Uimitoarele proprietăţi ale „bomboanelor agricole“
Floarea-soarelui este o plantă oleaginoasă, cultivată în principal pentru seminţele ei bogate în ulei (pînă la 50% substanţe grase). Consumate ca atare, seminţele au numeroase proprietăţi (între care creşterea imunităţii), fiind foarte hrănitoare şi energizante, dacă se mănîncă în stare crudă. Seminţele de floarea-soarelui mai conţin fibre, proteine, vitaminele E, B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, precum şi tryptophan şi fitosteroli. Bomboanele agricole, cum sînt poreclite, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sînge, previn cancerul, contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor. Datorită componenților cu proprietăți antioxidante, seminţele de floarea-soarelui (Helianthus annuus) sînt recomandate şi pentru ameliorarea durerilor articulare, scăderea riscului unor boli de inimă, în ulcerele gastrice sau alte afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, erupţii de piele, febră, afecţiuni pulmonare, astm. O altă componentă importantă este lecitina, care este folosită şi în industria farmaceutică.
Aceste seminţe se folosesc în cure pentru tratarea sterilităţii şi impotenţei vasculare şi hormonale. Uleiul obţinut prin presare la rece se poate folosi pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afecţiunilor gingiilor, tratarea bolilor respiratorii ale căilor superioare. Se ia o gură de ulei în fiecare dimineaţă, pe nemîncate, şi se suge vreme de 10 minute, apoi, lichidul plin de microbi, se scuipă şi se clăteşte gura insistent. De asemenea, în uz extern, uleiul de floarea-soarelui este recomandat în tratarea locală a arsurilor şi eczemelor. Seminţele de floarea-soarelui sînt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. Sînt recomandate mai ales femeilor gravide şi copiilor, pentru conţinutul ridicat de vitamine B. Au darul de a reduce pofta de nicotină, iar infuziile fortifică vasele de sînge şi nervii, amortizînd impactul renunţării la tutun.