Medicamente interzise în alte ţări, la liber în farmaciile din România
Din cauza efectelor secundare grave, o serie de medicamente au fost retrase de pe piaţă în unele ţări. Cu toate acestea, unele continuă să fie comercializate în România. Iată o listă întocmită de ampress.ro.
1. Algocalmin. Piaţa Algocalminului din România este estimată la peste 11 milioane de euro anual. Preţul mic a transformat acest calmant într-un adevărat „medicament al săracului“. Agenţia Europeană de Evaluare a Produselor Medicale, de recomandările căreia sîntem obligaţi să ţinem cont, nu a restricţionat folosirea algocalminului. Studiile au demonstrat că metamizolul din algocalmin poate provoca o boală fatală, numită agranulocitoză. Boala distruge celulele din măduva osoasă, altfel spus, tratarea durerilor de cap cu algocalmin duce la distrugerea sîngelui.
2. Piafen, Benalgin. Mai periculoase decît algocalminul sînt Piafenul şi Benalgin, dar ambele se vînd la liber în farmaciile româneşti, fără niciun fel de restricţii. Metamizolul din compoziţia acestor medicamente a fost interzis în SUA încă din 1977.
3. Dipyrone, Novalgin. Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se folosesc frecvent în România, se mai regăsesc Dipyrone, Novalgin, medicamente care au la bază substanţa denumită noramidopirină metansulfonat şi fenilbutazonă.
4. Piroxicamul şi Aulinul sînt pe lista neagră a Agenţiei Europene a Medicamentului. Aulinul poate ucide şi totuşi este vîndut la liber în farmaciile româneşti. Mai grav, Aulinul este vîndut şi în formele sale pentru copii (pediatrice). Aulinul este interzis în alte ţări deoarece s-a constat că provoca frecvent insuficienţă hepatică. În România, este foarte căutat pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei asociate osteoartritelor, entorselor şi luxaţiilor, dar este prescris şi în cazul durerilor menstruale. Puţini însă ştiu că substanţa activă conţinută de Aulin, denumită nimesulid, poate fi mortală. Comisia Europeană a Medicamentului a reluat spre analiză nimesulidul, în vederea retragerii sale de pe teritoriul întregii Uniuni Europene.
5. Isoproterenol. Sprayul pentru astm Isoproterenol, comercializat sub numele de Isuprel, a ucis în anii ’60 în jur de 3.500 de pacienţi. Cu toate acestea, se comercializează în continuare în ţara noastră şi este prescris în diverse afecţiuni ale inimii.
6. Stilbestrol. Medicamentul Stilbestrol a fost dovedit că poate produce tumori uterine şi mamare şi a fost scos de pe piaţă în unele ţări europene. În România este produs şi comercializat de patru companii farmaceutice.
7. Pronap şi Plaxin. În 1970 în ţările dezvoltate au fost scoase de pe piaţă tranchilizantele Pronap şi Plaxin pentru că produceau moartea nou-născuţilor, în România se vînd în continuare.
8. Thyreotom forte. Acest medicament pentru suplimentarea aportului de hormoni tiroidieni la pacienţi cu hipotiroidie, a fost scos de pe piaţă în Germania în 2005. Pentru că la români merge perfect ceea ce este interzis la nemţi, medicamentul este în continuare prescris de medicii noştri şi se regăseşte în farmacii.
9. Alte medicamente care se găsesc în România, deşi în alte ţări au fost interzise: Roacutan (împotriva acneei), Zelmac (afecţiuni digestive), Ketotifen (astm bronşic alergic), Terfenadin sau Histadin (reacţii alergice), Methotrexat (leucemie), Isoniazid (antibiotic).
Articolul integral în monitorulexpres.ro