40 de activități zilnice care pot cauza cancer (I)
4
Toată lumea știe că există activități și obiceiuri care pot crește riscul de a dezvolta cancer, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau supraalimentarea. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le facem în fiecare zi care pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer. Cancerul este a doua cauză principală de deces în SUA, după bolile de inimă, așa că este important să cunoaștem factorii de risc și să ne protejăm. Boala afectează modul în care celulele cresc și se divizează, dar toate tipurile de cancer sunt rezultatul deteriorării sau mutațiilor genetice în ADN. Unele cazuri de cancer sunt determinate de defecte genetice și predispoziții care sunt transmise de la o generație la alta, iar uneori sunt stimulate de schimbările genetice pe care le suferim de-a lungul vieții. Știm, de asemenea, că inspirarea anumitor substanțe, consumul anumitor alimente și chiar utilizarea unor tipuri de plastic crește riscul dezvoltării cancerului. Iată ce trebuie să știm pentru a ne proteja:
40. Expunerea crescută la soare dăunează pielii.
Vara, petrecerea timpului pe plajă este o activitate răspândită. Oamenii se îndreaptă în valuri spre ocean pentru a se relaxa. Dar, în timp ce expunerea la soare te poate face să te simți bine, ea este și principalul cauzator de cancer de piele. Razele UV deteriorează fibrele din piele și pot provoca decolorări, tumori și leziuni precanceroase și cancerigene. Nu este niciodată prea târziu să vă protejați: asigurați-vă că folosiți cremă de protecție solară cu cel puțin 30 SPF, evitați expunerea la soare între orele 10:00 și 14:00 (orele cu radiații UV maxime), și asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte de protecție.
39. Bronzul de salon – periculos pentru sănătatea dumneavoastră.
S-ar putea să credeți că bronzul de salon este mai sigur și mai sănătoas decât bronzarea la soare. Cu toate acestea, studiile au arătat că aparatele de bronzare și toate echipamentele asociate lor pot fi mai periculoase decât expunerea la soare. Chiar și o singură sesiune într-un aparat de bronzat poate crește cu 20 la sută riscul de a dezvolta melanom. Academia Americană de Dermatologie consideră că, anual, apar peste 400.000 de cazuri de cancer de piele datorate bronzării la salon. Alternativa este folosirea loțiunilor sau cremelor autobronzante, considerată, în general, sigură, atât timp cât se respectă instrucțiunile de folosire.
38.Zborurile frecvente pot crește riscul de cancer.
Indiferent dacă sunteți însoțitor de bord, pilot sau o persoană care călătorește mult, sunteți expus la un risc mult mai mare de a dezvolta o varietate de cancere. Însoțitoarele de zbor au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta cancer la sân decât femeile din alte profesii, iar călătorii frecvenți sunt de patru ori mai susceptibili să facă cancer de piele non-melanom. Membri echipajelor de cabină sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de cancer la col uterin, tiroidă, colon, ficat și stomac. Una dintre posibilele explicații pentru aceste rate crescute de îmbolnăvire este că însoțitorii de zbor sunt expuși la multe substanțe cunoscute și potențial carcinogene în mediul lor de lucru. Unul dintre acești carcinogeni este radiația ionizantă cosmică, foarte ridicată la altitudini mari.
37. Fumătorii, de 4800 de ori mai aproape de cancer
Sunt identificate 4.800 de substanțe toxice în țigări, iar tu le inhalezi pe toate de fiecare dată când aprinzi o țigară. Fumul de tutun conține cel puțin 70 de substanțe chimice cauzatoare de cancer. Dacă fumezi, speranța ta de viață este cu cel puțin zece ani mai scurtă decât a nefumătorilor, iar riscul tău de atac de cord, boli pulmonare și diverse tipuri de cancer este crescut. Vestea bună: dacă te lași de fumat înainte de vârsta de 40 de ani, reduci riscul de a muri din cauza unei boli legate de fumat cu aproape 90%.
36 Consumul excesiv de alcool afectează mortal ficatul
. Alcoolul poate fi benefic pentru inima ta. Pe de altă parte, există multe cercetări care sugerează că un consum regulat de alcool poate crește riscul de cancer la sân, cancer de ficat și cancer esofagian. Dacă bei două-trei băuturi pe zi sau mai mult de zece băuturi pe săptămână, riscul tău este și mai mare.
35. Expunerea la fumul de țigară te poate îmbolnăvi
Chiar dacă nu fumezi, expunerea la fumul de țigară poate crește riscul de cancer. Nu există un nivel sigur de expunere. În timp ce majoritatea locurilor publice au interzis fumatul în interior, poate fi dificil să eviți fumul de țigară în casa ta sau la adunări private. Chiar și prezența în casa cuiva care fumează, chiar dacă nu fumează activ în acel moment, te poate afecta, întrucât substanțele chimice din fumul de țigară pot rămâne în mobilier și covoare.
34.Obezitatea, un factor cheie
Majoritatea oamenilor nu asociază cancerul cu supraponderabilitatea sau obezitatea, ci cu diabetul sau bolile de inimă. Cu toate acestea, aproximativ 8% din toate cazurile de cancer pot fi atribuite supraponderabilității sau obezității,. De aceea, pierderea în greutate te poate ajuta să reduci riscul de a dezvolta o varietate de cancere, inclusiv cancerul hepatic, cancerul pancreatic, cancerul renal, cancerul de sân și.
33. Manichiura cu gel poate crește riscul de cancer.
Cu toate că doar din auzite, mulți clienți știu că lacurile de unghii conțin tradițional compuși care cauzează cancer. Substanțe chimice precum triphenyl fosfat, toluen și dibutil ftalat pot cauza cancer sau dizabilități congenitale. Pericolul de a-ți face manichiura nu afectează doar clienții, însă.
Manichiuriștii sunt, de asemenea, expuși la un risc crescut de a fi diagnosticați cu mielom multiplu. Lucrătorii de la saloanele de manichiură sunt expuși la un risc crescut din cauza inhalării de vapori periculoși. Dacă ești manichiurist sau pur și simplu îți place să îți faci unghiile, asigură-te că mergi doar la saloane care furnizează mănuși și măști. Verifică și ventilarea adecvată!
32.Consumul de apă de la robinet poate fi dăunător
De mult timp se știe că apa de la robinet nefiltrată poate fi periculoasă pentru sănătate. Chiar dacă apa de la robinet este filtrată de distribuitor înainte de a ajunge la tine, asta nu înseamnă că este sigură. În funcție de zona unde locuiești și de instalațiile care există pentru filtrarea apei, în apa de la robinet poți găsi produși de dezinfecție, nitrați și multe altele. Cea mai bună opțiune este să investești în propriul filtru de apă, o carafă cu filtru sau prin instalarea unui sistem secundar de filtrare în casă.
31. Inactivitatea poate duce la probleme grave de sănătate.
Mulți adulți lucrează în job-uri sedentare și stau la birou opt sau mai multe ore pe zi. Pentru a contracara efectele acestor ore de inactivintate, se recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, distribuite pe mai multe zile. Dacă nu faci exerciții fizice, ești în pericol să dezvolți cancer de colon, cancer mamar sau cancer endometrial. Nu este nevoie să mergi la sală regululat, este subicient să faci plimbările zilnice, pe jos sau cu bicicleta, să înoți sau să vii pe jos de la serviciu pentru a îți îmbunătăți forma fizică.
30.Lucrul în ture de noapte poate fi dăunător
Conexiunea dintre somn și cancer este încă un domeniu în curs de dezvoltare în cercetare, dar mai multe studii au indicat o legătură între somnul precar și creșterea riscului de cancer. Persoanele cu tulburări ale ritmului circadian pot avea o rată mai mare de cancer la sân și prostată. Cele mai expuse la riscul de tulburări de somn sunt persoanele care lucrează în ture de noapte sau schimburi care pot perturba ciclul de somn.
Sursa Medical NEWS continuare în nr viitor