Anghinarea, stimulent hepatic şi biliar
Frunzele de anghinare complet dezvoltate, de 30-35 cm, se utilizează în tratarea unor boli ca: nefrite cronice, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, hemoroizi, colecistite, constipaţii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea plantei se datorează conţinutului bogat de cinarină, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu. Aceste substanţe au o acţiune de excitare a secreţiei biliare, ajută la scăderea zahărului în sînge, regenerează celulele hepatice. Au efecte sigure asupra bolilor de ficat şi fiere, dar şi rinichi. Anghinarea măreşte diureza, reglînd în acelaşi timp procesul de formare a colesterolului.
Ca diuretic, ceaiul din această plantă se recomandă în nefritele acute şi cronice, deoarece măreşte volumul de urină şi favorizează în acelaşi timp eliminarea ureei şi a substanţelor toxice de la nivelul ficatului şi rinichilor. Anghinarea e recomandată în tratamentul urticariilor şi a diferitelor forme de prurit (mîncărime). Ceaiul de anghinare este un bun adjuvant în unele afecţiuni ale inimii care se manifestă prin hipertensiune, arteroscleroză şi angină pectorală. Cercetările mai noi atribuie anghinarei proprietăţi antimicrobiene.
Atenţie! Este una dintre plantele care acţionează foarte puternic, de aceea se face se pune doar o linguriţă de plantă la 500 ml apă clocotită.