CosmeticăFrumuseţeIgiena locuinţeiSănătatea familiei

Săpunurile vegetale, agenţi terapeutici

Cel mai popular produs de igienă este săpunul. Practic, nimeni nu poate trăi fără săpun. Dar, în loc să agresăm pielea cu produse chimice, care îndepărtează bacteriile, dar usucă pielea şi zgîndăresc alergiile, ce-ar fi să folosim un săpun natural, bazat numai pe ingrediente din plante? Săpunurile organice, dincolo de faptul că sînt la modă, curăţă, dar şi protejează pielea, o hidratează şi o înfrumuseţează. Putem obţine singuri aceste săpunuri bio, mult mai sănătoase decît orice alt produs de curăţare a pielii. În plus, fiecare ingredient care stă la baza reţetei de preparare face din săpunul natural un adevărat agent terapeutic.

Fără substanţe chimice

Cosmeticele naturale destinate igienei nu conţin conservanţi, coloranţi sau stabilizatori şi sînt manufacturate prin presare la rece şi uscare timp de trei săptămîni. În plus, sînt indicate pielii sensibile, atenunînd anumite alergii ale pielii, acneea, celulita. Nu dau mîncărimi sau iritaţii şi nici nu distrug proprietatea de autoapărare a pielii, ca săpunurile antibacteriene. Efectele negative ale săpunului chimic acţionează pe termen lung. Cu săpunul natural, nu numai că scăpăm de aceste efecte negative, dar curăţăm corpul în mod simplu şi natural. E o mare deosebire între săpunurile din comerţ şi cele naturale. În primul rînd, săpunul natural este un săpun handmade, adică e fabricat manual. Este şi un săpun vegetal, în sensul că nu conţine grăsimi animale, ci doar ingrediente din plante. Forma, culoarea, mirosul sînt altfel la săpunurile naturale. Uleiuri naturale vegetale care stau la baza săpunurilor organice sînt cele care dau mirosul produsului final. Aceste săpunuri naturale sînt adesea albe sau gălbui, din cauza absenţei coloranţilor chimici. Atunci cînd sînt colorate, nuanţa este dată tot de plante, de exemplu mentă (verde) sau şofran (galben). Uneori, găsim prin săpunurile naturale şi frunze sau flori întregi, pentru un aspect mai deosebit, dar şi ca garanţie a faptului că ingredientele sînt 100% vegetale.

Fabricare la rece

Caracteristica acestor săpunuri este metoda de producere, la rece, rar se mai întîlnesc săpunuri facute la cald, prin fierbere. Prin prima metodă, se conservă glicerina şi cele mai importante substanţe active hidratante. Nimic nu se pierde. Este o metodă eficientă şi rapidă, iar produsul finit acţionează blînd asupra epidermei. Săpunurile naturale au şi proprietăţi aromoterapeutice diverse, în funcţie de ingredientele folosite, sau chiar proprietăţi terapeutice, cum e cazul săpunului cu nămol. În fabricarea săpunului intră ierburi de leac uscate sau argile. Orice săpun vegetal are la bază soda caustică (hidroxid de sodiu) şi grăsimi vegetale. O reţetă clasică de săpun natural făcut în casă presupune ca ingrediente uleiul de măsline, de palmier şi de cocos, apă, sodă caustică şi uleiuri esenţiale. În loc de ulei, ca bază de grăsimi, pot fi folosite untul de cacao sau glicerina vegetală. Soda este o substanţă toxică, trebuie manevrată cu mare atenţie. Pentru a fabrica săpun în casă, folosiţi mănuşi şi ochelari de protecţie, spatulă şi vase de inox. Se toarnă soda peste apă, se dizolvă, apoi se lasă la răcit. Se pune pe foc uleiul, se aduce la 100 grade C, apoi se adaugă soluţia de sodă. Se amestecă cu blenderul pînă se obţine o consistenţă cremoasă. Se pot adăuga uleiuri esenţiale, petalele de flori sau chiar bucăţi de fructe uscate. În final, se toarnă săpunul în forme. Săpunul nu poate fi folosit chiar de a doua zi. Are nevoie de cel puţin trei săptămîni pentru ca toate reacţiile chimice să se încheie.

Ştiaţi că?

Articolul integral în Monitorul Expres

 

Comments

comments

Comentariile sunt închise.