Studiu: Prin post, celulele canceroase redevin normale
Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au constatat că postul intermitent inhibă dezvoltarea și progresia celui mai frecvent tip de leucemie la copii, dar nu ajută într-un alt tip de cancer al sîngelui, care afectează frecvent adulții.
Dr. Chengcheng Zhang, profesor asociat de fiziologie şi senior autor al studiului publicat online în Nature Medicine, anunţă şi că a identificat „mecanismul responsabil pentru răspunsurile diferite la tratamentul prin post”.
S-a descoperit că repausul alimentar inhibă inițierea și inversează progresia a două subtipuri de leucemie acută limfoblastică, cu celule B-ALL şi T-ALL. Aceeași metodă, nu a funcţionat în cazul leucemiei mieloide acute (LMA).
ALL, cel mai frecvent tip de leucemie descoperite la copii, poate apărea la orice vîrstă. Toate tratamentele curente sînt eficiente în cazul a aproximativ 90% din copii, dar mult mai rar la adulți. Cele două tipuri de leucemie provin din celule sanguine diferite ale măduvei osoase derivate. ALL afectează celulele B şi celulele T, care luptă împotriva bolii. AML vizează alte tipuri de celule albe din sînge, cum ar fi macrofagele și granulocitele. În ambele cazuri, ALL și LMA, celulele canceroase rămîn imature şi proliferează incontrolabil. Nu reușesc să funcționeze bine și înlocuiesc celulele sanguine sănătoase, ceea ce duce la anemie și infecție. De asemenea, se pot infiltra în țesuturi.
Cercetătorii americani au încercat diferite planuri de restricție dietetică la şoareci şi au folosit proteine fluorescente verzi sau galbene pentru a urmări celulele canceroase.
„Surprinzător, am constatat că, în modelele ALL, un regim constînd din cicluri de șase zile de post, urmate de o zi de hrănire a inhibat complet dezvoltarea cancerului”, a spus dr. Zhang. La sfîrșitul a șapte săptămîni, șoarecii înfometaţi nu au avut nicio celulă canceroasă detectabilă, comparativ cu o medie de aproape 68% celule canceroase descoperite şoarecii care au primit mîncare.
Rozătoarele care au fost supuse unui repaus alimentar alternativ au avut reduceri dramatice în procentul de celule canceroase din maduva osoasă şi splină (care filtrează sîngele), precum și un număr redus de celule albe din sînge.
„În plus, în urma tratamentului de repaus alimentar, splinele și ganglionii limfatici au fost similare ca mărime cu cele de la șoarecii normali. Cu toate că iniţial erau canceroase, cele cîteva celule fluorescente care au rămas după șapte săptămîni în şoarecii înfometaţi, păreau să se comporte ca şi cum ar fi celule normale. Șoarecii din grupul care a mîncat normal au murit în 59 de zile, în timp ce 75% din şoarecii care n-au mîncat au supravieţuit, ajunînd mai mult de 120 de zile, fără semne de leucemie”.
Cercetătorii caută acum modalități alternative care să mimeze postul.
Dat fiind faptul că studiul nu a implicat tratamente cu medicamente, doar post, cercetătorii discută cu clinicienii dacă regimul ar putea fi testat cît mai rapid în studiile clinice pe om.
Sursa: medicalxpress.com/news
Comentariile sunt închise.