Terapia Bowen, secretul autovindecării
Terapia Bowen cunoscută şi ca terapia Bowtech (prescurtare de la Bowen Technique), este de departe, cea mai simplă şi mai eficientă tehnică holistică de terapie modernă. Practicienii ei susţin că această descoperire poate fi şansa însănătoşirii omenirii, însă, din păcate nu e suficient cunoscută. Este o tehnică neinvazivă, delicată şi foarte eficientă. Terapeuţii nu agresează în nicun fel organismul, doar îi dă de lucru, ajutîndu-l să găsească drumul către propria vindecare. Terapia Bowen poate fi aplicată pentru orice dezechilibru în organism, fie că este de natură fizică, emoţională sau chimică. Aceasta tehnică are abilitatea de a restabili armonia corpului. Iată cum funcţionează acest procedeu cu efecte atît de puternice, care începe să prindă tot mai mult şi în România.
Mişcări delicate, dar cu efect puternic
Tehnica Bowen, denumită aşa după numele celui ce a descoperit-o şi a perfecţionat-o, înseamnă reechilibrare neuro-musculară. Lucrează, în principal, prin sistemul nervos, asupra oaselor şi muşchilor. Prin atingere corporală, deplasările osoase se realiniază, deşi nu se execută nicio manipulare a articulaţiilor sau oaselor, ca în chiropractie. Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte, deşi nu se masează muşchii, aşa cum se întîmplă în masajul terapeutic. Meridianele energetice se restabilesc imediat, cu toate că practica nu se bazează pe meridiane şi nu seamănă nici cu acupunctura, nici cu presopunctura. Echilibrul psihic revine la normal, deşi nu este necesară invocarea unui răspuns emoţional, ca în cazul terapiilor care se adreseaza minţii şi corpului deopotrivă. Ca principiu general, terapia Bowen constă în activarea „doctorului intern”, după care acesta îşi va face treaba, reglînd funcţiile interne. Astfel se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări de relaxare şi echilibru. Nu există interdicţii cu privire la regimul alimentar sau alte diete. Tratamentul medicamentos prescris de medic poate fi urmat în continuare. Mai mult, există teorii care afirmă că, prin aplicarea tratamentelor cu Tehnica Bowen, organismul poate utiliza mai eficient substanţele active din medicaţia alopată.
O terapie care „lucrează” şi a doua zi
Pentru a beneficia de această terapie, persoana în cauză poate fi culcată pe un pat sau pe o masă de masaj, dar terapia poate fi aplicată şi unui pacient aşezat pe scaun. Terapeutul va aplica mişcările specifice, uşoare, doar cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg. De obicei, pacienţii resimt o stare plăcută de relaxare şi o senzaţie de bine, de uşurare, de căldură care urcă de-a lungul coloanei vertebrale. Unii chiar adorm. Este recunoscut faptul că procesele naturale de recuperare au loc în timpul somnului, cînd celelalte funcţii vitale sînt încetinite. Durata unei şedinţe este între 40 şi 60 minute. Există pauze de cîteva minute între intervenţiile terapeutului, care sînt neaparat necesare pentru a oferi corpului posibilitatea de a prelucra mesajele transmise prin intermediul neurotransmiţătorilor. Efectul unei şedinţe continuă şi în zilele următoare, de aceea specialistul nu vă va chema la mai mult de o şedinţă pe săptămînă. Rezultatele pot fi remarcabile, imediate, chiar de la prima şedinţă de tratament, deoarece corpul începe procesul de autovindecare, în propriul său ritm. Terapia Bowen nu este o terapie de lungă durată.
Afecţiuni învinse de terapia Bowen
Tehnica Bowen este recunoscută pentru eficienţa sa în tratarea afecţiunilor interne şi reducerea duratei convalescenţei. Este indicată în problemele articulare, afecţiunile renale, infertilitate şi sechelele de după accidente vasculare cerebrale, tratarea paraliziilor fiind printre cele mai mari succese ale terapiei. Rezultate excepţionale s-au înregistrat în scolioze, discopatii, hernii de disc, afecţiuni respiratorii, digestive, dereglări hormonale, chisturi ovariene, fibroame uterine, boli autoimune, Parkinson. Numărul de şedinţe necesar fiecărui pacient este stabilit în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii, de afecţiunile cronice asociate, de vîrstă, de mediul şi de stilul de viaţă al persoanei în cauză. De regulă, afecţiunile acute se tratează în maximum trei-patru şedinţe. Pe durata tratamentului, este contraindicată aplicarea oricărei alte metode terapeutice manuale (masaj, reflexoterapie) patru zile înainte şi cinci zile după tratamentul Bowen. Nu e bine nici să ne expunem la temperaturi extreme sau să facem activităţi foarte solicitante. În plus, sînt indicate consumul a cel puţin doi litri de apă şi evitarea pe cît posibil a sedentarismului, pentru că mişcarea activează drenarea limfatică. Cîteva şedinţe Bowtech efectuate periodic, asigură o prevenţie excelentă contra bolilor grave ale secolului XXI. Preţul unei şedinţe nu îl depăşeşte pe acela ale unei şedinţe de masaj cu care această terapie este comparată uneori într-un mod total impropriu. În orice caz, nu costă cît o şedinţă de spa.
O tehnică pentru oricine
Un mare avantaj este că Bowtech se adresează tuturor persoanelor, fără nici o restricţie, şi nu are efecte secundare sau contraindicaţii. Pot beneficia de acest tratament şi gravidele şi chiar şi bebeluşii. Sportivii se vor vindeca mai repede, dacă au suferit accidentări recente, şi vor fi într-o formă mult mai bună. Iar cei sănătoşi se vor simţi mai energici. Interesant este că oricine poate învăţa această tehnică. Există cursuri speciale, după care, fiecare poate lucra acasă pe propriul organism sau îi poate ajuta şi pe cei dragi să se însănătoşească. Concepută în Australia, în anii ’50, această tehnică a fost adoptată atît de medicina alopată cît şi de cea alternativă, pe plan internaţional. În Australia, este inclusă în sistemul asigurărilor de sănătate, practicienii find absolvenţi ai Academiei de Terapie Bowen, o instituţie foarte apreciată în comunitatea ştiinţifică. Terapia Bowen se practică în toată lumea, iar în Europa este foarte cunoscută în Austria, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia, unde o şedinţă costă şi de 4-5 ori mai mult decît în România. La noi nu e foarte cunoscută, deşi i se spune „Terapia secolului” pentru eficienţa şi rapiditatea cu care restabileşte sănătatea întregului organism. Bowen este considerată o terapie contemporană potrivită omului modern afectat de boli multiple, afecţiuni care nu pot fi diagnosticate, boli incurabile, stres, lipsa energiei şi a bucuriei de a trăi.
Un tîmplar cu mii de pacienţi
• Thomas Ambrose Bowen s-a născut la Melbourne, în aprilie 1926. În anii ’50, Tom a început să lucreze la fabrica de ciment din Geelong, ca tîmplar. Aici, a început să-i ajute pe oamenii care sufereau de diferite probleme de sănătate primindu-i seara, la el acasă. Primul lui pacient a fost soţia sa, care suferea de astm, afecţiune de care nu s-a mai plîns după ce Tom a tratat-o. Bowen a continuat să-şi dezvolte tehnica, iar la sfîrşitul anilor ’50, şi-a deschis propriul cabinet. A devenit curînd cel mai aglomerat cabinet de tratare a fotbaliştilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Deşi Tom nu avea pregătire de specialitate în domeniul medicinei, a devenit un terapeut celebru, cu mai mult de 13.000 pacienţi pe an. S-a estimat că trata circa 14 pacienţi pe oră, lucru posibil, deoarece un astfel de terapeut nu depune efort fizic, nu foloseşte forţa. În medie, aplica fiecărui pacient doar două sau trei şedinţe, după care starea lor se ameliora vizibil. Fiind mare iubitor de animale, trata cu plăcere şi necuvîntătoarele. În 1974, s-a asociat cu osteopatul Oswald Rentsch. Cei şase învăţăcei ai săi i-au continuat munca, răspîndind metoda în lume şi după ce părintele metodei a murit. Academia de Terapie Bowen din Australia a pregătit peste 30.000 de persoane din întreaga lume.
Articolul integral în Monitorul Expres
Comentariile sunt închise.