Salata verde, medicament bogat în fier
Salata verde se cultivă la noi de peste o mie de ani, fiind unul din alimentele cu puternic efect detoxifiant, mai ales cînd salata e consumată în cantităţi mari şi constant.
Frunzele de salată verde sînt o sursă excelentă de substanţe nutritive: vitaminele A, C, B1, B2 şi minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden.
Salata verde, consumată ca atare, poate trata cu succes constipaţia şi alte tulburări gastrointestinale. Conţine fier, de aceea se recomandă ca tonic persoanelor anemice. Absorbţia fierului din salata verde este mult mai mare decît cea din suplimentele care conţin fier. Deoarece are în compoziţia sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii, salata verde se recomandă femeilor însărcinate. Consumul de salată verde creşte masa osoasă şi, în timp, ajută la prevenirea osteoporozei. În cazul pacienţilor care suferă de Alzheimer, are un rol esenţial deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului. Salata verde poate ameliora insomnia şi durerile de cap. Potasiul din compoziţia frunzelor proaspete ajută la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, iar cuprul şi fierul sînt necesare pentru formarea celulelor roşii din sînge.
Sucul de salată verde ajută la tratarea mai multor tipuri de tulburări sexuale, creşte nivelul fertilităţii şi numărul spermatozoizilor.
Salata nu îngraşă, nu face rău şi poate fi nu numai un aliment uşor şi aromat de primăvară, ci şi un medicament care fluidifică sîngele, curăţă organismul de toxine, stimulează digestia. Salata se prepară cu cel puţin o jumătate de oră înainte de a o mînca. Cu cît salata este mai închisă la culoare, cu atît este mai bogată în nutrienţi.
Comentariile sunt închise.