, obezitate. Terapia e destul de costisitoare, putîndu-se ajunge şi la 100.000 de dolari pe an în cazul tratării unor afectiuni grave, precum cancerul. Pentru a trata cancerul de piele este nevoie de aproximativ 26.000 de euro, iar dieta pe care trebuie să o respecte bolnavul durează doi ani. Chiar şi în cazul în care pacientul alege să se trateze acasă, costurile rămîn mari (sînt necesare aproximativ 9 kg de fructe pe zi, plus suplimente). Terapia Gerson este foarte atrăgătoare pentru bolnavii care se tem de intervenţiile chirurgicale, de radiaţii şi de chimioterapie. Atrage pe acei bolnavi ce nu mai pot fi ajutaţi de medicina convenţională şi care vor cu orice preţ să trăiască. Deşi este posibil ca terapia Gerson să ofere anumite îmbunătăţiri în cazul pacienţilor cu cancer, în niciun caz nu este un tratament pentru cancer. Aceasta este concluzia medicilor, care nu o recomandă mai cu seamă că promotorii terapiei Gerson încurajează pacienţii să renunţe la chimioterapie, ca să nu îşi distrugă sistemul imunitar. Institutul Naţional al Cancerului din SUA a revizuit cele 50 de cazuri prezentate de Gerson în cartea sa, dar nu a putut demonstra eficacitatea tratamentului.
Argumente contra
Împotriva acestei terapii, s-au adus mai multe argumente ştiinţifice. Gerson consideră că regimul său inversează condiţiile necesare creşterii celulelor canceroase. Cafeaua ar stimula secreţia de fiere, mărind astfel cantitatea de toxine excretată de corp. Însă administrarea clismelor multiple, de orice fel, provoacă schimbări în compoziţia chimică a sîngelui, acest lucru afectînd organele interne. Clismele cu cafea pot duce la infecţii majore, deshidratare, constipaţie, colică şi dezechilibru de electroliţi. Acest dezechilibru ce apare în urma eliminării electroliţilor le provoacă pacienţilor slăbiciuni musculare, ceea ce îi face şi mai vulnerabili şi mai sensibili, în condiţiile în care oricum sînt afectaţi de boală. Pe termen lung clismele pot afecta totodată şi intestinele şi buna lor funcţionare. Clisma cu cafea revigorează pacientul, dar acelaşi efect îl obţinem şi dacă bem pur şi simplu cafeaua, fără a suporta disconfortul clismei. Nu există o legătură plauzibilă între ideea de detoxifiere şi vindecarea cancerului. Unele tipuri de fructe şi legume pot îmbunătăţi oricum starea de sănătate a suferindului, însă altele pot favoriza dezvoltarea tumorilor. Regimul alimentar Gerson trebuie să refacă sistemul imunitar şi să elimine toxinele. Mulţi oameni sînt atraşi de ideea eliminării toxinelor, deşi nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze nevoia eliminării lor prin alte metode decît cele existente deja natural în corpurile noastre. Niciunul dintre adepţii detoxifierii prin clisme nu a identificat toxinele care trebuie eliminate.
Studii puţine şi incerte
Medicii oncologi susţin că terapia Gerson nu e utilă bolnavilor de cancer, ba chiar le poate face rău (s-au înregistrat şi trei decese în urma clismelor cu cafea). Pe de altă parte, aceste studii au fost realizate la sfîrşitul anilor 40. În anii 90, cîteva studii au semnalat îmbunătăţiri ale sănătăţii pacienţilor cu melanom de grad III sau IV care au fost trataţi cu terapia Gerson, însă alte studii care să întărească aceste concluzii nu s-au mai făcut. La această oră nu există studii preclinice, pe oameni sau animale, care să fi apărut în mediile ştiinţifice. Şi nimeni nu înţelege de ce. Din păcate studiile ştiinţifice care să au ţintit terapia Gerson sînt prea puţine. Dar acest lucru nu afectează popularitatea terapiei. Cartea „Terapia Gerson pentru vindecarea cancerului şi a altor afecţiuni cronice“ continuă să trezească speranţe bolnavilor. Mulţi au încredere în ea fiindcă promovează renunţarea la alimente nocive şi adoptarea de obiceiuri alimentare sănătoase. Tocmai din acest motiv, unii pacienţi constată perioade de îmbunătăţire a sănătăţii, dar vindecarea de cancer nu e o certitudine şi nu se poate baza pe constatări subiective. Orientarea bolnavilor de cancer spre această terapie este de înţeles, în condiţiile în care pentru unele persoane rămîne singura speranţă. Nu trebuie omis însă faptul că terapia Gerson implică anumite riscuri şi că poate agrava starea de sănătate în loc să o remedieze. Un stil alimentar sănătos îl putem urma indiferent dacă sîntem sau nu bolnavi, atît timp cît nu îl ducem la extreme. Dar în niciun caz nu e inteligent să apelăm la această terapie renunţînd la cea alopată, mai ales atunci cînd nu e vorba de cancer şi medicina convenţională poate rezolva afecţiunea fără probleme.
Cum a ajuns dr. Gerson la formula de combatere a cancerului?
- Dr. Max Bernhard Gerson (1881-1959) a fost un medic evreu născut în Wongrowitz, Germania, care a studiat la universităţile din Breslau, Würzburg, Berlin şi Freiburg. Gerson suferea încă din timpul studenţiei de migrene. Medicii i-au spus că boala este incurabilă. În 1910, a descoperit cartea unui medic italian, care recomanda în cazul migrenelor, diete alimentare. Astfel, a început să experimenteze pe propia persoană. A încercat mai întîi o dietă cu lapte, apoi o cură de fructe, una de legume, iar în final o cură mixtă de fructe şi legume, în timpul căreia a simţit o îmbunătăţire considerabilă a stării sale de sănătate. Migrenele deveniseră mai rare şi durerile mai puţin intense, însă nu dispăruseră de tot. A ajuns la concluzia că migrenele provin din dezechilibrul mineralelor. Aşa că a trecut la un nou experiment, reluînd dieta cu fructe şi legume, însă fără sare. După doi ani de autoexperimente, se simţea în sfîrşit bine. Orice reîntoarcere la un regim alimentar obişnuit ducea la reapariţia migrenelor. Gerson a început să le prescrie pacienţilor săi cu migrene, în loc de medicamente, regimul alimentar. În 1920, tratamentul a funcţionat în cazul migrenelor unui pacient, dar a vindecat şi tuberculoza cutanată de care suferea. Gerson a emis ipoteza că regimul dietetic întăreşte sistemul imunitar, putînd fi aplicat si la alte boli. Începînd cu 1924, sprijinit de dr. Ferdinand Sauerbruch, cel mai cunoscut specialist în tuberculoză la acea oră din Germania, Gerson a început tratarea bolnavilor prin regimul său alimentar. 446 din 450 de pacienţi au fost vindecaţi de tuberculoză cutanată numai prin regim alimentar, fără medicamente. Şi alţi medici de la alte clinici au început să aplice terapia lui Gerson, recunoscută oficial de către Comitetul Consiliului Prusian de Stat pentru Sănătate (1930). Gerson a continuat să aibă rezultate spectaculoase şi în cazuri de astm, boli ale aparatului locomotor, metabolice sau nervoase. Situaţia politică l-a obligat să emigreze în SUA. Cabinetul lui a fost luat cu asalt de pacienţi care nu mai aveau nicio şansă. Gerson nota în 1954, că în cazurile bolnavilor aflaţi în stadiul final al bolii, obţinea totuşi cu terapia sa, o rată de vindecare de 50%. Prietenul lui, dr. Albert Schweitzer, laureat al Premiului Nobel, spunea: „Gerson a fost pentru mine unul dintre cele mai mari genii din istoria medicinei”.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.