AlimenteNutriţieRemediiUtile

Boli care se tem de sfecla roşie

Sfecla este un depozit de vitamine şi microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug şi nu se dezactivează în procesul de prelucrare termică. Folosirea acestei legume în alimentaţie are, pe lîngă virtuţi culinare, şi virtuţi medicale de vindecare şi prevenire a multor boli.

1. Amigdalita. În medicina populară, se foloseşte pentru gargară apă călduţă în care s-au fiert frunzele sau rădăcina de sfeclă. O alta metodă: se dă pe răzătoare sfeclă crudă, se umple un borcănel de 700 ml, se adaugă 2-3 linguri de oţet şi se lasă la macerat 3 ore, amestecînd periodic. Se stoarce sucul şi se adaugă puţină miere de albine. Se face gargară la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecării, între gargare, se mestecă încet o felie de sfeclă crudă.
2. Anemie. Conţinutul bogat în fier al rădăcinii de sfeclă favorizează ridicarea nivelului de hemoglobină în sînge. Se recomandă consumul zilnic al sfeclei în stare crudă, fiartă sau murată.
3. Bronşită cronică. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfeclă, se amestecă cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin roşu de casă, un pahar de suc de morcov şi 1 kg de piersici curăţate de sîmburi şi tăiate felii. Se pune totul într-un borcan de sticlă, care se introduce într-un vas cu apă călduţă. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi. Se beau cîte 75 g dimineaţa, pe nemîncate, după care se mănîncă o bucăţică de unt. Ajută şi la vindecarea diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, provocate de răceală, dar şi pentru profilaxia lor.
4. Constipaţie, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie. Se pun la fiert 5 l de apă de izvor, şi cînd dă în clocot, se adaugă 500-700 g de sfeclă tocată şi se ia de pe foc. Se infuzează 3 ore, apoi se strecoară. Se amestecă cu 150 g de zahăr şi o linguriţă de drojdie uscată şi se pune într-un loc cald, pentru 24-36 de ore.
5. Curăţirea sîngelui, întărirea imunităţii, convalescenţă. 500 g de sfeclă şi 500 g de morcov se taie mărunt. Peste legume se toarnă apă clocotită cît să le acopere şi se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cînd legumele sînt fierte, se adaugă cîte o cană de stafide şi caise uscate şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. După răcire, preparatul se amestecă cu două linguri de miere de albine şi se lasă pentru 12 ore la răcoare. Se consumă de trei ori pe zi, cîte 100-150 g, timp de o lună.
6. Colesterol. Trei litri de apă rece se toarnă peste 1 kg de sfeclă tăiată mărunt. Se adaugă 6-8 crenguţe de urzică sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimbă zilnic. Se pune totul în cămară, într-un borcan. Se bea cîte un pahar, de trei ori pe zi.
7. Gripă, răceală. Se amestecă 300 g suc de sfeclă cu 200 g suc de roşii, cu sucul dintr-o lămîie, 5 linguri suc de ceapă, 4 crenguţe de mentă, sare, zahăr şi piper negru măcinat (după gust). După 2 ore, se scoate menta şi se beau cîte 50 ml suc cu înghiţituri mici, între mesele principale.
8. Hipertensiune. Se amestecă în părţi egale suc de sfeclă cu miere de albine şi se beau cîte 2 linguri de trei ori pe zi. În loc de miere, se poate amesteca cu suc de păducel.
9. Litiază renală. Se taie în felii subţiri 3-4 sfecle de mărime medie, curăţate de coajă. Se pun într-un borcan de trei litri. Se toarnă apă rece de izvor, în aşa fel încît să rămînă un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasă la temperatura camerei, amestecînd conţinutul zilnic, cu o lingură de lemn, apoi lichidul se strecoară în alt vas şi se păstrează în frigider. În 5-6 luni, în afară de curăţarea rinichilor de nisip, este posibilă şi îmbunătăţirea digestiei şi reglarea tensiunii arteriale.
10. Cancer. Pigmentul din plantă este actorul principal în lupta cu cancerul. Doza zilnică minimă de pigment se află într-un kilogram de sfeclă, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fără pauze, tot restul vieţii. Calităţile lui terapeutice se păstrează şi după fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore. Consumul regulat de sfeclă sub orice formă scade efectele negative ale tratamentelor cu radiaţii. Persoanelor cu cancer mamar şi de piele li se aplică, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfeclă, pentru micşorarea locului afectat.

Test de sănătate

• Cu ajutorul sucului de sfeclă ne putem testa starea de sănătate, făcînd un exerciţiu simplu: se beau 100 ml suc de sfeclă şi se mănîncă o salată de sfeclă crudă dată prin răzătoarea fină. Se urmăresc schimbările de culoare a urinei. Dacă nu sînt prezente afecţiuni serioase de sănătate, culoarea nu se schimbă. Dacă sînt probleme de sănătate, urina capătă culoarea sucului de sfeclă.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.