Mierea de rapiţă, leac în osteoporoză
Rapiţa este o plantă medicinală de la care folosim rădăcina, renumită în tratarea cancerului mamar, dacă e consumată crudă, dată pe răzătoare. Conţine proteine, hidraţi de carbon, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, celuloză, glucide, grăsimi, rezine, mucilagii, vitaminele A, B1,B2, C, niacin, beta-caroten. Dar puţină lume ştie că mierea de rapiţă este şi ea leac medicinal. La fiecare hectar de plantă, se obţin 50 kg de miere. În plus, prin procesarea rapiţei se produc turte cu valoare furajeră mare, care conţin proteine (38-42%), glucide şi săruri minerale. Mierea de rapiţă are o culoare galben pal, alburie. Are o textură cremoasă, despre care unii oameni spun că se aseamănă cu untura de porc. Mirosul mierii de rapiţă este unul specific, iar gustul dulce este mai slab decît în cazul altor sortimente de miere.
Abundă în glucoză, ceea ce face să se cristalizeze rapid, în cîteva zile de la extragere. Datorită conţinutului bogat de coenzima Q3, acest sortiment de miere este indicat în tratarea osteoporozei. Ajută la refacerea şi menţinerea sănătăţii pereţilor vaselor de sînge, stimulează şi îmbunătăţeşte funcţia pancreatică şi pe cea a splinei. Mierea de rapiţă protejează ficatul, reduce colesterolul, dă rezultate bune în bolile de rinichi, în răceală şi gripă. Fiindcă se cristalizează rapid este şi un bun emolient, fiind recomandată şi în cosmetică, sub formă de măşti faciale, pentru redarea strălucirii tenului şi regenerarea acestuia. Mierea de rapiţă are efecte benefice în tratarea aftelor bucale şi a ulcerelor varicoase şi, nu în ultimul rînd, este adjuvant în terapia cancerului.
Comentariile sunt închise.