Şampoane naturale pentru un păr sănătos
Pentru fiecare tip de păr există cîte un şampon pe bază de plante care-i asigură strălucirea, volumul şi sănătatea.
1. Şampon pentru păr normal. Se pune o ceaşcă de apă distilată într-un vas şi se dă în clocot. Se dă deoparte şi se adaugă o ceaşcă de şampon de plante. Se lasă amestecul la răcit, pînă ajunge la temperatura camerei. Se adaugă cîte 30 de picături de ulei esenţial de lămîie şi de rozmarin. Se amestecă bine.
2. Şampon pentru păr uscat, ars. Se amestecă bine pînă se obţine o pastă din următoarele ingrediente: două ceşti cu săpun din uleiuri vegetale lichide, o jumătate de ceaşcă de miere, un sfert de ceaşcă de ulei de măsline şi o linguriţă cu vitamina B lichidă. La spălare se foloseşte cam o lingură din şamponul obţinut. Scalpul trebuie bine masat. Amestecaţi un ou cu patru linguri de iaurt natural. Aplicaţi pe păr. Acesta este un balsam pentru păr uscat. Dacă aveţi un păr gras, aplicaţi doar la vîrfuri. Lăsaţi 10-20 de minute să acţioneze, apoi clătiţi. Uleiul călduţ redă sănătatea părului uscat. Se recomandă uleiul de măsline, de jojoba sau de cocos. Pentru păr uscat, sînt bune şi infuziile de ciuboţica-cucului, coajă de portocală, salcîm, soc, cuişoare, floare de portocal, brusture, aloe, trifoi.
3. Şampon pentru păr gras. Se amestecă 50 ml de săpun din uleiuri vegetale, sucul de la o lămîie sau un sfert de ceaşcă de oţet de mere şi o linguriţă cu miere de albine. Se păstrează la rece. Trebuie folosit în cel mult şapte zile. Se recomandă clătirea părului cu infuzie de coajă de lămîie, coajă de salcie, mentă, coada şoricelului.
4. Şampon împotriva mătreţii. Patru ceşti de apă distilată se dau în clocot. Se adugă o jumătate de ceaşcă de rozmarin. Se lasă amestecul acoperit timp de aproximativ două ore, după care se strecoară şi se pune la păstrare într-o sticlă. Şamponul poate fi folosit cel mult 10 zile de la preparare. Se pot folosi şi alte plante: scoarţă de salcie, frunze şi rădăcină de tătăneasă, mentă, urzică.
5. Pentru păr lipsit de strălucire. Cea mai bună metodă este clătirea părului cu infuzie de rozmarin, arnică, urzică, pătrunjel. Frunzele de piersică, salvia, ferigă tînără, lavandă, busuioc şi rozmarin.
6. Pentru păr vopsit. Părul poate fi nuanţat şi în mod natural, fără a-l supune unor agenţi chimici care, de regulă, îl degradează.
- Pentru o culoare subtilă folosiţi plantele sub formă de infuzie sau în cantităţi reduse, în amestec cu un şampon natural.
- Pentru un rezultat pregnant, lăsaţi infuzia (mai concentrată) pe părul proaspăt spălat fără să mai clătiţi.
- Pentru un păr negru, se va folosi lavanda.
- Pentru părul roşcat, sînt bune măceşele, paprika, cafea neagră, gălbenele, cuişoare.
- Pentru păr şaten închis, folosiţi rozmarin, urzică, ghimbir, nucă, cuişoare, salvie, cafea, castane, coajă de arţar.
- Muşeţelul, şofranul, florile galbene de lumînărică sînt bune la spălarea părului şaten deschis.
- Pentru părul alb se recomandă muşeţelul. Rădăcina de rubarbă va deschide orice culoare de păr, dacă vă uscaţi părul în razele soarelui.
Reguli de îngrijire a părului
– Periatul părului distribuie uniform pe tot părul substanţele uleioase naturale, stimulează creşterea, înlătură praful şi impurităţile şi îmbunătăţeşte elasticitatea părului. Părul trebuie periat regulat cu o perie cu peri naturali. Periatul începe cu vîrfurile, apoi din creştet spre vîrfuri.
– Tundeţi vîrfurile părului de cîte ori este nevoie. Va creşte mai repede şi mai sănătos.
– Părul trebuie spălat atît de des încît să se menţină scalpul curat, însă fără a exagera. Masajul trebuie făcut cu degetele, nu cu unghiile. Clatitul părului trebuie să se încheie cu un jet de apă rece pentru a închide porii. Evitaţi să pieptănaţi sau să periaţi părul ud, se poate rupe foarte uşor. Evitaţi uscătoarele de păr. Ştergeţi părul prin tamponare uşoară cu prosopul şi lăsaţi să se usuce la temperatura camerei.
Articolul integral în Monitorul Expres
Comentariile sunt închise.