NutrienţiObiceiuri alimentareUncategorized

Cofeina și sănătatea

Majoritatea oamenilor încep ziua cu o băutură cu cofeină. Cofeina este o substanță amară care apare natural în peste 60 de plante și acționează ca un stimulant natural. Boabele de cafea sunt cea mai comună sursă de cofeină. Cofeina poate fi găsită și în frunze de ceai, nuci kola și în păstăile de cacao, iar unele medicamente, alimente și băuturi conțin cofeină sintetică. Până la 400 mg de cofeină pe zi este considerată o cantitate sigură.

Băuturile cu cafea specializate pot conține multe zaharuri adăugate, ceea ce face ca numărul de calorii per porție să depășească 500. În timp ce cofeina poate ajuta la pierderea în greutate prin creșterea metabolismului cu până la 10% și creșterea arderii grăsimilor cu până la 13%, aceste efecte sunt mici pe termen lung. Cofeina poate afecta, de asemenea, nivelurile de glucoză din sânge prin creșterea rezistenței la insulină și stimularea eliberării de adrenalină, conducând la o creștere a glucozei.

Cofeina are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea dispoziției și a funcțiilor cerebrale, îmbunătățirea performanței la exerciții fizice, reducerea riscului de boli de inimă și reducerea riscului de diabet de tip 2. Cu toate acestea, este important de remarcat că răspunsurile individuale la cofeină pot varia, iar moderarea este cea mai bună soluție. Se recomandă să discutați cu un medic sau furnizor de servicii medicale pentru a determina dacă este necesară o limită de cofeină.

Comments

comments

Lasă un răspuns