Ficatul şi bila

Mai mult de 200 de copii din Anglia au fost vindecați de hepatita C într-un program de tratament inovator

Mai mult de 200 de copii din Anglia au fost vindecați de hepatita C într-un program de tratament inovator al NHS, care probabil va elimina această boală.

Hepatita C este un virus devastator care poate infecta ficatul. Lăsat netratat, poate cauza leziuni grave, inclusiv cancer hepatic. În ultimii ani, preocuparea globală cu privire la această boală a determinat Organizația Mondială a Sănătății să solicite fiecărei țări să elimine boala până în 2030.

După lansarea unui program inovator pentru a identifica și trata fiecare persoană afectată, Anglia este pe cale să devină prima țară care va elimina boala. Conform oficialilor NHS, aceasta va fi eradicață până în 2025.

Decesele din cauza hepatitei C au scăzut cu 35% de când NHS England a semnat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru achiziționarea de medicamente antivirale pentru mii de pacienți adulți în 2018.

Programul a fost extins pentru a include tratamentul pentru copii, iar mai mult de 200 – unele de doar trei ani – au fost vindecați de hepatita C. Fiecare dintre aceștia a luat comprimate antivirale o dată pe zi timp de opt sau 12 săptămâni. Două teste de sânge negative de urmărire au confirmat că sunt sănătoși.

„Această realizare de 200 de copii care primesc un tratament care le poate salva viața este o realizare extraordinară pentru NHS în timp ce continuăm să facem progrese către obiectivul de a elimina hepatita C în Anglia mult înaintea obiectivului de 2030 stabilit de OMS”, a declarat profesorul Sir Stephen Powis, directorul medical al NHS England, pentru The Guardian într-un interviu exclusiv.

„Dând copiilor acest tratament cât mai devreme posibil, îi poate vindeca de această boală devastatoare, oprind dezvoltarea bolilor hepatice grave și a cancerului hepatic cauzate de hepatita C mai târziu în viață.”

Descoperirea medicală este cu atât mai remarcabilă, având în vedere că până recent nu exista nicio cură pentru această boală, iar identificarea copiilor afectați era aproape imposibilă – pentru că nu există un program național de screening și niciun program național de screening prenatal.

Aceasta înseamnă că boala este greu de diagnosticat, decât dacă mama este cunoscută că are hepatita C sau copilul devine bolnav mai târziu în viață și boala este detectată.

După o serie de dezvoltări științifice în ultimele două decenii, hepatita C poate fi acum vindecată relativ rapid. Cu toate acestea, chiar și cu apariția medicamentelor eficiente, tratamentul sa dovedit extrem de scump fiind inaccesibil fiecăruia.

sursa the Guardian

Comments

comments

Lasă un răspuns