Factori naturaliMişcare şi natură

Sănătate de la Marea Neagră!

Nu rataţi beneficiile litoralului: aerosoli marini, sunetul valurilor, băile de nisip şi de soare, împachetările cu nămol, masajul apei şi, nu în ultimul rînd, energia pe care o oferă o vacanţă la mare. Multe boli îşi au remediul în cura heliomarină, iar pe cei sănătoşi, marea îi tonifică, îi căleşte şi îi face mai rezistenţi la îmbolnăviri şi la oboseală.

Sub razele binefăcătoare ale soarelui

Prin caracteristicile ei, Marea Neagră ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni. Efectele ei tonice se manifestă prin mai mulţi factori. Se ştie că expunerea la soare în doze optime are o acţiune antirahitică prin sinteza vitaminei D la nivelului pielii, vitamină indispensabilă fixării calciului în oase, de aceea este bine să staţi cît mai mult în lumina soarelui. Acest lucru este important mai ales pentru copiii care sînt în creştere. Lumina solară stimulează metabolismul calciului şi fosforului. Are un efect de relaxare şi binedispunere, creşte imunitatea organismului. Utilizarea terapeutică a soarelui e practicată în tratamentul afecţiunilor dermatologice. Nu în ultimul rînd, se ştie că soarele înfrumuseţează pielea persoanelor acneice, conferind pielii un aspect fin şi mătăsos. Cu toate acestea nu este bine să vă expuneţi la soare în intervalul 12-17,00, cînd radiaţiile solare sînt nocive şi favorizează apariţia cancerelor şi îmbătrînirea prematură a pielii. Pentru o protecţie eficientă, folosiţi creme fotoprotectoare, aplicate regulat (la fiecare 2-3 ore), după fiecare baie, pe toată suprafaţa corpului şi în cantitate suficientă. Nu în ultimul rînd, acoperiţi-vă capul cu pălăriuţe pentru a evita apariţia insolaţiei. Ultravioletele sînt benefice dimineaţa, pentru stimularea imunităţii. Căldura soarelui determină secreţia de endorfine şi astfel sîntem mai puţin stresaţi. După o zi pe plajă, somnul e mai profund. Lumina soarelui echilibrează nivelul colesterolului, reducînd astfel riscul de infarct.

tct_beablaseaValurile oferă cel mai bun masaj

Valurile reprezintă un alt agent terapeutic important. Talasoterapia acţionează asupra corpului prin componenţii chimici ai apei de mare, prin factorul termic şi prin cel mecanic (valurile şi presiunea hidrostatică, ce influenţează direct circulaţia periferică venoasă şi neuroreceptorii periferici). Băile reci de mare au efect de tonifiere a vaselor sanguine şi a sistemului nervos. Nu trebuie să staţi mult în apă, iar cînd intraţi în mare e bine s-o faceţi după o baie de soare. La modul ideal, apa mării trebuie să aibă 24 de grade C. În zilele cu vînt puternic sau cînd temperatura aerului este sub 20 grade C, renunţaţi la baie. Pentru ca pielea să absoarbă o mare cantitate de săruri minerale şi pentru stimularea circulaţiei sanguine, sînt indicate înotul şi gimnastica în apă pînă la genunchi. Utilizarea forţei valurilor face bine în afecţiuni ginecologice cronice, boli de piele, afecţiuni neurologice, tulburări de creştere la copii, bronşită. Statul în apa mării favorizează atenuarea varicelor, prin presiunea pe care o exercită la nivelul picioarelor. Ca să aibă efect, o şedinţă de masaj gratuit făcută de valuri trebuie să dureze minimum 15 minute şi trebuie repetată de patru-cinci ori în fiecare zi. Hidromasajul contribuie la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, înlătură stresul, ajută la menţinerea greutăţii corporale şi întăreşte musculatura. Este recomandat în curele de slăbire. Nu este indicat pe stomacul gol sau după masă.

Înotul şi mersul prin apă

Persoanele care vor să slăbească ar trebui să meargă sau să alerge prin apă. Jucaţi-vă în valurile mării pentru a vă tonifica întreg organismul şi mai ales sistemul cardiovascular. În apă sărată, corpul cîntăreşte numai a şaptea parte din greutatea lui. Prin urmare, coloana vertebrală, oasele bazinului şi musculatura se odihnesc şi se destind. Pentru efecte maxime, specialiştii recomandă practicarea înotului alternativ, cînd pe burtă, cînd pe spate. Spre deosebire de alte sporturi care stimulează sistemul circulator, precum joggingul sau ciclismul, prin înot inima pompează sîngele numai pe plan orizontal, ceea ce înseamnă că înotul este tratamentul ideal pentru inimă. Cura de valuri este o modalitate de atenuare a stresului, a nervozităţii, a oboselii cronice, este o cale de detoxifiere şi remineralizare. Marea şi înotul în valurile agitate sînt un remediu atît pentru trup, cît şi pentru suflet. În doar o săptămînă de vacanţă la mare, starea de oboseală şi depresiile dispar.

MareRespiraţi picăturile mării!

Aerul de la mare, încărcat cu ioni negativi şi vapori de apă, dar lipsit de lipsit de praf şi de microbi, conţine sare, iod, brom, magneziu, calciu, potasiu. De aceea, aerosolii marini fac minuni în cazul bolilor respiratorii, iar plimbările matinale, chiar înainte de răsăritul soarelui, între orele 6,00 şi 9,00, tratează rinitele, astmul, limpezesc plămînii. O simplă plimbare pe malul mării sau pe digurile amenajate aduce un plus sănătăţii noastre. Prin respiraţie, aerosolii ajung în plămîni, iar de aici sînt absorbiţi de organism şi pătrund în profunzime în toate straturile. Picăturile din apa de mare vor reduce în mod natural secreţia de mucus şi pe cea bronşică şi le vor fluidiza. Astfel, este intensificat procesul de tratare a bronşitei sau a astmului bronşic şi ameliorează capacitatea cardiorespiratorie. Din acest motiv populaţiile insulare nu au niciodată probleme cu sinusurile. Mai mult, aerosolii tratează şi alergiile şi stările de astenie şi anxietate. Se recomandă plimbări zilnice de trei ore pe malul mării, inspirînd adînc picăturile mării produse de spargerea valurilor şi aduse spre ţărm de briză. Aerosolii marini, bogaţi în iod şi clorură de sodiu au efecte benefice şi asupra glandelor endocrine. Atunci cînd tiroida duce lipsă de iod apar şi se instalează stările de moleşeală şi apatie, aerul mării impregnat de iod face minuni. Iodul joacă un rol important pentru dezvoltarea şi maturizarea creierului. Iar ionii negativi acţionează asupra organismului uman conferindu-i starea de bine şi de destindere. În plus, o veste bună pentru cei care vor să slăbească, iodul favorizează pierderea naturală în greutate. Aerosolii marini accelerează capacitatea de absorbţie a oxigenului, echilibrează nivelurile de serotonină. Aşa se face că, după o vacanţă la mare, ne simţim mai relaxaţi, dar şi cu bateriile încărcate.

Şi băile de nisip sînt benefice

Marea este remediu terapeutic şi prin băile de nisip, cu rezultate remarcabile în diferite afecţiuni. Astfel, baia de nisip cald, tăvăleala sau acoperirea totală a corpului cu nisip, recunoscută ca terapie în Franţa şi Italia, combate retenţia de apă din organism, atenuează durerile reumatice, elimină toxinele şi creşte rezistenţa la infecţii. Se stă împachetat în nisip 10 minute, apoi se intră în mare. Baia de nisip acţionează asupra corpului prin intermediul a trei factori terapeutici: termic (temperatura nisipului poate ajunge la 40-45 grade), chimic (nisipul are un bogat conţinut de elemente chimice) şi mecanic (frecarea pielii cu nisip stimulează circulaţia). Mersul îndelungat cu picioarele goale prin nisip este excelent pentru tonifierea musculaturii. Iar pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină, pentru modelarea siluetei, mersul cu paşi repezi prin apă este ideal. Puteţi merge prin apă pînă la jumătatea coapselor, reducînd durata exerciţiului, deoarece va trebui să depuneţi un efort mai mare. Mersul pe vîrfuri tonifică muşchii picioarelor şi ai feselor. Cînd mergeţi desculţi pe plajă, alegeţi locuri în care plaja este curăţată periodic şi riscul de rănire e mic. Astfel, veţi avea parte de un masaj cu totul special, care stimulează toate punctele de presopunctură de pe talpa piciorului (unde sînt reprezentate toate organele şi funcţiile organismului). Pînă şi statul întins pe nisip e benefic. Coloana vertebrală se întinde şi se relaxează mai bine pe sol. Nisipul reprezintă un excelent tonic psihic, previne celulita, activează circulaţia venoasă, stimulează activitatea cardiacă, scade tensiunea arterială. Masajul firelor de nisip e de folos în artroze, febre, accidente în zona cervicală, boala Crohn, dureri, insomnii, spondiloze, scleroze multiple, lupus, stări refacerea post-operatorii. Mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plajă previne şi tratează apariţia platfusului. Psamoterapia (acoperirea corpului cu nisip, urmată de expunerea la soare) este recomandată celor încărcaţi cu toxine.

mud_pond_3sfwNămolul, doctorul articulaţiilor

Nu în ultimul rînd, marea este un factor vindecător prin întregul peisaj pe care-l oferă privirii: scoici, alge, valuri, întinderea nesfîrşită, pescăruşi, sunetele naturii. Zgomotul valurilor modifică vibraţiile creierului inducînd o stare profundă de relaxare. Climatul marin îmbunătăţeşte metabolismul general, crescîndu-l cu 10-14%. Pe omul sănătos, climatul marin îl face mai vioi şi mai tonic, îl ajuta să se destreseze, îl binedispune, îl căleşte. Stimulează nutriţia celulară, printr-o revigorare generală. Litoralul Mării Negre are un climat stimulator. Oferă condiţii climatice şi terapeutice favorabile pe toată lungimea ţărmului românesc (245 km). Apa de adîncime mică din dreptul plajelor favorizează o bună penetraţie şi retenţie a radiaţiei solare, media temperaturii estivale a apei mării fiind de 21-24 grade C. Să nu uităm şi de beneficiile nămolului de la mare. O împachetare cu nămol oblojeşte articulaţiile, calmează durerile articulare şi musculare, nevralgiilor reumatice. Mai mult, cercetările ştiinţifice au demonstrat că o baie caldă de nămol este foarte relaxantă şi că un tratament de numai cîteva minute va îndepărta în totalitate stresul acumulat. Nămolul, datorită concentraţiei ridicate de ioni, este folosit în amestec cu apă marină pentru un efect analgezic. Se utilizează ca atare şi ajută la ameliorarea acneei şi eczemelor. Mecanismul vindecător nu este încă pe deplin elucidat, dar ceea ce se ştie deocamdată cu certitudine este că întreaga acţiune a nămolului se exercită prin intermediul sistemului nervos. Influenţează formula sîngelui, viteza de sedimentare a globulelor roşii, metabolismul substanţelor azotate, secreţiile gastrice, biliare, pancreatice, renale şi a tuturor glandelor cu secreţie internă. De asemenea, nămolul acţioneaza pozitiv în oprirea din evoluţie a proceselor inflamatorii cronice, în special a celor de natură reumatismală.

Rezervorul de minerale

Apa de mare are un conţinut complex de săruri, acizi organici, oligoelemente, sare, iod, proteine, vitamine, substanţe bacteriostatice, antibiotice şi antivirale. Conţinutul de minerale al apei de mare nu este acelaşi în toate mările şi oceanele, cel mai scăzut fiind în Oceanul Arctic (3,5 g/litru), iar cel mai crescut, în Marea Moartă (300 g/litru). Marea Neagră are o mineralizare de 17,6 g/litru. Concentraţia puternică de sare care caracterizează apa mării curăţă eficient pielea de substanţele nocive acumulate. Dermatologii recomandă curele cu apă de mare chiar şi în psoriazis. În timpul sejurului la mare, neplăcutele descuamări se vor reduce semnificativ. Substanţele minerale din apa mării elimină sursele de infecţie ale pielii. Aceasta este şi explicaţia pentru care crizele de acnee, iritaţiile şi mîncărimile se calmează atunci cînd intrăm în mare. Transferul de minerale din apă în piele este cu atît mai eficient cu cît apa mării are o temperatură cuprinsa între 20 şi 25 de grade C. Pe lîngă compoziţia obişnuită a apei de mare, în zonă sudică a Litoralului, la Mangalia, sub apa mării, se găsesc numeroase izvoare de apă minerală sulfuroasă, bicarbonatată, sodică, hipotermată şi mezotermală (21-28 grade C). Tratamentul cu apă de mare este practicat în toată lumea, vara, pe litoralul oceanelor şi mărilor calde, iar în sezonul rece, în servicii specializate, sub formă de băi calde, duşuri şi aerosoli. Apa de mare are efecte antiinflamatorii şi intensifică metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului, fosforului.

Apa mării, la flacon

Apa de mare conţine proteine şi vitamine furnizate de algele marine. Chiar dacă ne ferim de ele atunci cînd le vedem în apă, algele acţionează în favoarea sănătăţii noastre. Ele sînt bogate în calciu, fosfor, potasiu, azot, fier, sulf, magneziu, iod şi cobalt, aminoacizi şi aproape toate vitaminele şi au rolul de a elimina toxinele din epidermă şi de a combate celulita. Apa de mare poate fi băută ca o apă minerală obişnuită, după ce a fost diluată cu apă dulce, pînă la obţinerea unei concentraţii maxime de 2g săruri/litru. Se mai poate folosi pentru gargară în gingivite, stomatite sau la comprese pentru răni. Există apă de mare în flacoane care se vînd în farmacie şi pot fi consumate în cure. O cercetare recentă a pus în evidenţă efectele de excepţie ale apei de mare asupra recuperării organismului după o suprasolicitare fizică. Acest efect apare datorită substanţelor nutritive din apa de mare care accelerează recuperarea după stresul fizic. Apa din adîncul mării e utilizată pe scară largă în diferite industrii, în special în prelucrarea produselor alimentare, agricultură industria farmaceutică şi cosmetică. Cercetătorii au descoperit că administrarea pe cale internă a apei de mare îmbunătăţeşte metabolismul lipidic şi previne arteroscleroza. Studiile sugerează că apa de mare poate fi un potenţial agent anti-obezitate şi ar putea juca un rol important în metabolismul glucozei.

Cine nu trebuie să meargă la mare?

• Cura heliomarină este contraindicată sau necesită precauţii în cazul persoanelor cu insuficienţă cardiaca, hipertensiune arterială severă, hipertiroidism, insuficienţă renală şi nefrite cronice, boli ale sistemului nervos central, boli psihice şi nevroze, tuberculoze în faze evolutive, tuse convulsivă, enterită cronică, blefarite, conjunctivite, otită, dermopatită pruriginoasă şi umedă. Persoanele care suferă de hipotiroidie, insuficienţă ovariană, reumatism, tuberculoză osoasă, boli de piele, osteoporoză e bine să-şi petreacă vacanţa la mare. Hidromasajul nu este indicat femeilor însărcinate, celor cu răni majore pe corp, hipertensivilor şi celor cu boli psihice.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Comentariile sunt închise.