Cei 10 factori de risc în AVC
Aproximativ 1 milion de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în Europa , potrivit statisticilor,. 2 din 3 pacienți cu AVC provin din țările mediu și slab dezvoltate.
Într-un raport al Comisiei Europene, România se situează în primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare și mortalitatea din această cauză. În ciuda progreselor medicale și a creșterii nivelului educațional, prevalența factorilor de risc pentru atacuri cerebrovasculare este în continuă creștere. Oamenii nu conștientizează riscurile și nu fac nimic pentru a le evita.
Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la aceste aspecte, cercetătorii au realizat recent un top al celor mai importanți factori de risc pentru accidentele vasculare cerebrale. Dacă ar fi reduși sau limitați, 90% din cazurile de AVC ar putea fi prevenite. Autorii studiului au stabilit principalele 10 cauze responsabile de AVC și au calculat gradul de risc pentru fiecare factor în parte:
1. Hipertensiunea arterială. (47,9%). Tensiunea arterială este considerată mare dacă atinge sau depășește valoarea de 140/90 mm coloană de mercurs (mmHg). În cazul pacienților cu diabet sau boală cronică de rinichi, hipertensiunea se instalează de la 130/80 mmHg.
2. Sedentarismul (35,8%)
3. Dislipidemie (26,8%)
4. Alimentație nesănătoasă (23,2% )
5. Obezitate (18,6%)
6. Fumat (12,4%)
7. Cauze cardiace (9,1%)
8. Consumul de alcool (5,8%)
9. Stres (5,8%)
10. Hiperglicemie (3,9%)
Cercetătorii reamintesc că acești factori de risc se pot cumula, pentru că de obicei acționează în asociere unii cu alții.
Măsuri de prevenţie
Ţineți sub control tensiunea arterială! Tensiunea trebuie să fie sub valoarea de 130/80 mmHg. Scăderea cu un punct reduce riscul de AVC cu 25%.
Limitați grăsimile şi zahărul! Alimentația de tip fast-food dublează riscul de AVC.
Renunţaţi la băuturi carbogazoase, conţin cantități uriaşe de zahăr.
Regula de a mînca cinci porţii de fructe şi legume pe zi este esențială pentru sănătatea vaselor de sînge.
Mersul pe jos, măcar de două ori pe săptămînă, cel puțin 30 de minute, trebuie să devină obişnuință.
Renunţaţi la fumat! Tinerii fumează din ce în ce mai mult, iar aceasta este una dintre cauzele exploziei de atacuri cerebrale la vîrste de 40-50 de ani.
Îngrijiți-vă inima! În cazul în care suferiți de fibrilație atrială sau tulburări de ritm cardiac, tratați cu atenție aceste suferințe ale inimii. Bătăile neregulate ale inimii pot duce la migrarea unui cheag de sînge către creier.
Diminuarea consumului de sare ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale. Atenție la sarea ascunsă în produsele din comerț, mezeluri, semipreparate, congelate, brînzeturi, sosuri, snacksuri, conserve.
Controlaţi colesterolul! Limitați pe cît posibil consumul de grăsimi animale, brînzeturi fermentate, maioneze, sosuri.
Monitorizați glicemia! După vîrsta de 50 de ani, persoanele predispuse la diabet și cele care au probleme cu greutatea corporală trebuie să efectueze periodic analize de sînge pentru determinarea riscului de diabet.
Aveți grijă la calitatea somnului! Sindromul de apnee în somn afectează tot mai multe persoane. Caracterizat prin sforăit şi opriri repetate ale respirației în timpul somnului, acest fenomen favorizează pe termen lung riscul de AVC, deoarece creierul suferă din cauza lipsei de oxigen în timpul somnului.
Reduceţi drastic consumul de alcool! Persoanele care consumă excesiv alcool, în special cele care au frecvent intoxicații acute cu alcool (beții), prezintă un risc major de atac cerebral.
Articolul integral în ziaruldesanatate.ro