AlimenteMNutriţiePlante medicinale

Măslinul, copacul sfînt al sănătăţii

În Vechiul Testament stă scris: „măslinul este o plantă de valoare, ale cărei fructe sînt carne, iar frunzele sînt leacuri“. Minunatele ziceri ale cărţilor sfinte ne îndeamnă să venerăm măslinul, acest arbore considerat simbol al păcii, dar şi să-l preţuim pentru numeroasele calităţi terapeutice.

Măslinele şi uleiul de măsline, frunzele şi scoarţa acestui copac sacru sînt leacuri extrem de eficiente pentru o sumedenie de afecţiuni, dar şi pentru frumuseţe.

Arborele din care izvorăşte „aur lichid“

Măslinul (Olea europaea) trăieşte în medie 1.500-2.000 de ani. Deşi este originar din sud-vestul Asiei, este foarte preţuit în Europa. El este simbolul păcii, al longevităţii, înţelepciunii şi al creştinismului. În Ţara Sfîntă, pe vremea lui Iisus Hristos, existau păduri compacte de măslin la nord de Gaza, în grădina Ghetsimani, situată la baza Muntelui Măslinilor din Ierusalim, unde Mîntuitorul venea adesea pentru a se ruga sub măslinii bătrîni. Se crede că din lemn de măslin a fost cioplită crucea pe care a fost răstignit Iisus pe Golgota. Tot din lemn de măslin, cu o structură fină şi densă, au fost ciopliţi heruvimii, uşile şi stîlpii Templului lui Solomon.displayimage-ashx

Pentru mai bine de 5.000 de ani măslinele au făcut parte din dieta popoarelor mediteraneene, au jucat un rol major în economia cetăţilor şi apoi a ţărilor, ca monedă de schimb, iar uleiul de măsline a fost folosit în alimentaţie, ritualuri religioase, medicină şi pentru prepararea cosmeticelor. Aceleaşi întrebuinţări le are şi azi, ştiinţa modernă descoperind noi efecte benefice pentru sănătate ale acestui ulei miraculos. Homer îl considera „aurul lichid“ al vremii.

Boabe negre nutritive

Măslinele reprezintă nu numai un leac aproape universal, ci şi un aliment foarte gustos. Pe plan mondial se produc anual 860.000 tone de măsline şi peste 1.600.000 tone de ulei de măsline.

  • Fructele proaspete sînt foarte amare, iar pentru a schimba gustul sînt marinate în apă sărată sau pur şi simplu acoperite cu sare preţ de mai multe săptămîni. După ce gustul amar dispare, pot fi preparate în nenumărate feluri.
  • Compoziţie. În funcţie de stadiul de maturitate, măslinele sînt bogate în fibre, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu), dar şi în protide şi vitamine (A, B1, B2, C, E). În măslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15 %, iar în cele mature de 58%, avînd o valoare nutritivă egală cu cea a cărnii.

În terapeutica medicală, Hipocrate recomanda măslinele pentru vindecarea ulcerelor, iar sucul stors din fructele proaspete, neconservate, era folosit în tratarea multor boli cronice. Cercetările actuale au demonstrat că măslinele au proprietăţi digestive, cicatrizante, vermifuge, astringente, febrifuge, nutritive, condimentare şi emoliente.

  • În tratamente interne: afecţiuni hepatice, litiază biliară, dischinezie biliară, insuficienţă hepatică, rahitism, afecţiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringită şi paradontoză. Măslinele sînt drenoare hepatice şi biliare excelente.
  • În tratamente externe: abcese, furuncule şi panariţiu, răni (cataplasme cu măsline zdrobite, schimbate de 4-5 ori pe zi). ca6e6bc6olive8-jpg

Leacuri din frunze şi sîmburi

  • În antichitate erau folosite atît coaja arbustului cît şi frunzele, pentru tratarea febrei, răcelilor şi chiar a malariei.
  • Şi frunzele sînt la fel de amare ca fructul, datorită oleuropeinului, care s-a dovedit că este foarte folositor în tratarea problemelor cardiace, intestinale şi chiar a tensiunii. Un compus al oleuropeinului, acidul elenolic, are un rol important în combaterea bacteriilor şi paraziţilor.
  • Extractul din frunze de măslin este astazi folosit împotriva colesterolului, diabetului, problemelor cardiace şi circulatorii.
  • Infuziile de frunze de măslin au efect calmant asupra sistemului nervos, sînt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale şi revigorante. Reduc hipertensiunea arterială şi ateroscleroza coronarienă, previn angina pectorală şi palpitaţiile cardiace.
  • Sîmburii de măsline, după măcinare fină, sînt buni pentru purificarea sîngelui, revigorarea circulaţiei sanguine, revitalizarea pielii şi eliminarea impurităţilor, lăsînd pielea moale şi mătăsoasă. În plus, în Grecia antică se credea că măslinele mîncate cu sîmburi pot contribui la mărirea potenţei sexuale şi a fertilităţii feminine.

Uleiul care face minuni

Uleiul de măsline este net superior celui de floarea-soarelui, cel mai bun fiind cel presat la rece, la prima presă, fără a se folosi apă fierbinte. Numit „extra virgin“, se obţine din măsline culese cu mîna. Bucătarii cu experienţă spun adesea că uleiul de măsline are un limbaj propriu, şi trebuie evaluat ca un vin de calitate, gustul fiind influenţat de regiunea de cultivare, sol, umiditate, felul măslinelor şi mulţi alţi factori. Din 5 kg de fructe incomplet mature se obţine un litru ulei extravirgin. Are culoarea galbenă, cu nuanţă verzuie, gust uşor iute şi miros plăcut. Specialiştii au descoperit că acizii graşi nesaturaţi şi monosaturaţi, care reprezintă circa 75% din compoziţia uleiului, sînt similari cu cei prezenţi în laptele matern, ceea ce explică de ce uleiul de măsline este atât de bine tolerat de organism. La 3 ani după extragere, uleiul virgin îşi pierde calităţile gustative şi terapeutice.

Tratamente cu ulei de măsline

  • Boli de inimă. O cură de măsline şi ulei de măsline, dar şi de decoct de frunze de măslin, este perfectă dacă vreţi să reduceţi riscurile cardiovasculare. În Grecia, unde 90% din grăsimile consumate reprezintă uleiul de măsline, bolile de inimă sînt foarte rare.Bottle pouring virgin olive oil in a bowl close up
  • Arsuri în gît. Se amestecă ulei de măsline cu albuş de ou şi se bea.
  • Afecţiuni hepatice şi dischinezii biliare. Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia o lingură de ulei, după care se ia o lingură de zeamă de lămîie, apoi se stă pe partea dreaptă 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 săptămîni.
  • Litiază biliară şi hepatică. Timp de 4 zile se mănîncă numai mere, 2-3 kg/zi (rase, sub formă de suc sau întregi), iar în a patra zi, seara, între orele 20-22, se înghit 250 ml ulei de măsline şi 250 ml zeamă de lămîie, alternativ, o lingură de ulei, o lingură de lămîie, pînă se termină cantităţile. Dimineaţa, la primul scaun, pietrele se elimină. Revenirea la masa normală se face astfel: dimineaţa, suc de morcov, ţelină şi sfeclă, la prînz, o supă-cremă de legume, seara, un iaurt.
  • Antidot împotriva unor otrăvuri. Uleiul formează o peliculă protectoare în tubul digestiv, împiedicînd absorbţia otrăvurilor din ciuperci.
  • Parodontoze. Se clăteşte gura cu ceai de cimbru în care se pun 10-15 picături de tinctură de propolis (la 100 ml ceai), după care se masează gingiile cu ulei de măsline.
  • Copii anemici sau rahitici. După baie, copilul este frecţionat pînă ce uleiul intră în piele.
  • Furuncule şi abcese. Măslinele negre, zdrobite şi puse pe un tifon, se aplică direct pe abces sau furuncul, schimbîndu-se de 4-5 ori pe zi. În caz de furuncule repetate şi rebele, se pun la fiert 2-3 rădăcini de brusture (50 g) la 1,5 l de apă, după care se adaugă cimbru (frunze, 2 linguri), trei-fraţi-pătaţi (partea aeriană, 2 linguri) şi frunze de măslin (o lingură). Se bea în timpul zilei, între mesele principale, timp de 5-6 zile.
  • Arsuri. Uleiul de măsline în amestec cu albuş de ou se aplică direct pe arsură.
  • Pansament gastric. Se iau 250 ml ulei măsline şi 250 ml zeamă de lămîie, fracţionate, alternativ, cîte o lingură din fiecare, pînă la terminarea cantităţii, asigurînd eliminarea pietrelor biliare şi degajarea căilor biliare.
  • Constipaţii spastice. Se iau 2-3 linguri cu ulei seara la culcare.
  • Cancer de colon. Uleiul de măsline mai are rol şi în creşterea nivelului compuşilor antioxidanţi din sînge, prevenind cancerul de colon.
  • Arteroscleroză coronariană. Se iau cîte două linguri ulei seara la culcare.
  • Profilaxie. Previne diabetul zaharat, unele afecţiuni ginecologice, durerile de urechi, gută şi intervine în frînarea dezvoltării bacilului Koch, implicat în declanşarea tuberculozei.
  • Dureri reumatice şi entorse. Se folosesc 200 ml ulei şi o căpăţînă de usturoi dată prin răzătoare, care se macerează timp de 2-3 zile.
  • Muşcături de animale, înţepături de insecte. Se fac masaje locale cu un amestec din ulei de măsline, ulei de rozmarin şi puţin alcool.

Pentru frumuseţea pielii şi părului

În dermatologie şi cosmetică, se folosesc măslinele ca atare sau uleiul de măsline.
1. Masca din ulei de măsline amestecat cu tărîţe de grîu, amidon sau mălai se foloseşte pentru tenurile uscate şi scuamoase, iritate.
2. Masca dintr-un gălbenuş de ou, o linguriţă de ulei de măsline şi suc de fructe se aplică pe tenurile uscate, compoziţia modificîndu-se în aşa fel încît masca să nu aibă efect astringent.
3. Amestecul din ulei de măsline şi suc de lămîie se aplică pe leziunile din palme, tălpi sau pentru întreţinerea unghiilor.
4. Remediu anti-mătreaţă: infuzie din frunze de măslin (o lingură), frunze de mesteacăn (2 linguri) şi rozmarin (2 linguri), toate în 2 litri de apă. Se clăteşte părul după fiecare spălat cu această infuzie, pînă la dispariţia mătreţii.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.