Remedii pentru înţepăturile de ţînţari
Înţepăturile de ţînţar sînt inevitabile pe timpul verii, mai ales cînd petrecem mai mult timp în natură. Pot rămîne zone iritate, roşii şi o senzaţie de mîncărime. Înţepăturile sînt produse de femelele de ţînţar care se hrănesc cu sînge. Ca să-l poată extrage, injecteză o cantitate mică de salivă, cu rol anticoagulant. Această salivă provoacă mîncărimi şi durere, o proteină ce intră în compoziţia ei rămîne în piele şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar.
Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţînţari. Se pare că bacteriile aflate pe pielea noastră miros apetisant pentru ţînţari, iar acestea se dezvoltă atunci cînd transpirăm sau cînd petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber. S-a observat că ţînţarii preferă grupa sanguină 0. În plus, ţînţarii preferă bărbaţii în locul femeilor şi persoanele supraponderale în locul celor slabe.
Pe cît posibil, locul cu probleme trebuie păstrat curat ca să nu apară infecţiile şi ar fi bine să nu te scarpini, chiar dacă mîncărimile sînt puternice. Dacă nu ai la dispoziţie o cremă cu efect antihistaminic sau un unguent cu hidrocortizon pentru a calma mîncărimile şi a reduce inflamaţia:
-
aplică un pliculeţ de ceai verde rece peste înţepătură
-
pune o cataplasmă cu fulgi de ovăz
-
Unge zona cu gel natural pe bază de aloe vera sau stoarce sucul natural de la o frunză de aloe
-
aplică pe înţepătură frunze de busuioc zdrobite
-
masează locul cu oţet de mere diluat în apă
Remedii care ţin ţînţarii la distanţă
-
ulei esenţial de eucalipt. Nu se recomandă aplicarea uleiului direct pe piele, deoarece provoacă arsuri. Trebuie diluat cu apă sau combinat cu alte uleiuri vegetale precum cel de migdale sau de jojoba.
-
Ulei de lavandă sau un bucheţel de flori de lavandă aşezat pe noptieră
-
Soluţie de ulei de cimbru şi apă, pulverizată în încăpere
-
Plante care nu le plac ţînţarilor: lămîiţă, gălbenele, rozmarin, sădite în ghivece.
Articolul integral în csid.ro