BoliFactori naturaliMişcare şi naturăOase şi articulaţiiTerapii alternative

Sarea de Bazna, leac antireumatic

Cine suferă de reumatism ştie că sarea de Bazna e un leac folositor. Alină durerile şi, în tratament pe termen lung, sub formă de băi şi comprese, ajută la vindecarea afecţiunii. Care este secretul acestei sări naturale atît de căutată?

Tratament şi profilaxie

Dacă ajungeţi în staţiunea Bazna, e bine să ştiţi că sarea de aici este bogată în iod şi brom. Această compoziţie conferă caracterul relaxant al băilor cu astfel de sare. Bromul este un sedativ al sistemului nervos, participînd la reglarea activităţii nervoase superioare. Cel mai frecvent îşi găseşte utilizarea în combaterea insomniilor. Dar proprietăţile sării de Bazna sînt mult mai complexe. Este indicată în: reumatism, artroză, poliartrită, discopatii, mialgii, hipertiroidie, metroanexită luetică, cervicită ulcero-vegetantă, leucoplazie. Sub formă profilactică, cura cu sare de Bazna este indicată persoanelor predispuse la îmbolnăviri ale aparatului locomotor, laxitate ligamentară şi muscolo-articulară, în vederea măririi rezistenţei organismului la aceste boli. Nu este indicat să folosească tratament pe bază de sare de Bazna persoanele care suferă de hipertensiune arterială severă, insuficieţe cardiace, hepatice şi renale decompensate, neoplazii, boli infecto-contagioase, TBC.

Ape minerale, sare şi nămol

Staţiunea balneară din care se extrage sarea de Bazna a fost studiată sub aspectul potenţialului terapeutic încă de acum 200 de ani. O comisie de medici de la Viena au venit la faţa locului să cerceteze efecetele acestei sări. Încîntaţi de ceea ce au descoperit, staţiunea a fost recomandată în tot imperiul. Principalii factori naturali de cură de aici sînt apele minerale sărate-iodurate, nămolul de Bazna, sarea de Bazna, aerul puternic oxigenat, purificat de vegetaţia bogată a parcului şi pădurii din apropiere. Apele minerale din această staţiune foarte bogate în cloruri de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, iodură şi bromură de sodiu. Aceste ape se fierb, iar prin evaporare, se depune sarea tămăduitoare. La Bazna, mai e şi nămol cu proprietăţi terapeutice. Este moale, cu dispersiune foarte fină, care nu necesită o pregătire prealabilă pentru tratament, pretîndu-se, datorită proprietăţilor sale, la împachetări, după ce e mai întîi încălzit. Se aplică pe piele la temperaturi de 42-45 garde C.

Băi şi comprese

Găsim sare de Bazna la orice farmacie, sub formă de cristale naturale sau în compoziţia unor unguente mentolate. Sarea de Bazna se utilizează sub formă de comprese, băi parţiale sau generale. Pentru comprese, cataplasme şi băi parţiale se dizolvă 25g sare într-un litru de apă, iar pentru băi generale, sînt necesare 300g de sare la aproximativ 50 litri apă, la tempe-ratura de 36-37 grade Celsius, timp de 20-30 minute. Iodul din sare are rolul de a scădea vîscozitatea sîngelui şi dilatarea venelor. Asfel, tensiunea arterială va scădea, iar rezistenţa de apărare a organismului va creşte. Astfel de băi sînt recomandate persoanelor cu dureri reumatice, sciatică, artroze, afecţiuni ale aparatului locomotor, dereglări de metabolism, terapie post operatorie şi post -traumatică, afecţiuni ginecologice. Pentru dureri de picioare, se fac băi locale sau se aplică periodic comprese călduţe. Apele minerale de la Bazna, folosite sub formă de băi, au un efect complex datorită acţiunii concomitente a celor trei factori: termic, mecanic şi chimic.

O staţiune pentru toţi

• Staţiunea balneoclimaterică Bazna este situată pe stînga Văii Bazna, într-un parc natural, în nordul judeţului Sibiu. Regiunea este deluroasă, bogată în podgorii, zăcăminte de gaz. Certificarea proprietăţilor curative ale sării de Bazna datează din 1813. În prezent, staţiunea dispune de şase baze de tratament, policlinică balneară. Aceasta are secţii de reumatologie, ginecologie, stomatologie, radiologie, cantină, restaurant, bibliotecă, club, amenăjari sportive şi de agrement.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Comentariile sunt închise.