Untul e mai bun decît uleiul de măsline
Untul a fost considerat un aliment nu tocmai sănătos, odată cu creșterea consumului de margarină, pe care acum o recunoaștem ca fiind o grăsime trans fatală. Mai recent, untul a fost evitat în favoarea uleiului de măsline și a uleiului de canola (rapiţă). Dar adevărul e altul. Untul este un aliment sănătos, care trebuie reintrodus în alimentaţie.
Un studiu realizat de Universitatea din Lund, Suedia, arată că untul conduce la o creștere considerabil mai mică a grăsimilor din sînge, comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de in sau un nou tip de ulei de rapiţă. Grăsimile cresc în mod normal nivelurile de colesterol din sînge care, conform discreditatei ipoteze a lipidelor, ridică riscul de ateroscleroză și atac de cord.
De ce untul nu crește nivelul lipidelor din sînge?
Cercetătorii au subliniat că 20% din grăsimea din unt constă în acizi grași cu durată scurtă și medie. Aceştia sînt folosiţi direct ca energie și nu stau suficient timp pentru a afecta foarte mult nivelurile de grăsimi din sînge.
Cercetătorii au susţinut că, deşi untul creşte colesterolul din sînge pe termen lung, efectele sale pe termen scurt ar putea fi, de fapt, avantajoase.
La începutul anilor 1920, untul a fost înlocuit cu margarina şi alte grăsimi şi a fost declarat o grăsime saturată care provoacă boli de inimă. Cu toate acestea, cu mii de ani în urmă, untul a reprezentat un principiu alimentar al multor culturi, fără dovezi de efecte negative asupra sănătății.
Între anii 1920 și 1960, utilizarea de către americani a untului a scăzut de la 18 kilograme pe persoană pe an la 4 kilograme, iar bolile de inimă au trecut de la o problemă relativ necunoscută, la criminalul numărul unu.
Adevărul este că untul este bun pentru sănătate. Iată de ce:
1. Untul este sursa cea mai ușor absorbabilă de vitamina A, care susține tiroida și suprarenalele și, la rîndul lor, sistemul cardiovascular.
2. Untul nu conduce la exces de grăsime corporală, deoarece acizii grași cu lanț scurt și mediu sînt arși pentru energie și nu sînt depozitați, și oferă, de asemenea, un sentiment de sațietate care poate reduce pofta de mîncare și supraalimentarea.
3. Este bogat în antioxidanți, inclusiv vitaminele A și E, iar seleniul protejează împotriva bolilor cardiace și a cancerului.
4. Untul este o sursă bună de colesterol alimentar care acționează ca un antioxidant, reparînd leziunile provocate de radicalii liberi produşi de grăsimile rîncede, uleiurile vegetale și grăsimile trans. Colesterolul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii.
4. Grăsimea saturată din unt constă din acizi grași cu lanț scurt și mediu care au proprietăți anti-tumorale și întăresc sistemul imunitar.
5. Untul conține acizi linoleici conjugați (CLA) care protejează împotriva cancerului.
7. Cînd este în stare brută și nu este pasteurizat, untul are o proprietate anti-rigiditate numită factorul Wulzen, care protejează împotriva artritei, cataractei și întăririi arterelor.
8. Untul este o sursă bună de iod într-o formă foarte absorbabilă și necesară pentru funcția tiroidiană.
9. Promovează sănătatea gastro-intestinală și scade ratele de diaree la copii.
10. Untul este o sursă bună de vitamina K2, care previne cariile dentare și construiește dinți și oase puternice.
Amintiți-vă că cele mai bogate beneficii se găsesc în untul brut obținut din laptele vacilor care pasc iarbă nepoluată.
Sursa: greenmedinfo.com
Comentariile sunt închise.